Συνέχιση της συζήτησης για το ΑΚΡΟΠΟΛ στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Συνέχιση της συζήτησης για το ΑΚΡΟΠΟΛ στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Με δύο διαπιστώσεις ξεκίνησε την ομιλία του ο Πάνος Σκουρολιάκος στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων σχετικά με την δημιουργία του Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ. Και οι δύο αφορούσαν τα συμπεράσματα από την διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς: κατ’ αρχήν ότι η δημιουργία του ΑΚΡΟΠΟΛ είναι σημαντική και κατά δεύτερον ότι το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο καθώς προάγει την διαχείριση του πολιτισμού και όχι τον ίδιο τον πολιτισμό. «Να βοηθήσετε τους καλλιτέχνες να προσλάβουν επιστημονικό προσωπικό που είναι εξειδικευμένο γι’ αυτό κι όχι να κάνετε τους καλλιτέχνες μάνατζερς», σημείωσε ο Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας για τα επιμέρους άρθρα, ο Πάνος Σκουρολιάκος στάθηκε στον ιδιαίτερο φόρτο του Διοικητικού Συμβουλίου, που είναι σχεδόν αδύνατον να τον αναλάβει εκτός εάν οι αποφάσεις του είναι προειλημμένες αλλά και στον διορισμό -χωρίς δημόσια προκήρυξη- του Διευθυντή του Κέντρου. Το ίδιο συμβαίνει και για τις προσλήψεις/αποσπάσεις των 17 άτομα του προσωπικού του -αντί για τα 32 που προέβλεπε το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, ο Πάνος Σκουρολιάκος στάθηκε ιδιαίτερα στο άρθρο 20 και την παραχώρηση σε ιδιώτες του προνομίου του Δημοσίου στην κατασκευή και πώληση αντιγράφων αρχαιοτήτων. Ο Π. Σκουρολιάκος θύμισε την επιμονή της Ν.Δ. να μην κληθούν οι αρμόδιοι γι’ αυτή τη διάταξη φορείς. «Δεν θέλατε να είναι εδώ κανένας από τους φορείς που μπορούσε να μιλήσει γι’ αυτό το άρθρο. Ούτε οι αρχαιολόγοι ούτε οι συντηρητές ούτε ο Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου» σχολίασε.

Το νομοσχέδιο θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση την Πέμπτη 16 Ιουλίου.

Δείτε επίσης το ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ