ΦΩΤΙΕΣ ΚΙ ΑΠΟΚΑΪΔΙΑ – Του Πάνου Σκουρολιάκου

ΦΩΤΙΕΣ ΚΙ ΑΠΟΚΑΪΔΙΑ – Του Πάνου Σκουρολιάκου

Το καλοκαίρι του 2021, ζήσαμε μια πρωτοφανή επίθεση της φωτιάς στην πατρίδα μας. Είδαμε την Εύβοια να καίγεται απ΄ άκρου εις άκρον, (1.400.000 στρέμματα), με τον κρατικό μηχανισμό, να ακολουθεί απλώς την πύρινη λαίλαπα, ανίκανο να την σταματήσει. Στην Αττική και ιδιαίτερα στην περιοχή των Αχαρνών, οι καταστροφές ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Λίγο έλειψε να μπει στον αστικό ιστό η φωτιά, ενώ κατέστρεψε σπίτια και περιουσίες στην Βαρυμπόπη, τις Αφίδνες, την Ιπποκράτειο Πολιτεία και αλλού. Ήταν πραγματικά εφιαλτικό καλοκαίρι.

Φανταζόμασταν πως μετά τις περσινές εμπειρίες, θα υπήρχε από πλευράς κεντρικής κυβέρνησης τουλάχιστον, μια κάποια προετοιμασία. Πως θα είχαν ληφθεί κάποια μέτρα πρόληψης. Δυστυχώς, στις φωτιές που ήρθαν και αποτέλειωσαν την Πεντέλη πλήττοντας Ανθούσα, Παλήνη, Ντράφι, Μέγαρα κλπ, διαπιστώσαμε πως για άλλη μια χρονιά, πάμε ανέμελοι, έτσι, χωρίς σχέδιο.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να ανανεώσει τις συμβάσεις 4000 πυροσβεστών. Έτσι, εκεί που έπρεπε να υπάρχουν πυροσβέστες, υπήρχε ότι είχε πρόχειρο η κυβέρνηση. Δηλαδή, αστυνομικοί. Στην ιστοσελίδα News 247, διαβάζουμε: « Άραγε σβήνει η φωτιά με τα γκλόπ;». Οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως το 112 άργησε να έρθει. Οι αστυνομικοί υπεράριθμοι, ενώ τα οχήματα πυρόσβεσης στη μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν πεπαλαιωμένα. Με την αγωνία στα πρόσωπα τους οι κάτοικοι, μας δήλωσαν όταν από τις πρώτες στιγμές φτάσαμε στην περιοχή που καίγονταν, πως «δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες»!!! Και πως «περιμένουμε τη φωτιά να κατέβει στο δρόμο»!!! Και ακόμα «Η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και όταν οι φλόγες άρχισαν να γίνονται εντονότερες, ξεκίνησαν να πετούν τα εναέρια μέσα». Καταγγέλλουν ακόμα την παντελή απουσία Περιφέρειας και Δήμου.

20.000 στρέμματα στην Πεντέλη, έχουν ήδη γίνει στάχτη και αν κάπου ανταποκρίθηκε ο κυβερνητικός μηχανισμός ήταν η επίσκεψη του πρωθυπουργού στα αποκαΐδια, με 15 συνοδευτικά και 5 θωρακισμένα οχήματα! Μοίρασε μάλιστα ανέξοδα, υποκριτικές ευχαριστίες στους πυροσβέστες. Καλό θα ήταν βέβαια να τους είχε προηγουμένως εφοδιάσει με εξοπλισμό και οχήματα. Να είχε καλύψει με μόνιμες προσλήψεις τις 4.000 καινές οργανικές θέσεις. Μιας και το μόνιμο προσωπικό, τελεί υπό ένα ασφυκτικό κλίμα συνεχόμενων Γενικών Επιφυλακών λόγω έλλειψης προσωπικού. Ο μέσος όρος ηλικίας των μόνιμων πυροσβεστών είναι 45 έτη. Πως είναι δυνατόν σε μάχιμο σώμα, να απουσιάζουν οι μάχιμες ηλικίες των 23 έως 40 ετών; Οι εποχικοί πυροσβέστες είναι διαθέσιμοι. Να απορροφηθούν και αξιοποιηθούν άμεσα!

Δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην πρόληψη και αντιμετώπιση της φωτιάς, έχει πλήρως αποτύχει. Τώρα που την συμφέρει επικαλείται την κλιματική αλλαγή, την ένταση του ανέμου, την ταχύτητα μετάδοσης της φωτιάς. Παράγοντες που δεν συνέτρεχαν σε άλλες περιπτώσεις, όπως στο Μάτι για παράδειγμα. Εκεί, έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή λοιπόν χωρίς προετοιμασία, εκσυγχρονισμό των μέσων και αύξηση του μάχιμου προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος δεν αντιμετωπίζεται αλλιώς το πρόβλημα, ελπίζουμε σε μια νέα, προοδευτική κυβέρνηση, που θα περιλάβει στην πολιτική της όλα όσα προανέφερα.

Για την ώρα, καλή δύναμη σε όσους συμπολίτες μας επλήγησαν και κουράγιο στους άνδρες και γυναίκες της Πυροσβεστικής και των εθελοντών. Μακάρι αυτές οι πρόσφατες φωτιές, να είναι και οι τελευταίες.

Πηγή: Parnes News