Επίκαιρη Ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα στα σχολικά κτήρια των 1ου και 2ου Γυμνασίων Παιανίας

Επίκαιρη Ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα στα σχολικά κτήρια των 1ου και 2ου Γυμνασίων Παιανίας

Στις 29-8-2022 ο Πάνος Σκουρολιάκος, βουλευτής Ανατολικής Αττικής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών με θέμα: «Σοβαρά προβλήματα στα σχολικά κτήρια του Δήμου Παιανίας – Γλυκών Νερών και ειδικότερα των 1ου και 2ου Γυμνασίων Παιανίας (παλαιό κτήριο)» (η Ερώτηση εδώ)

Οι Υπουργοί ερωτήθησαν:

  • Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του ωρολογίου προγράμματος των δύο σχολείων χωρίς να χαθούν διδακτικές ώρες.
  • Αν σκοπεύει να δώσει λύση άμεσα και
  • Αν προτίθεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να χρηματοδοτήσει τον Δήμο Παιανίας – Γλυκών Νερών ώστε να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση των προβλημάτων του κτηρίου.

Με επιστολή τους η Ένωση Γονέων Παιανίας και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Παιανίας μας πληροφόρησαν πως ο Δήμος Παιανίας τους ενημέρωσε προφορικά πως δεν θα ανοίξει τα παραπάνω σχολεία, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης προβλημάτων στην τοιχοποιΐα και την οροφή του κτηρίου.

Η Ερώτησή μας δεν απαντήθηκε και γι’ αυτό τη μετατρέψαμε σε Επίκαιρη Ερώτηση γιατί το θέμα επείγει.

Ο κ. Συρίγος απάντησε αρχικά πως το ΥΠΑΙΘ ενημερώθηκε στις 16-9-2022 από το Δήμο, ο οποίος υπέβαλε πρόταση(!!!) αναμόρφωσης του ωρολογίου προγράμματος προς το ΥΠΑΙΘ για εκ περιτροπής λειτουργία των δύο Σχολείων, πως δεν έχει άλλο χώρο για τη στέγαση των σχολείων και πως σε διάστημα 30-45 ημερών θα εγκατασταθούν 19 προκάτ οικίσκοι στο προαύλιο για να αποκατασταθεί η λειτουργία τους. Είπε δε πως Σύλλογοι Διδασκόντων και Γονέων συμφωνούν με το πλάνο.

Ο Πάνος Σκουρολιάκος στη δευτερολογία του είπε πως οι Σύλλογοι Διδασκόντων διαφωνούν με την προτεινόμενη αναμόρφωση του προγράμματος, οι μαθητές έκαναν διήμερη κατάληψη, αφού τους προτάθηκε μέχρι και τηλεκπαίδευση που δεν επιθυμεί κανείς και κάλεσε τους Υπουργούς ή έστω υπηρεσιακούς παράγοντες να επισκεφτούν το χώρο για να διαπιστώσουν ότι ούτε 3 αίθουσες προκάτ δεν χωρούν, πόσο μάλλον 19 που σχεδιάζουν!

Είπε πως πέρα από τις αναμφισβήτητες ευθύνες του Δημάρχου, υπάρχουν και οι ευθύνες του Υπουργείου. Δεν ενημερώθηκε το Υπουργείο αφού δεν μίλησε με την εκπαιδευτική κοινότητα. Εξέφρασε δε την μεγάλη του έκπληξη όταν άκουσε τον κ. Συρίγο να λέει πως ο Δήμος κατέθεσε πρόγραμμα λειτουργίας των δύο Σχολείων!!!

Στη δευτερολογία του ο κ. Συρίγος παρουσίασε ψηφίσματα των Συλλόγων Διδασκόντων των Σχολείων, όπως και των Συλλόγων Γονέων των δύο Σχολείων οι οποίοι συμφωνούν με την αναμόρφωση του προγράμματος μη υπάρχουσας άλλης προτεινόμενης λύσης από το ΥΠΑΙΘ και το Δήμο.

Ωστόσο οι παραπάνω συλλογικότητες θεωρούμε ότι αναγκάζονται να συμφωνήσουν σε λύσεις ανάγκης που αδικούν κατάφορα την εκπαίδευση των παιδίων, αφού Δήμος και Πολιτεία ολιγώρησαν στην έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων στην τοιχοποιία και την οροφή (διάβρωση, σαθρότητες σοβάδων, κλπ) του παλαιού κτηρίου, καθώς και πλημμελή μέτρα πυρασφάλειας και έλλειψη εξόδων/κλιμάκων κινδύνου σε περίπτωση σεισμού-φωτιάς.