ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σε δήλωσή του στο τέλος της συνεδρίασης ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής και αναπλ. Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Πάνος Σκουρολιάκος, σημείωσε τα εξής:


Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή που κόστισε όχι μόνο ζωές και περιουσίες σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που ζούσαν στη Μικρά Ασία, αλλά κόστισε κυρίως την εκδίωξη του Ελληνισμού από τις πατρογονικές του εστίες. Ο ελληνισμός αυτός ήρθε εδώ και πλούτισε την Ελλάδα.


Ο ελληνισμός δεν έφυγε μόνος του. Τον έδιωξαν οι Τούρκοι, όχι γιατί ήταν δυνατότεροι, αλλά γιατί είχαν πλάτες. Τις πλάτες που μας έσπρωξαν στη μικρασιατική εκστρατεία που κατέληξε στη Μικρασιατική Καταστροφή. Είναι οι ίδιες πλάτες που άφησαν την Ουκρανία μόνη της ενώ φαίνεται ότι της έταξαν συμμετοχή σε στρατιωτικά σύμφωνα και πολιτικοοικονομικές ενώσεις.


Ας μη ξαναζήσουμε το δράμα του μικρασιατικού ελληνισμού και να δηλώσουμε ότι συμπαριστάμεθα στο δράμα του ουκρανικού λαού που βιώνει την εισβολή ένος άλλου κράτους, όπως και εμείς βιώσαμε μια άλλη εισβολή, πριν πενήντα περίπου χρόνια στη μαρτυρική Κύπρο.