Ερώτηση για την στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού

Ερώτηση για την στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού

Με πρωτοβουλία του Πάνου Σκουρολιάκου, βουλευτή Ανατολικής Αττικής και αν. Τομεάρχη Πολιτισμού κατατέθηκε σήμερα ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, την οποία συνυπογράφουν επίσης άλλοι 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Με την ερώτηση, ο Πάνος Σκουρολιάκος ζητά από την Υπουργό να προσδιορίσει σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του κλάδου που είναι η παράταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού μέσω του Μητρώου μετά τον Μάιο, η παροχή δωρεάν τεστ για όλους, η αναστολή πληρωμών χρεών σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες, η υπαγωγή στα μέτρα στήριξης όσων έχουν εγγραφεί στο Μητρώο μετά τις 10/1/2021 και η παροχή εποχιακού επιδόματος  σε όλους.

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση απουσιάζει οποιαδήποτε μέριμνα για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, ο οποίος παραμένει ο πιο πληττόμενος κλάδος. Για ν’ αντιμετωπιστεί η μείωση του κύκλου εργασιών της τάξεως του 89,6% (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ), θα απαιτείτο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από τη μεριά της κυβέρνησης.

Παρά τις διαρκείς μας παρεμβάσεις, όχι μόνο δεν υπήρξε τέτοιο σχέδιο αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε από τις  αποφάσεις της Πολιτικής Προστασίας και τα μέτρα που ανακοινώνονταν τελευταία στιγμή.  Ενώ οι  εργαζόμενοι έχουν λάβει αποζημίωση μόνο μέχρι τον Μάιο, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες δραστηριότητες, ειδικά στην ψυχαγωγία, δεν επετράπησαν πριν τον Ιούλιο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, υπήρξε άρση της απαγόρευσης εργασίας στη μουσική μόνο για 20 ή 25 μέρες.

Μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας, η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει κατανοήσει ακόμα τις ιδιαιτερότητες του χώρου. Η πλειονότητα των εργαζομένων εργάζεται εποχικά ή συμμετέχει σε παραγωγές με χρονική απόσταση η μία από την άλλη. Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους, που ενώ έχουν εμβολιαστεί, σε περίπτωση που νοσήσουν και χρειαστεί να τεθούν σε δεκατετραήμερη καραντίνα θα χάσουν τη δουλειά τους.  Απολύτως καμία πρόβλεψη για το πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν  οικονομικά, ενώ έχουν εκπληρώσει  την κοινωνική τους υποχρέωση και έχουν  εμβολιαστεί.