Συνέντευξη Sto Kokkino 105,5 FM (28-8-2022)

Συνέντευξη Sto Kokkino 105,5 FM (28-8-2022)

Ο Πάνος Σκουρολιάκος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή “Έρθεν η ώρα μας” του Θανάση Λαζαρίδη στο ραδιοσταθμό Sto Kokkino 105,5 FM, την Κυριακή 28-8-2022.

Ο Θανάσης Λαζαρίδης ζήτησε από τον Πάνο Σκουρολιάκο να μιλήσει για την αυθεντική ιστορία της Φώκαιας στη Μικρά Ασία, με αφορμή άρθρο του βουλευτή.

Ο Πάνος Σκουρολιάκος είπε πως στην Φώκαια είχε προηγηθεί πογκρόμ από τους Τούρκους ήδη από το 1914, ως γενική δοκιμή όσον έγιναν το 1922. Όταν έφτασαν τουρκικοί πληθυσμοί από τη Μακεδονία και αλλού στην τουρκική επικράτεια οι Τούρκοι εξεδίωξαν βίαια τους 130.000 κατοίκους της Φώκαιας, εφαρμόζωντας εθνοκάθαρση.

Ο Φελίξ Σαρτιώ, Γάλλος αρχαιολόγος-μηχανικός που άκανε ανασκαφές στην περιοχή, έφερνε στο φως τον αρχαίο πολιτισμό των Φωκαέων, τον συνέδεε με τη σύγχρονη Φώκαια και προσπαθούσε να συνδέσει τα ιστορικά κομμάτια της Φώκαιας με τη Μασσαλία, αποικία των Φωκαέων, κ.ά.

Ύψωσε τη Γαλλική σημαία στα 4 κτήρια που χρησιμοποιούσε η γαλλική αρχαιολογική αποστολή και στέγασε όσους περισσότερους Φωκιανούς μπορούσε για να τους σώσει. Δημιούργησε πλούσιο φωτογραφικό αρχείο με την ειρηνική Φώκαια και τη Φώκαια του κατατρεγμού. Το αρχείο αυτό βρέθηκε στα χέρια Τούρκου συλλέκτη φωτογραφιών που με τη βοήθεια Ελληνοκύπριου το πήγε στο Παρίσι και αργότερα ο Δήμος της Παλαιάς Φώκαιας το εξέδωσε, διατηρώντας την ιστορική μνήμη και τη μνήμη ενός φιλέλληνα, φιλειρηνιστή και ανθρώπου. Του Φελίξ Σαρτιώ. Αυτό το αρχείο φυλάσσεται στο αρχείο του Λούβρου.

Η συζήτηση οδηγήθηκε από το Θανάση Λαζαρίδη στον Πολιτισμό με την ερώτηση του “Τι θεωρούμε εμείς (η αριστερά) Πολιτισμό και τι θεωρούν Πολιτισμό οι “απέναντι” (ΝΔ). “Έχω την εντύπωση πως αυτοί προτάσσουν μόνο το χρήμα”, είπε ο Θανάσης Λαζαρίδης.

Ο Πάνος Σκουρολιάκος έκανε τη διάκριση μεταξύ κουλτούρας και πολιτισμού, λέγοντας ότι κουλτούρα είναι ό,τι μας έχει παραδοθεί, όποια είναι η εμπειρία μας, οι σχέσεις ζωής με το παρελθόν, με τα τραγούδια, ο τρόπος που ζούμε, που τρώμε, που διαβιούμε. Πολιτισμός είναι η σύγχρονη, κάθε εποχή, δημιουργία.

Ο Πολιτισμός για την Αριστερά είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν. Οι φόροι που αποδίδονται στο κράτος πρέπει να επιστρέφονται στους πολίτες και με μορφή πολιτιστικής προσφοράς. Η Δεξιά χρησιμοποιεί τον Πολιτισμό για λόγους προπαγανδιστικούς και μίζερους εθνικιστικούς. Τον βλέπει σα χρήμα. Καμία τέχνη, και κατά συνέπεια ο Πολιτισμός, δεν είναι αυτοχρηματοδοτούμενη. Από την πρώτη στιγμή έβαλαν πάνω απ’ όλα το χρήμα.

 • Η ΝΔ, πολύ νωρίς, έφερε το ζήτημα του δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το “ξέχασαν” για μεγάλο χρονικό διάστημα και το επαναφέρουν εσχάτως. Το φωνάξαμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτό είναι έγκλημα γιατί με το δανεισμό, το ελληνικό κράτος αναγνωρίζει κυριότητα στους Βρετανούς.
 • Τσιμέντωσαν την Ακρόπολη.
 • Τεμαχίζουν τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου στη Θεσ/νίκη, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις. Δεν εφάρμοσαν το σχέδιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο και το μετρό θα λειτουργούσε τώρα και τα αρχαία θα ήταν στη θέση τους. Καταστρέφουν την “Ελληνική Πομπηία”, όπως ονομάστηκε για λόγους που αυτοί γνωρίζουν και εμείς βάσιμα υποθέτουμε.
 • Μετατρέπουν τα μεγάλα μουσεία της χώρας από κρατικές-δημόσιες δομές σε ΝΠΔΔ. Η Υπουργός διορίζει ένα ΔΣ το οποίο χειρίζεται το μουσείο, π.χ. το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, όπως θέλει, κλείνει όποιες συμφωνίες θέλει. Λέγονται διάφορα ότι έχουν μοιράσει εκθέματα σε Ιδρύματα στην Ελλάδα. Τα Ιδρύματα, καλοδεχούμενα, καλά να κάνουν τη δουλειά τους, έχουν αντικαταστήσει τη δημόσια πολιτική για τον Πολιτισμό.
 • Η μουσειακή πολιτική της χώρας που άρχισε από τον Καποδίστρια και συνεχίστηκε ως τις μέρες μας, πετιέται στα σκουπίδια!

Η συζήτηση βέβαια ήρθε και στην Ανατολική Αττική με την ερώτηση του Θανάση Λαζαρίδη για τη συμπεριφορά του κόσμου, με όλα αυτά που έχει να αντιμετωπίσει.

Ο Πάνος Σκουρολιάκος είπε πως η Ανατολική Αττική είναι μια μικρογραφία του χάρτη της χώρας. Έχει αγροτικές περιοχές και πληθυσμούς, αστικές περιοχές με υψηλό οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο (Βούλα, Βουλιαγμένη, Διόνυσος), εργατικές περιοχές, κ.ο.κ.

 • Δυστυχώς η Ανατολική Αττική είναι η “καρδιά της αυθαιρετούπολης”.
 • Έχουμε προβλήματα με τις συγκοινωνίες!
 • Έχουν κλείσει παντού τα υποκαταστήματά τους οι Τράπεζες. Πρέπει να κάνεις 30-40-50 χιλιόμετρα για να βρεις Τράπεζα.
 • Τα Κέντρα Υγείας που ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε με 4 γιατρούς και παρέδωσε με 32, έχουν πια αδειάσει. Με τον Covid-19 γύμνωσαν τα ΚΥ από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
 • Μαθαίνω ότι στην Παιανία κλείνει ένα σχολείο και οι μαθητές θα στοιβάζονται σε άλλα κτήρια, απογευματινές-βραδινές ώρες, για να το επισκευάσουν. Τώρα το θυμήθηκαν. Γι’ αυτό θα κάνω Ερώτηση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.
 • Προβλήματα με την αγροτική παραγωγή. Οι παραγωγοί σύκου του Μαρκόπουλου, οι οποίοι παράγουν ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν, δεν αποζημιώθηκαν ακόμη για τις καταστροφές του 2021 και μπαίνουμε στο 2023.
 • Και, βέβαίως, οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής έχουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι Έλληνες (ενεργειακή φτώχεια, ακρίβεια, κ.ά.).

Στην Ολομέλεια της Βουλής εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός πανικόβλητος, δύσθυμος και “πεσμένος”. Η κοινοβουλευτική του ομάδα τον χειροκροτούσε έντονα για να τον εμψυχώσει ή για να τον αποχαιρετίσει. Πριν τελειώσει ακόμη την ομιλία του είχαν έτοιμη τη δημοσκόπηση, σαν όλες αυτές που δίνουν 30 μονάδες διαφορά στη ΝΔ. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν πάνοπλο αντίπαλο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφαρμόζει την πολιτική του πατέρα του, με υποκλοπές, Μαυρίκηδες, Γρυλάκηδες κλπ. Με τα ίδια πράγματα καταπιάστηκε κι ο γιος!

Έχει τελειώσει ο χρόνος του: Όταν φτάνει στην παρακολούθηση ενός απλού πολίτη, πόσο μάλλον πολιτικού και δη αρχηγού κόμματος ή δημοσιογράφου, σημαίνει ότι ο χρόνιος τελείωσε.

Ο δημοκρατικός κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί και να στηρίξει μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει, είπε καταληκτικά ο Πάνος Σκουρολιάκος.