Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς: ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα ουσίας στις πρωτοβουλίες για την ψήφο των ομογενών

Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς: ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα ουσίας στις πρωτοβουλίες για την ψήφο των ομογενών

Σημεία της ομιλίας του Πάνου Σκουρολιάκου:

Αναμφισβήτητα η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Κι αυτό γιατί η πρωτοβουλία της για την ψήφο των ομογενών ήρθε με καθυστέρηση σαράντα χρόνων. Γιατί δεν ήταν η αριστερά αυτή που κυβερνούσε τόσα χρόνια.

Και σήμερα προσπαθεί να διαστρέψει επικοινωνιακά την πραγματικότητα να πείσει ότι αυτοί είναι οι εμπνευστές και οι σκαπανείς όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα ουσίας γιατί με δική του πρωτοβουλία έγινε η διακομματική Επιτροπή που επεξεργάστηκε το ζήτημα. Και υπάρχει πόρισμά της. Και το πόρισμα δεν θα το καταθέσουμε εμείς, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει να μας το δώσει ο αρμόδιος υπουργός.

Παρ’ όλο που έχει υπάρξει μεγάλη διαστρέβλωση, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο κόμμα που κατέθεσε πλήρη και αναλυτική πρόταση στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Και η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τις θέσεις άλλων κομμάτων γιατί το αντισύριζα σύνδρομο που τη διακατέχει δεν της επιτρέπει να αποδεχθεί την πρόταση του Σύριζα, η οποία είναι σαφώς καλύτερη.

Και μπλέκει έτσι και με τις προϋποθέσεις που θέτουν τα άλλα κόμματα. Και ομολογεί ότι υπάρχει πρόβλημα με τα 35 χρόνια.

Και δεν λέμε μόνο εμείς ότι η πρόταση είναι καλύτερη. Πρόσφατα, σε συνάντηση με το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης, οι ομογενείς μας μετέφεραν ότι δεν υπήρξε ικανοποιητικός διάλογος με τις ομοσπονδίες του εξωτερικού. Και παραδέχθηκαν ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι καλύτερη.  Γιατί οι απόδημοι πρέπει να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους στις δικές τους αυτοτελείς περιφέρειες. Και δεν πρέπει η ψήφος τους ν’ αντιμετωπίζεται μόνο ως εργαλείο αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος.

Στην αρχή η Ν.Δ. ήθελε να ψηφίζουν όλοι οι ομογενείς. Ποιοι όλοι, ούτε κι αυτοί ήξεραν. Και κατόπιν ο κ. Θεοδωρικάκος άλλαξε την πρόταση και δέχεται το σύστημα της κλειστής εκπροσώπησης με προϋποθέσεις (ΑΦΜ κλπ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει οι εκτός επικρατείας ψηφοφόροι να επιλέγουν τους εκπροσώπους τους από ένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας εξωτερικού, αυξάνοντας, ει δυνατόν, τον αριθμό των βουλευτών στο ανώτερο επιτρεπτό από το Σύνταγμα όριο.

Οι ομογενείς έχουν φωνή και αυτήν την φωνή πρέπει να μεταφέρουν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί τους και να μην χάνεται μέσα σ’ ένα ψηφοδέλτιο ενός κόμματος, ούτε να είναι στην διακριτική ευχέρεια του αρχηγού ενός κόμματος το πόσοι βουλευτές θα εκλεγούν, όπως ακούστηκε.

Η κυβέρνηση νομίζει ότι έχει την ομογένεια στο χέρι της και γι’ αυτό παραπληροφορεί για τις θέσεις και τους αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο τους. Πιστεύουμε ότι δεν θα της βγει, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε πρωτοπόρος στην οργάνωση της ψήφου των ομογενών μας αλλά και στο ενδιαφέρον του για να εκφράζεται η βούλησή τους αυτή και μόνον αυτή.