Συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022 – ομιλία στην Ολομέλεια

Συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022 – ομιλία στην Ολομέλεια

Κυρίες και κύριοι βουλευτές.

Αυτός ο προϋπολογισμός φέρνει δυσάρεστα νέα στο λαό, σ’ όλους τους τομείς: υγεία, παιδεία, πολιτισμό.

Επιτρέψτε μου να μείνω στον πολιτισμό. Εχετε εμμονή να συνδέετε τον πολιτισμό με την οικονομία και μόνο. Ο πολιτισμός για σας έχει αξία αν αποφέρει χρήμα. Ο Παρθενώνας ενδιαφέρει μόνο ως ευκαιρία για επένδυση, γι’ αυτό και τον τσιμεντοστρώσατε. Για να τον παραχωρήσετε σε οίκους μόδας και στα μοντέλα τους. Τον Παρθενώνα, το πανανθρώπινο σύμβολο πολιτισμού, τον μετατρέψατε σε ταπετσαρία για επιδείξεις μόδας.

Η υλοποίηση αυτής της πολιτικής έχει οικονομικά αποτελέσματα. Εχει προκαλέσει ζημιά στο ελληνικό δημόσιο. Δεν ξέρω τί κερδίζουν οι χορηγοί αυτοί, ο λαός πάντως ζημιώθηκε απ’ αυτή την πολιτική.

Επειδή σας αρέσουν οι αριθμοί, γιατί τάχα αυτοί είναι η γλώσσα της αλήθειας, ας μιλήσουμε σ’ αυτή τη γλώσσα. Φέτος είχαμε μειωμένους πόρους από τα μνημεία και τα μουσεία. Την περίοδο 2015-19 υπερδιπλασιάσαμε τα έσοδα από μνημεία και μουσεία σε σχέση μ’ αυτό που παραλάβαμε από την κυβέρνηση Σαμαρά. Από 57 εκ. ευρώ τα πήγαμε στα 119 εκ. ευρώ. Πώς; Με δύο τρόπους.

Με το ηλεκτρονικό εισιτήριο που τελείωσε το πάρτυ της αδιαφάνειας, με την αύξηση της επισκεψιμότητας απ’ τον τουρισμό και με τα προγράμματα για τον κοινωνικό τουρισμό. Αυτός ο τελευταίος, με ανοιχτές τις πόρτες για τις πιο ευάλωτες ομάδες, έφερνε πολλαπλάσια χρήματα. Αυτοί οι πόροι πήγαν κατευθείαν στο δημόσιο ταμείο, δηλ. στην τσέπη του λαού.

Με την κυβέρνησή σας έχουμε απώλεια πόρων από αυτή την κατηγορία 20 εκ. ευρώ.

Αν η πορεία των εσόδων του 2014 συνεχιζόταν αναλλοίωτη, τώρα με την πανδημία και τη μικρότερη επισκεψιμότητα, αυτά τα έσοδα θα είχαν μηδενιστεί. Η πορεία των εσόδων της περιόδου 2015-19 αποδεικνύεται σωτήρια για την περίοδο της πανδημίας.

Ο πολιτισμός ως κοινωνικό αγαθό δεν είναι στην αντίληψή σας. Για το 2022, σε σύγκριση με το 2019, η μείωση του τακτικού προϋπολογισμού σε δημόσιες επενδύσεις, εκτιμώμενους πόρους από μνημεία και μουσεία είναι 40 εκ. ευρώ. Καταγράφονται αυξημένα ποσά σε κάποια κονδύλια τα οποία όμως δεν είναι πραγματική αύξηση αφού πρόκειται για προσμέτρηση 50 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αφαιρώντας αυτό το ποσό, υπάρχει μείωση κονδυλίων ύψους 36 εκ. ευρώ. Αυτή την αλήθεια τεχνηέντως αποκρύπτετε.

Στον προϋπολογισμό του 2021 προβλέπατε έλλειμμα 18 εκ. Σήμερα αυτό το έλλεμμα υπολογίζετε στα 28 εκ. ευρώ.

Εχουμε όμως και τις δαπάνες γραφείων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ. Τα 1,4 εκ. ευρώ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 2,6 εκ. ευρώ. Η χαρά των μετακλητών με τη σφραγίδα του επιτελικού κράτους. Και όλα αυτά στην περίοδο της πανδημίας που οι περισσότεροι δημιουργοί έχουν να δούν μεροκάματο εδώ και δύο χρόνια.

Τι να τους κάνουμε τους γιατρούς λέτε. Θα περάσει η πανδημία και θα είναι αχρείαστοι. Δεν ξέρετε ότι υπάρχουν τεράστια κενά στην υγεία; Στην προ ΣΥΡΙΖΑ περίοδο έφευγαν 5 από το σύστημα υγείας και προσλαμβάνονταν 1 και ήρθε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να το μετατρέψει σε 1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση.

Σ’ αυτή την υποστελεχωμένη υγεία προϋπολογίζετε 600 εκ. ευρώ λιγότερα εν μέσω πανδημίας. Τι διαφορετικό να περιμένουμε όμως όταν ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει διαφορά στην περίθαλψη στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Τότε τί χρειάζονται οι ΜΕΘ;

Από τις 5-5-2021 η μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα λέει ότι αναλύθηκαν τα δεδομένα των διασωληνώσεων εντός και εκτός ΜΕΘ και παραδόθηκε σ’ αυτούς που έπρεπε να ξέρουν. Ασφαλώς αυτός που έπρεπε να ξέρει δεν είναι ο περιπτεράς της γειτονιάς μας. Είναι ο ΠΘ. Είναι μεγάλη η ευθύνη του ΠΘ που ήρθε εδώ και μας κούναγε το δάχτυλο. Σε ποια χώρα ένας ΠΘ που έπεσε σε τέτοια ψεύδη, ότι δεν έχει μελέτη δηλ., θα παρέμενε στη θέση του; Ο Κουρτς παραιτήθηκε.

Επιστρέφω στον πολιτισμό.

Τι να πεις για έναν ΠΘ που επί των ημερών του τσιμεντώθηκε η Ακρόπολη, που είπε ότι θα δανείσουμε τα μάρμαρα. Του είπαμε ότι μ’ αυτή την ενέργεια αναγνωρίζουμε κυριότητα των μαρμάρων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν άκουσε τίποτα, συζήτησε με τον Τζόνσον και θα αναγνωρίσουμε την κυριότητα του ΗΒ αν προχωρήσει αυτή η ιστορία.

Τι να πεις για έναν ΠΘ που επί των ημερών του γίνεται αυτή η βαρβαρότητα στις αρχαιότητες του μετρό της Θεσσαλονίκης, όπου θα τεμαχιστούν οι αρχαιότητες, θα αποθηκευτούν κάπου και θα ξανασυναρμολογηθούν. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα φωνάζει να μη γίνει αυτό το έγκλημα στην “ελληνική Πομπηία”.

Τι να πεις για τον ΠΘ και την Υπουργό που ταυτίστηκαν με τον υπόδικο Δ/ντή του Εθνικού Θεάτρου που, αφού τον τίμησαν δεόντως, τώρα δεν ξέρουν ποιος είναι.

Αποκαλύφτηκαν τα ψέματά σας στον ελληνικό λαό. Ο τόπος δεν έχει ανάγκη αυτή την κυβέρνηση.

Εχει ανάγκη μία κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο, προοδευτική που θα έρθει σύντομα με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.