«Η συγκάλυψη της οποιασδήποτε δύσοσμης υπόθεσης δεν θα περάσει» (video)

Ομιλία του Πάνου Σκουρολιάκου στην Ολομέλεια της Βουλής στην συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο: «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπογράφηκε στο Magglingen/Macolin την 18η Σεπτεμβρίου 2014, σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό, μετατροπή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής σε ΝΠΙΔ, κύρωση του νέου καταστατικού αυτής και άλλες διατάξεις».

 

 

Θα μου επιτρέψετε, μιας και κανένας Βουλευτής από τη Νέα Δημοκρατία -από το πρωί τουλάχιστον που παρακολούθησα – δεν μίλησε και  δεν υπερασπίστηκε το άρθρο 19 -που αφορά το αμαρτωλό ταμείο των υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού, να ασχοληθώ με αυτό το άρθρο καθώς και να εκφράσω τη λύπη μου για το καθεστώς που έχει επιβάλει η Υπουργός Πολιτισμού με τη fast truck νομοθετική διαδικασία. Τόσο στο καλοκαιρινό νομοσχέδιο όσο και σήμερα αποπειράται να περάσει θέματα μεγάλης σημασίας, εν κρυπτώ, βιαστικά και ενοχικά. Σήμερα δεν είναι εδώ. Ούτε και στις Επιτροπές πήραμε σοβαρές απαντήσεις στα θέματα που θέσαμε.

Η Υπουργός δεν είναι εδώ να υποστηρίξει αυτό για το οποίο αγωνίστηκε και για τα οποία ήταν υπερήφανη τόσο καιρό. Αλλά δεν μπορεί να είναι περήφανη μία Υπουργός, που στο επίμαχο άρθρο 19 του σχεδίου νόμου, προσπαθεί να συγκαλύψει τα έργα και τις ημέρες του αμαρτωλού, όπως το αποκαλεί η κοινή γνώμη, Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού. Προσπαθεί να το κλείσει εν λειτουργία.

Τα ίδια κάνατε και εχθές με το ΚΕΘΕΑ σε βάρος των θεραπευμένων.

Τα μέλη του οργανισμού Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα έμαθαν από συνέντευξη τύπου της κυρίας Υπουργού ότι παύθησαν, το θέμα αυτό θα το δούμε στο μέλλον. Βρήκαν την ευκαιρία, ενώ είναι γνωστό ποιοι ευθύνονται, να αλλάξουν τα στελέχη και να βάλουν, βέβαια, δικά τους.

Αλήθεια, γιατί ονόμασαν αυτό το ταμείο αμαρτωλό; Γιατί ήταν ένα ταμείο χωρίς καταστατικό -έχει ειπωθεί πολλές φορές- χωρίς γενικές συνελεύσεις, χωρίς εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο, που όμως, διαχειρίζονταν χρήματα του δημοσίου. Και μπόλικο χρήμα! Το 2,5% των εσόδων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων με αποφάσεις των Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Τα χρήματα του ταμείου αυτού είναι πολλά. Πρόκειται για το θησαυροφυλάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού και το 2,5% είναι μεγάλο ποσό, επαναλαμβάνω.

Όλοι γνώριζαν και συζητούσαν ότι κάτι δεν πάει καλά με το εν λόγω ταμείο. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε το αυτονόητο. Ζήτησε έλεγχο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Εκεί τα ευρήματα ήταν πολλά και όχι ευχάριστα. Πήραν βέβαια τον δρόμο προς τον Εισαγγελέα Διαφθοράς. Έχουν δοθεί στο φως της δημοσιότητας ένα σωρό θέματα, τα οποία εξέτασε η δικαιοσύνη και αυτή με τη σειρά της άσκησε δίωξη κατά δεκαεπτά συνδικαλιστών για έξι κακουργηματικές πράξεις όπως σύσταση συμμορίας.

Βρέθηκαν «δάνεια» τα οποία υποτίθεται είχαν ζητήσει και είχαν πάρει κάποιοι υπάλληλοι, οι οποίοι κατά τον έλεγχο δήλωσαν πλήρη άγνοια. Που πήγαν τα χρήματα;

Βρέθηκαν ποσά που πλήρωνε το εν λόγω Ταμείο για υπηρεσίες μετακλητών παρακαλώ -όχι δημοσίων υπαλλήλων, μετακλητών- στα γραφεία Υπουργών και των Γενικών Γραμματέων.

Βρέθηκαν υπέρογκες κοστολογήσεις αλλά βρέθηκαν και ποσά της λειτουργίας του παιδικού σταθμού του οποίου είχε την ευθύνη.

Αυτά είναι μερικά από όσα έχουν βγει στη δημοσιότητα αλλά για την ώρα δεν γνωρίζουμε τυχόν νέα ευρήματα της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Ρωτάτε συνεχώς γιατί επιμένουμε να ζητάμε να μην εκκαθαριστεί το Ταμείο εν λειτουργία. Μα γιατί εμείς το έχουμε εξυγιάνει και ελλοχεύει ο κίνδυνος συγκάλυψης. Ποιος θα ασκήσει πολιτική αγωγή;

Σας θυμίζω ότι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, «Θεσσαλονίκη 1997», ολοκληρώθηκε το 2012 και η εκκαθάριση του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ξεκίνησε το 2010 και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ως όφειλε, πέρα από τη διερεύνηση του θέματος, προχώρησε στην αποκατάσταση της νομικής προσωπικότητας του ταμείου. Οργάνωσε καταστατικό και κανόνες λειτουργίας με το νόμο 4598/19 τον Μάρτιο, μείωσε την κρατική επιχορήγηση σε 30.000 το χρόνο από το 2,5% του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, πέρασε τον παιδικό σταθμό στην ευθύνη του Υπουργείου, άλλαξε το Δ.Σ και τον Πρόεδρο με προσωρινούς και με τον ίδιο νόμο, το νέο διοικητικό συμβούλιο θα προέκυπτε δημοκρατικά από εκλογές. Δυστυχώς, όμως, μετά τις γενικές εκλογές και την έλευση στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η διαφάνεια παραμερίζεται, η νομιμότητα των δημοκρατικών διαδικασιών δεν είναι αρεστή και άρον-άρον επιχειρείται το κουκούλωμα ενός σκανδάλου, για το οποίο –επαναλαμβάνω- κανένας Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δεν μίλησε. Ελάτε, τουλάχιστον, οι επόμενοι να το υποστηρίξετε, πέστε κάτι.

Αλήθεια, γιατί διαφωνείτε με ένα Ταμείο κτήμα των υπαλλήλων και το θέλετε υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου; Γιατί με πρωτοφανή τσαπατσουλιά πριν δύο μήνες διορίσατε νέο Διευθυντή και πρόσφατα προσθέσατε δύο ακόμα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο, αφού έχετε δρομολογήσει το κλείσιμό του; Γιατί καταργείτε τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης με τις οποίες το Ταμείο απέκτησε νομική υπόσταση με διαφάνεια, λογοδοσία και δημοκρατικές διαδικασίες; Τι θα κάνετε με το προσωπικό του Ταμείου; Γιατί δεν υιοθετείτε τη λύση που έδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ και αυξημένη μοριοδότηση για τους υπηρετούντες ήδη;

Σύμφωνα με την έκθεση των συνεπειών ρύθμισης στο νομοσχέδιο, οι δαπάνες λειτουργίας του παιδικού σταθμού ανέρχονται στις 500.000, ποσό που δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο του νομοσχεδίου ή της Αιτιολογικής Εισηγητικής Έκθεσης. Μήπως σκοπεύετε να τον κλείσετε; Η επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σταθμού εκφράζει την αγωνία τους και ξεκάθαρα ζητά την πλήρη εφαρμογή του νόμου 4598/19, του νόμου δηλαδή της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Ξεκάθαρα ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων ζητά να αποσυρθεί ή να μην ψηφιστεί το επίμαχο άρθρο 19 του νόμου, παίρνοντας θέση στην υπόθεση του σκανδάλου που τους προσβάλλει ως εργαζόμενους.

Ακόμα και στην Επιτροπή μας οι εκπρόσωποι του Ταμείου εκφράστηκαν κολακευτικά για τον νόμο της προηγούμενης Κυβέρνησης. Να μην μιλήσουμε για το άρθρο 20, με τους τέσσερις συνεργάτες στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, για τον κακό χαμό που είχε γίνει προεκλογικά για «τους μετακλητούς του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν φρακάρει τα Υπουργεία». Τώρα αυξήσατε τους μετακλητούς και αυξήσατε και τον μισθό τους. Γιατί τα δικά σας τα παιδιά δεν φτάνει να έχουν δουλειά, πρέπει να αμείβονται και πλουσιοπάροχα.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αν στο επιτελικό σας κράτος έννοιες όπως διαφάνεια, λογοδοσία, δημοκρατικές διαδικασίες και χρηστή διοίκηση είναι έννοιες άγνωστες, για τον ελληνικό λαό είναι έννοιες θεμέλια και να είστε σίγουροι ότι θα τις αναζητήσει.

Η συγκάλυψη της οποιασδήποτε δύσοσμης υπόθεσης που επιχειρείτε αυτή τη στιγμή δεν θα περάσει. Ενέχεστε και οι δύο στην ιστορία του Ταμείου, και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ παλιότερα. Μπορείτε τώρα, την έσχατη στιγμή, να αποσύρετε το άρθρο 19, γιατί αλλιώς, το ξέρετε, θα το βρείτε μπροστά σας.