Το χρονικό της ψήφισης του απαράδεκτου σ/ν του ΥΠΠΟΑ (video)

Το χρονικό της ψήφισης του απαράδεκτου σ/ν του ΥΠΠΟΑ (video)

Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας για τον Πολιτισμό ήταν το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΠΟΑ που συζητήθηκε τόσο στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων όσο και στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν από την αρχή αντίθετος. «Το ν/σ ξεχειλίζει από μια πολιτική εις βάρος της οικονομίας», υποστήριξε στην πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων (4 Δεκεμβρίου) ο αν. Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στην δεύτερη συνεδρίαση τόνισε ότι «Το κάθε άρθρο του νομοσχεδίου κρύβει μια καταστροφή» (7 Δεκεμβρίου).

Η ομιλία του στην τρίτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής δεν έγινε ποτέ αφού όπως κατήγγειλε ο Πάνος Σκουρολιάκος, ο πρόεδρος του αφαίρεσε αναίτια τον λόγο.

«Καταγγέλλω την αντιδημοκρατική συμπεριφορά του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Γεωργίου Στύλιου, ο οποίος μου αφαίρεσε τον λόγο στην συνεδρίαση της Επιτροπής κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής. Οι αυθαιρεσίες του κ. Προέδρου είναι πολλές από την αρχή της κοινοβουλευτικής περιόδου και δεν μπορούν πλέον να γίνονται αποδεκτές», δήλωσε.

Κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, ο αν. Τομεάρχης Πολιτισμού επισήμανε τον κίνδυνο να κλείσουν τα μικρά μουσεία που δεν θα μπορούν να είναι τόσο ανταγωνιστικά όσο τα θέλει το ΥΠΠΟΑ.

Ο βουλευτής Αν. Αττικής ξεκίνησε την ομιλία του με ειδική αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μουσείο Ζυγομαλά και τις αντιδράσεις των κατοίκων του Ωρωπού.

Επίσης, ο Πάνος Σκουρολιάκος αναφέρθηκε στις διατάξεις που αφορούν το ΕΚΟΜΕ και την εξίσωση των ξένων εταιρειών με τις ελληνικές, η οποία θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απασχόληση των Ελλήνων καλλιτεχνών και τεχνικών.

Τέλος στιγμάτισε το γεγονός ότι οι τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την μείωση του ΦΠΑ στον πολιτισμό και την ενίσχυση του ελληνικού ρεπερτορίου στους ραδιοφωνικούς σταθμούς απερρίφθησαν. «Προσπαθούμε να σας εξηγήσουμε την κατάσταση για τους ανθρώπους του πολιτισμού και πέφτουμε σε τείχος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για την Αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και άλλες διατάξεις, ψηφίστηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή μετά από πολύωρη συζήτηση, τροπολογίες που κατατέθηκαν τελευταία στιγμή και έντονες αντιδράσεις εκπροσώπων όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκτός από εκείνους του Κινήματος Αλλαγής.

Εφημερίδα των Συντακτών, 11 Δεκεμβρίου