Ομιλία για τον πρϋπολογισμό

Ομιλία για τον πρϋπολογισμό

Σε τρεις άξονες ανέπτυξε στην ομιλία του κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021, ο Πάνος Σκουρολιάκος, βουλευτής Αν. Αττικής και αν. Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρθηκε στις κακές οικονομικές και κοινωνικές «επιδόσεις» της κυβέρνησης και ιδιαίτερα στον Πολιτισμό και στα προβλήματα της περιφέρειας Ανατολικής Αττικής.

Για τις κακές οικονομικές και κοινωνικές «επιδόσεις» της κυβέρνησης

Σε τρεις άξονες ανέπτυξε στην ομιλία του κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021, ο Πάνος Σκουρολιάκος, βουλευτής Αν. Αττικής και αν. Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, τις αποτυχίες της κυβέρνησης της ΝΔ.

Οι αριθμοί, οι μελέτες, η ίδια η ζωή, η καθημερινότητα μας, τι λένε;  Πέτυχε η κυβέρνηση ή όχι; Ας δούμε μερικά σημεία.

Πρώτον:  Στην μεγάλη πρόκληση της διαχείρισης της πανδημίας:  3.000 νεκροί από τον Νοέμβρη. Δηλαδή σε ένα μήνα μέσα. Είναι η κυβέρνηση που από τις εκλογές του Ιούλη του 19 έως τον Μάρτιο του 20, που εμφανίστηκε η Πανδημία, δεν άνοιξε ούτε μία κλίνη ΜΕΘ. Με τον προϋπολογισμό  που κατέθεσε η κυβέρνηση, είναι σαφής η πρόθεσή της ακόμα και σήμερα, να μην ενισχύσει  τις δημόσιες δομές Υγείας.

Δεύτερον: Στην διαχείριση της οικονομίας. Είμαστε προτελευταίοι στην ύφεση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ύφεση 3ου τριμήνου, 11,7%.

Τρίτον: Σύμφωνα με την Eurostat: Όσον αφορά το εισόδημα των πολιτών στην ΕΕ, η Ελλάδα είχε την 2η μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στους χαμηλόμισθους και την 3η μεγαλύτερη μείωση στο σύνολο των εργαζομένων εντός ΕΕ.

Τέταρτον: Όσον αφορά τα χρέη των πολιτών, 2,5 δις νέα χρέη (σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία κλπ) συν 1,5 δις αυτά που πάγωσαν.

Πέμπτον: Μηδενική στήριξη παντού καταγράφεται  στον προϋπολογισμό. Σε ΕΣΥ 0 . Επιστήμες 0. Πολιτισμός 0. Τουρισμός  0.

Μαζί με αυτά, η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων, η πολιτική της μη στήριξης σε εισοδήματα, ρευστότητα κλπ, μας αποκαλύπτουν ένα κράτος που έκανε τις λιγότερες που θα ήταν δυνατόν  δαπάνες για τους πολίτες του, αναδεικνύοντας την κυβέρνηση της ΝΔ, ως την  κυβέρνηση με το μικρότερο ενδιαφέρον για αυτούς τους πολίτες.

Οι δαπάνες όμως για την πολιτική ηγεσία αυξήθηκαν κατά 80%. Από 1,4 εκ. στα 2,5 εκ. Περί τις 4000 άτομα οι μετακλητοί στο Μέγαρο Μαξίμου. Με μειωμένα προσόντα ( απολυτήριο λυκείου φθάνει),  και αυξημένους μισθούς. Εσείς τους διορίσατε, εσείς τους αυξήσατε τις αποδοχές.

Για τον πολιτισμό

Ο δεύτερος άξονας αφορά τον πολιτισμό. Η Υπουργός μίλησε για βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών. «Φαντάζομαι στο “υπηρεσιών” συμπεριλαμβάνεται κι εκείνο το άρθρο του ν/σ που ψηφίσαμε την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με το οποίο θα μπορούν αντικείμενα του αρχαιολογικού μας πλούτου να μετακινηθούν στην αλλοδαπή για 50 χρόνια. Ήταν μεγαλόψυχη γιατί άρχισε από 100 χρόνια και το κατέβασε στα 50. Μίλησε για στήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Για μας τους ανθρώπους του επαγγέλματος αυτό είναι κρύο αστείο. Εκτός βέβαια εάν εννοεί τους ημέτερους γιατί αυτούς όντως τους στήριξε. Καμαρώνει για τα έργα που παρέδωσε σχεδόν ολοκληρωμένα ο ΣΥΡΙΖΑ όπως το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ξέρω ότι θα πάρω απαντήσεις με τις οποίες η κυβέρνηση θα αυτοθαυμάζεται και θα αυτοσυγχαίρεται. Το έχουμε συνηθίσει.», ανέφερε ο Πάνος Σκουρολιάκος.

«Η Υπουργός μίλησε και για στήριξη εν μέσω πανδημίας, αυτό είναι ντροπή. Οι χειρότερες επιδόσεις της κυβέρνησης εδώ εντοπίζονται. Αντιμετώπισε κατά την πανδημία τον χώρο με παντελή άγνοια των ιδιαιτεροτήτων του, με απίστευτη απαξίωση του ανθρώπινου δυναμικού και με απουσία του παραμικρού ενδιαφέροντος. Μάταια προσπαθούμε να την ευαισθητοποιήσουμε. Νομίζει κανείς πως αισθανόμαστε καλά όταν είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλύπτουμε πως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη λειτουργούν πια συσσίτια για τους ανθρώπους του πολιτισμού; Ζητάμε να πάρει η κυβέρνηση στα σοβαρά αξιοπρεπείς ανθρώπους, ευαίσθητους δημιουργούς και σπουδαίους επαγγελματίες. Και της ζητούμε να σταματήσει να παριστάνει πως κάτι κάνει γι’ αυτούς. Όλοι το ξέρουμε και αυτοί το βιώνουν καθημερινά. Η βοήθεια που διαφημίζει η κυβερνητική πλευρά, αφορά λίγους. Με τις προϋποθέσεις που τίθενται, αυτοί οι λίγοι παίρνουν λίγα και κάποια δεν τα παίρνουν ποτέ, έχουν μείνει εξαγγελίες. Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός; Σε έναν τομέα όπου σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο τζίρος έχει μειωθεί κατά 95%, προϋπολογίζεται ποσό που αντιστοιχεί στο 15%. Εύγε!».

Για την περιφέρεια Ανατολικής Αττικής

Τέλος ο Πάνος Σκουρολιάκος αναφέρθηκε στην σκληρή καθημερινότητα των πολιτών της περιφέρειάς του, της Ανατολικής Αττικής όπου οι δομές υγείας λειτουργούν πλήρως υποστελεχωμένες. «Νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική δεν υπάρχει. Ήταν επιτυχία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά που είχε συμφωνήσει με την Κυπριακή κυβέρνηση να χτίσει ένα νοσοκομείο και να το δωρίσει στο κράτος. Όμως δεν θα γίνει ποτέ. Οι γιατροί των ΚΥ, έχουν μετακινηθεί στα νοσοκομεία αναφοράς Covid19, μιας και αρνείται η κυβέρνηση να προσλάβει μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τις συγκοινωνίες ενώ οι επαγγελματίες και οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις επιπτώσεις της πανδημίας», τόνισε.

Και κατέληξε: «Θα θυμόμαστε τα ωραία λόγια, τις εξαγγελίες, τα επιτελικά όνειρα, και αν μας μένει κάτι από όλη αυτή την θλιβερή πραγματικότητα, θα είναι ο ανέμελος ποδηλάτης της Πάρνηθας που κάνει ορθοπεταλιά στην κατηφόρα».