Δήλωση για την επιβολή εισιτηρίου 50 ευρώ στο ναυάγιο της Αλοννήσου

Δήλωση για την επιβολή εισιτηρίου 50 ευρώ στο ναυάγιο της Αλοννήσου

Εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας και ενώνουμε τη διαμαρτυρία μας με το δήμαρχο Αλοννήσου και όλο τον κόσμο των καταδύσεων για την αιφνιδιαστική απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη να επιβάλει εισιτήριο 50 ευρώ κατ’ άτομο στο ναυάγιο της Περιστέρας. Το ζήτημα έχει έρθει και στη Βουλή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το «ναυάγιο της Περιστέρας» είναι το πρώτο παγκοσμίως επισκέψιμο υποβρύχιο μουσείο και χαρίζει ένα εντυπωσιακό θέαμα καθώς είναι καλυμμένο με αμφορείς. Είναι ένα έργο που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε σχεδόν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και παραδόθηκε στην ΝΔ έτοιμο, για να κόψουν κορδέλα. Αρνήθηκαν, ωστόσο, στα εγκαίνια ακόμη και το χαιρετισμό του Αλέξη Τσίπρα τον οποίο θα εκπροσωπούσε ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής.

Η επιβολή τόσο ακριβού αντιτίμου ήρθε μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη!

«Με την επιβολή του εισιτηρίου των 50 ευρώ αντικρίζουμε τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μία απειλή που θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από την πανδημία για το μέλλον αυτού του έργου. Είναι η απειλή να αποδυναμωθεί και να τεθεί σε ‘αχρηστία’ το νέο αυτό πρωτοποριακό τουριστικό ‘προϊόν’ που σταδιακά κερδίζει έδαφος, μετά από πολλούς σκληρούς αγώνες απέναντι στις αμέτρητες δυσκολίες που επέφερε ο Covid-19», είπε ο δήμαρχος αντιπροτείνοντας αντίτιμο 8 ευρώ και συμφωνούμε απόλυτα μαζί του.

Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας οφείλουν να δημοσιοποιήσουν την οικονομοτεχνική μελέτη με βάση την οποία διαμορφώθηκε το ύψος του αντιτίμου των 50 ευρώ, καθώς αυτή η τιμή δεν συμβαδίζει με τη διεθνή πρακτική. Στους καταδυτικούς προορισμούς του εξωτερικού η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 5-10 ευρώ.