Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων: Αποτελεί κανονικότητα η Υπουργός Πολιτισμού να νομοθετεί με διαδικασίες fast track

Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων: Αποτελεί κανονικότητα η Υπουργός Πολιτισμού να νομοθετεί με διαδικασίες fast track

Σημεία της ομιλίας του Πάνου Σκουρολιάκου:

Είναι μότο αυτής της κυβέρνησης η επιστροφή στην κανονικότητα. Αποτελεί κανονικότητα λοιπόν η Υπουργός Πολιτισμού να νομοθετεί με διαδικασίες fast track.

Η πρώτη φορά ήταν στο καλοκαιρινό πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, όταν κατήργησε τους διαγωνισμούς του Υπουργείου Πολιτισμού για τον ορισμό καλλιτεχνικών διευθυντών στους Εποπτευόμενους Φορείς του Υπουργείου. Ένα πάγιο αίτημα όλου του καλλιτεχνικού κόσμου, οι διευθυντές να επιλέγονται μέσω από διαφανείς διαδικασίες επέστρεψε στην κανονικότητα της αδιαφάνειας, με τους διευθυντές να ορίζονται πίσω από τις κλειστές πόρτες του Υπουργού. Ή του Πρωθυπουργού, που έχει ευαισθησία και διορίζει στους εποπτευόμενους φορείς ανθρώπους της εμπιστοσύνης του.

Σήμερα η Υπουργός φέρνει τρεις διατάξεις, (18, 19 και 20) οι οποίες δεν έχουν περάσει καν από διαβούλευση. Η δεύτερη αφορά στην εκκαθάριση – συγκάλυψη του σκανδάλου του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Κι επειδή ακούστηκε ότι κάποιοι έστειλαν κάτι στον εισαγγελέα και κατηγόρησαν αθώους ανθρώπους. Μακάρι να αποδοθούν λευκοί, πάλλευκοι όλοι το θέλουμε αυτό. Πρέπει να θυμίσω ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το ταμείο που «φώναζε»: δεν είχε καταστατικό, δεν είχαν γίνει ποτέ εκλογές αλλά διαχειρίζονταν χρήματα του δημοσίου. Χρήματα που πήγαιναν στο ταμείο με αποφάσεις υπουργών Πολιτισμού, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Και βέβαια δόθηκε το θέμα για να το εξετάσει το ΓΛΚ. Το ΓΛΚ βρήκε κάποια πράγματα και αμέσως ως είχε υποχρέωση τα έστειλε στον εισαγγελέα. Το ίδιο έπραξε και ο υπουργός.

Την ώρα που η Εισαγγελέας Διαφθοράς παραπέμπει 17 άτομα για την άσκηση κακουργηματικών πράξεων και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης , η υπουργός, όπως έχει ήδη ανακοινώσει -και γιατί το ανακοίνωσε άραγε αφού δεν έλαβε υπ’ όψη της τις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν- θέτει το Ταμείο προς λύση – εκκαθάριση, ενώ δεν ξεκαθαρίζει βασικά θέματα, τα οποία είναι κομβικά για την λύση ενός νομικού προσώπου. Αυτή είναι η κανονικότητα της συγκάλυψης.

Κατ’ αρχήν τι θα γίνει με τους υπαλλήλους του Ταμείου είτε αυτοί είναι διοικητικό προσωπικό είτε υπάλληλοι του παιδικού σταθμού. Σημειώνουμε πως στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε συγκεκριμένη διάταξη που αφορούσε το μέλλον των εργαζομένων του Ταμείου.

Δεύτερον, εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί με Υπουργική Απόφαση στις 30.10.2019 (ΦΕΚ 3965 Β’ ) τροποποίησε τη σύνθεση του ΔΣ του Ταμείου και από πενταμελές το έκανε επταμελές αφού είχε σκοπό να το θέσει υπό εκκαθάριση.

Τρίτον ορίζει μεν Εκκαθαριστή όπως προβλέπεται από την νομοθεσία, αλλά δεν διευκρινίζει τις αρμοδιότητές του, διότι ο εκκαθαριστής με βάση τον πτωχευτικό κώδικα (άραγε πότε πτώχευσε το Ταμείο Αλληλοβοήθειας και εμείς δεν το ξέρουμε) ασκεί διοίκηση, αρά ο Εκκαθαριστής θα πρέπει να παραστεί στα δικαστήρια που θα πραγματοποιηθούν ως πολιτικώς ενάγων. Δηλαδή θα ασκήσει πολιτική αγωγή για την υπεράσπιση των συμφερόντων ενός Ταμείου, το οποίο θα έχει κλείσει ή θα τελεί υπό το καθεστώς εκκαθάρισης.

Γιατί αν δεν το κάνει ο Εκκαθαριστής τότε πολιτική αγωγή θα πρέπει να ασκήσει η Υπουργός Πολιτισμού (σκοπεύει άραγε η Υπουργός Πολιτισμού να ασκήσει πολιτική αγωγή στα επικείμενα δικαστήρια;;).

Τέταρτον, η Υπουργός δεν ξεκαθαρίζει με τι θα αντικαταστήσει το Ταμείο, αν θα δημιουργήσει καινούργιο Ταμείο και αν ναι τι είδους φορέας θα είναι και ποιος θα ασκεί διοίκηση σ’ αυτόν.

Θα ήθελα να θυμίσω ότι η εκκαθάριση του Οργανισμού πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης Θεσσαλονίκης 1997 ολοκληρώθηκε το 2012. Η εκκαθάριση του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού που ξεκίνησε το 2010 δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Εάν αυτοί οι οργανισμοί έκαναν τόσα χρόνια να εκκαθαριστούν ενώ δεν ήταν σε λειτουργία, φανταστείτε τι έχει να γίνει με την εκκαθάριση του Ταμείου εν λειτουργία.

Όσον αφορά τη τρίτη διάταξη ορίζονται τέσσερις ακόμα συνεργάτες για την υποβοήθηση του έργου του Προέδρου του ΤΑΠΑ δύο μετακλητοί και δύο ειδικοί συνεργάτες, χωρίς να προβλέπονται τα τυπικά προσόντα αυτών. Η διάταξη αναφέρει μόνο πως πρέπει να είναι αυξημένων προσόντων.

Αυτή είναι η κανονικότητα των ημετέρων αφού η ΝΔ ως αντιπολίτευση άναψε και κόρωσε για τον υποτίθεται μεγάλο αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι συμπολίτες μας θυμούνται τον κακό χαμό με τους πολλούς συριζαίους που ήταν μετακλητή. Να που τώρα η νέα μας κυβέρνηση αυξάνει τους μετακλητούς κι αυξάνει και τους μισθούς τους, γιατί τα δικά της παιδιά δεν πρέπει μόνο να έχουν δουλειά αλλά και να αμείβονται πλουσιοπάροχα.