Ο Πάνος Σκουρολιάκος ήταν Εισηγητής της Μειοψηφίας κατά τη συζήτηση του Σ/Ν του ΥΠΠΟΑ με τίτλο:
«Καθορισμός κανόνων σχετικά με την άσκηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων που ισχύουν για ορισμένες επιγραμμικές μεταδόσεις ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και αναμεταδόσεις τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων, με τη διατήρηση υψηλού επιπέδου προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων στην ψηφιακή ενιαία αγορά και με το δικαίωμα του δημοσίου δανεισμού και την αναπαραγωγή πρόσθετου αντιτύπου από μη κερδοσκοπικές βιβλιοθήκες ή αρχεία- Τροποποίηση ν. 2121/1993 και ν. 4481/2017 – Ενσωμάτωση των Οδηγιών (ΕΕ) 2019/789, (ΕΕ) 2019/790 και 2006/115/ΕΚ».
Αρχικά τόνισε ότι το ΥΠΠΟΑ έρχεται με καθυστέρηση 2 ετών να ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία δύο κοινοτικές Οδηγίες για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων. Το ΥΠΠΟΑ συγκροτούσε νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές, αφαιρώντας αρμοδιότητες από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
«Αλήθεια, κυρία Υπουργέ, γιατί έχετε αφήσει χωρίς διευθυντή τον Οργανισμό τόσο καιρό;», αναρωτήθηκε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τί παρέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων το 2015, και τί κατάσταση παρέδωσε το 2019, ανέδειξε τα προβλήματα που έχει το συγκεκριμένο Σ/Ν, μιλώντας μάλιστα για ασχετοσύνη των συντακτών του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε μια χαοτική κατάσταση στη διαχείριση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, με μία ανώνυμη εταιρεία να διαχειρίζεται το σύνολο της πνευματικής δημιουργίας στο χώρο του τραγουδιού στη χώρα μας, με ξεκάθαρο κερδοσκοπικό και αδιαφανή τρόπο. Απομυζούσε τόσο τα χρήματα των δημιουργών, αλλά και τα χρήματα των χρηστών της μουσικής ενώ οι πολιτικές ηγεσίες στο διάστημα που η σημερινή Υπουργός ήταν Γενική Γραμματέας του Υπουργείου έκρυβαν κάτω από το χαλί τις εκατοντάδες καταγγελίες των ελληνικών και ξένων οργανισμών.
Ο τότε Υπουργός κ. Αριστείδης Μπαλτάς διέταξε εμμέσως διαχειριστικό έλεγχο. Το πόρισμα των ορκωτών λογιστών διαπίστωσε σωρεία παραβάσεων τόσο του νόμου για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων, όσο και στην οικονομική διαχείριση. Το Υπουργείο στέλνει το πόρισμα στον Εισαγγελέα ενώ οι ιδιοκτήτες της Εταιρείας την οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε πτώχευση και με κίνδυνο οι δημιουργοί να μείνουν εκτός διαχείρισης των δικαιωμάτων τους.
Δημιουργήθηκε ένας νέος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης, όπως ζητούσαν οι δημιουργοί με σκοπό να διασφαλίσει άμεσα τις συνθήκες ομαλής αδειοδότησης και είσπραξης δικαιωμάτων των δικαιούχων.
Στη συνέχεια ανέδειξε τα προβλήματα που έχει το συγκεκριμένο Σ/Ν, μιλώντας μάλιστα για ασχετοσύνη των συντακτών του (βλέπε video).
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Πάνος Σκουρολιάκος έκλεισε λέγοντας:
«Το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να έχει ως στόχο την προστασία των δημιουργών και της ελληνικής δημιουργίας. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν εξυπηρετεί αυτό τον στόχο, αλλά αντίθετα, αντί να προστατεύει τους δημιουργούς και τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης απέναντι στους ψηφιακούς γίγαντες, αδυνατίζει την προστασία τους που τους παρέχει ο νόμος, αδυνατίζει ακόμα και την προστασία που παρέχουν οι Κοινοτικές Οδηγίες. Φαίνεται ότι οι ερμηνευτές είναι καλοί μόνο όταν φωτογραφίζεστε πριν τις εκλογές μαζί τους, υποκλέπτοντας το ηχητικό και οπτικό υλικό για να το χρησιμοποιήσετε, όπως κάνατε στις εκλογές του 2019 στην προεκλογική σας προπαγάνδα. Προφανώς είμαστε κατά αυτού του νομοσχεδίου και μία παράκληση εκ των προτέρων, κύριε Πρόεδρε. Να μην γκρινιάξουμε πάρα πολύ για τους φορείς. Πρέπει να έρθουν όσο γίνεται περισσότεροι, όλοι. Τους αφορά όλους, όλοι είναι επαγγελματίες, όλοι περιμένουν να ζήσουν από τους νόμους και τους κανόνες που θα αποφασίσουμε εδώ.»