Σκληρή αντιπολίτευση κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για το ΑΚΡΟΠΟΛ, άσκησε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής και Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, μιλώντας για «νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα στις προσδοκίες του καλλιτεχνικού κόσμου».
Ο Πάνος Σκουρολιάκος αναφέρθηκε στην σύγκρουση δύο κόσμων. Από την μία τον κόσμο «της δημιουργίας, της συνέργειας, της υποστήριξης της σύγχρονης ανεξάρτητης καλλιτεχνικής παραγωγής, ο κόσμος της έρευνας, της ανταλλαγής απόψεων και καλλιτεχνικών εμπειριών από τη μία. Αυτός, είναι ο κόσμος που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ στο δικό του νομοσχέδιο για το Ακροπόλ που δεν πρόλαβε λόγω εκλογών να ψηφίσει. Με αυτόν τον κόσμο συντάσσονται και οι φορείς των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στις διαδικασίες της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων». Και από την άλλη, ο κόσμος «της νεοφιλελεύθερης αντίληψης, όπου τα πάντα αποτιμώνται με κέρδος, και το μόνο που χρειάζεται να κάνει το Ακροπόλ, είναι να λειτουργήσει ως μια δεξαμενή καλλιτεχνών υπό τον έλεγχο επίδοξων κρατικών μάνατζερς».
«Η αντιμετώπιση των καλλιτεχνών αλλά και των προβλημάτων τους, ειδικά την περίοδο της πανδημίας, ήταν επιεικώς απαράδεκτη και απαξιωτική εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μοιράσατε εκατομμύρια σε απ’ ευθείας αναθέσεις προς καλλιτέχνες και επιχειρήσεις χωρίς να δεχθείτε δημόσιες αιτήσεις από κανέναν που θα ήθελε να αιτηθεί στήριξης με την δική του πρόταση. Κάτι σαν την λίστα Μητσοτάκη – Πέτσα για τα ΜΜΕ. Αφήσατε πάνω από 12.000 δημιουργούς εκτός μέτρων στήριξης, σας τα έχουμε πει, σας έχουμε κάνει ερωτήσεις, παρ’ ότι τους υποχρεώσατε σε ακούσια ανεργία. ενώ χιλιάδες καλλιτέχνες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας εξακολουθείτε να μην παίρνετε ούτε ένα μέτρο στήριξής τους», συνέχισε ο Πάνος Σκουρολιάκος.
Τέλος ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρθηκε εναντίον των διατάξεων που επιτρέπουν την αδειοδότηση ιδιωτών για την κατασκευή και την πώληση πιστών αντιγράφων έργων τέχνης. «Χρησιμοποιείτε το Ακροπόλ ως προπέτασμα καπνού, για να τον πραγματικό στόχο σας που είναι το ξεπούλημα σε ιδιώτες του Παρθενώνα και όλων των άλλων ιστορικών συμβόλων της χώρας μας. Και μάλιστα σε ποια συγκυρία; Τις μέρες που η Αγία Σοφία, το οικουμενικό σύμβολο του πολιτισμού ταλαιπωρείται βάναυσα, αντιμετωπίζεται με πρωτοφανή βαρβαρότητα», είπε χαρακτηριστικά.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, υποσχέθηκε ότι η «επόμενη Προοδευτική Κυβέρνηση θα αποδώσει το Ακροπόλ στους καλλιτέχνες και βεβαίως θα προασπίσει τους πόρους του δημοσίου, που απορρέουν από την διαχείριση της πολύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς μας».
«Ήρθατε με κούφια λόγια για να χτίσετε. Αλλοίμονο όμως. Εδώ και ένα χρόνο γκρεμίζετε, γκρεμίζετε, γκρεμίζετε. Δεν θα συνεχίσετε για πολύ», κατέληξε.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία
Κυρίες και κύριοι βουλευτές
Στο νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα, θα μπορούσε να πει κανείς πως, συγκρούονται δύο κόσμοι. Ο κόσμος της δημιουργίας, της συνέργειας, της υποστήριξης της σύγχρονης ανεξάρτητης καλλιτεχνικής παραγωγής, ο κόσμος της έρευνας, της ανταλλαγής απόψεων και καλλιτεχνικών εμπειριών από τη μία. Αυτός, είναι ο κόσμος που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ στο δικό του νομοσχέδιο για το Ακροπόλ που δεν πρόλαβε λόγω εκλογών να ψηφίσει. Με αυτόν τον κόσμο συντάσσονται και οι φορείς των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στις διαδικασίες της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Ο άλλος κόσμος, είναι εκείνος της νεοφιλελεύθερης αντίληψης, όπου τα πάντα αποτιμώνται με κέρδος, και το μόνο που χρειάζεται να κάνει το ΝΠΙΔ «Ακροπόλ», είναι να λειτουργήσει ως μια δεξαμενή καλλιτεχνών υπό τον έλεγχο επίδοξων κρατικών μάνατζερς. Έρχεται δηλαδή η κυβέρνηση να επιμορφώσει τους καλλιτέχνες στο να διαχειρίζονται οικονομικά την καλλιτεχνική τους ύπαρξη και το έργο τους. Αυτός είναι ο κόσμος της κυβέρνησης. Στην φούρια τους να στήσουν όπως όπως ένα σ/ν, κανείς δεν τους είπε πως αυτό που οραματίζονται, συμβαίνει ήδη. Σοβαρά; Αυτό το όραμα έχουν γι’ αυτό το Ακροπόλ; Δεν έχει κανένα άλλο περιεχόμενο η πρότασή τους; Πάντα οι καλλιτέχνες ήταν μάνατζερς του εαυτού τους, το έχουμε πει πάρα πολλές φορές και το γνωρίζουμε από προσωπική πείρα.
Όμως η αντιμετώπιση των καλλιτεχνών αλλά και των προβλημάτων τους, ειδικά την περίοδο της πανδημίας, ήταν επιεικώς απαράδεκτη και απαξιωτική εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μοιράσατε εκατομμύρια σε απ’ ευθείας αναθέσεις προς καλλιτέχνες και επιχειρήσεις χωρίς να δεχθείτε δημόσιες αιτήσεις από κανέναν που θα ήθελε να αιτηθεί στήριξης με την δική του πρόταση. Κάτι σαν την λίστα Μητσοτάκη – Πέτσα για τα ΜΜΕ. Αφήσατε πάνω από 12.000 δημιουργούς εκτός μέτρων στήριξης, σας τα έχουμε πει, σας έχουμε κάνει ερωτήσεις, παρ’ ότι τους υποχρεώσατε σε ακούσια ανεργία. Παρ’ ότι χιλιάδες καλλιτέχνες βρίσκονται στα όρια της φτώχιας εξακολουθείτε να μην παίρνετε ούτε ένα μέτρο στήριξής τους. Οι καλλιτέχνες καθημερινά βρίσκονται στο δρόμο, όπως χθες το απόγευμα και διεκδικούν. Αλλά εσάς, δεν ιδρώνει το αυτί σας.
Φέρνετε ένα νομοσχέδιο απολύτως καινό περιεχομένου. Τι νομοθετεί; Διορισμούς! Διορισμούς ΔΣ, διορισμό μιας διεθνούς επιτροπής, διορισμούς υπαλλήλων χωρίς ΑΣΕΠ, αποσπάσεις υπαλλήλων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, διορισμό, και όχι δημόσια προκήρυξη για τον Διευθυντή. Αλλεργία έχετε για την πλήρωση των δημοσίων θέσεων ευθύνης με διαφάνεια. Τακτική σας, ο διορισμός ανθρώπων σας, πίσω από κλειστές πόρτες. Στρατιές γαλάζιων παιδιών στο Δημόσιο. Συνωστισμός εν μέσω κορονοϊού.
Όμως αυτό το κενό περιεχομένου νομοσχέδιο, στήθηκε για να κρύψετε αμαρτωλές διατάξεις που ήρθαν τελευταία στιγμή. Τολμάτε λοιπόν, να καταργήσετε την αδειοδότηση από το ΥΠΠΟ και την καταβολή τέλους στο δημόσιο (στο ΤΑΠ), για απεικονίσεις μνημείων που δεν είναι πιστές αποτυπώσεις της υφιστάμενης εικόνας του μνημείου. Όταν αυτό έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον απαγορεύτηκε η επίμαχη διαφήμιση, αλλά δόθηκε η εντολή από την τότε Υπ. κα Ζορμπά να γίνει γνωστό το ποιος έδωσε την άδεια. Και δεν την έδωσε ο Υπουργός. Δεν την έδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στον τελευταίο όροφο του Υπουργείου.
Ακόμα χειρότερα: καταργείτε το ρυθμιστικό πλαίσιο και ανοίγετε τον δρόμο για παραχώρηση σε ιδιώτες της παραγωγής και εμπορίας πιστών αντιγράφων. Αυτά που πωλούνται περισσότερο και κοστίζουν στον αγοραστή πιο ακριβά. Παραχωρείτε σε ιδιώτες δηλαδή δικαιώματα και υπεραξία από τα δικαιώματα του δημοσίου πάνω στα μνημεία της χώρας!Πείτε τε μας ξεκάθαρα. Με ένα ναι ή ένα όχι. Δίδετε την ευκαιρία να παραχθούν και να πωληθούν τα πιστά αυτά αντίγραφα από ιδιώτες; Χάνει το δημόσιο πόρους όπως αποφαίνεται το ΓΛΚ αλλά και η Επιτροπή Αξιολόγησης του Υπουργείου; Βεβαίως δεν καθορίζουν ακριβώς την ζημία του δημοσίου, γιατί δεν γνωρίζουν ακόμα το πλήθος των πωλήσεων. Εκεί πάει το «ενδεχομένως» από το οποίο προσπαθεί να γαντζωθεί η Υπουργός μεταφράζοντάς το ότι δεν χάνει σίγουρα.
Ο ιδιώτης, όποια τέλη και να αποδώσει στο ΤΑΠ, θα κερδίσει πολλαπλάσια. Αυτά τα πολλαπλάσια, τα χάνει το δημόσιο. Δηλαδή ο ελληνικός λαός. Εσείς, που λέτε πως ο πολιτισμός πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενος, του στερείτε τα χρήματα που μπορεί να φέρει στο δημόσιο, από το δικαίωμα του, να παράγει και να πωλεί πιστά αντίγραφα του πολιτιστικού μας πλούτου.
Στη συζήτηση των φορέων δεν δεχθήκατε την συμμετοχή των Αρχαιολόγων που με χθεσινή τους ανακοίνωση (θα την καταθέσουν) αποδομούν το ν/σ σας. Κρίμα. Από την αρχαιολατρεία σας, φτάσαμε στην παντελή αδιαφορία σας για τον πολιτισμό. Αρχαίο και σύγχρονο
Κυρίες και κύριοι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Κανείς από τους 28 βουλευτές σας που συμμετέχουν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, δεν πήρε το λόγο σε τρείς συνεδριάσεις για να υποστηρίξει το νομοσχέδιό σας. Αναιμική και η σημερινή συμμετοχή σας ως κοινοβουλευτική ομάδα 158 βουλευτών. Αντιλαμβανόμαστε την δύσκολη θέση σας και σας κατανοούμε.
Και να πω και κάτι ακόμα: Φέρατε και μια διόρθωση. Την αποδεχόμαστε και θα την υπερψηφίσουμε: την επέκταση της παραχώρησης από τα 20 ξανά στα 99 χρόνια για το κτίριο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Στο άρθρο 4 όμως δεν μπορούμε να το δεχθούμε και το καταψηφίζουμε γιατί προσθέτει μεν εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο, είναι στην σωστή κατεύθυνση αλλά η δική μας άρνηση εστιάζει στο ότι τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ δεν είναι υποχρεωτικά, έστω ως ποσόστωση καλλιτέχνες. Αλλά όποιος θέλει ο Υπουργός. Γιατί τέτοια αλλεργία απέναντι στους καλλιτέχνες. Ή δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί πρόθυμοι;
Κυρία Υπουργέ, εδώ και ένα χρόνο, σε καμία από τις εξαγγελίες σας δεν έχετε πέσει μέσα. Όλα πάνε αργότερα και αργότερα και αργότερα. Αναβατόριο Ακρόπολης, ενοποίηση χώρων κλπ.
Μας φέρατε ένα νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα στις προσδοκίες του καλλιτεχνικού κόσμου. Χρησιμοποιείτε το Ακροπόλ ως προπέτασμα καπνού, για να τον πραγματικό στόχο σας που είναι το ξεπούλημα σε ιδιώτες του Παρθενώνα και όλων των άλλων ιστορικών συμβόλων της χώρας μας. Και μάλιστα σε ποια συγκυρία; Τις μέρες που η Αγία Σοφία, το οικουμενικό σύμβολο του πολιτισμού ταλαιπωρείται βάναυσα, αντιμετωπίζεται με πρωτοφανή βαρβαρότητα. Αλήθεια, τις περικεφαλαίες από το Μακεδονικό τι τις κάνατε; Τις πετάξατε;
Κυρίες και κύριοι βουλευτές
Η επόμενη Προοδευτική Κυβέρνηση θα αποδώσει το Ακροπόλ στους καλλιτέχνες και βεβαίως θα προασπίσει τους πόρους του δημοσίου, που απορρέουν από την διαχείριση της πολύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
Ήρθατε με κούφια λόγια για να χτίσετε. Αλλοίμονο όμως. Εδώ και ένα χρόνο γκρεμίζετε, γκρεμίζετε, γκρεμίζετε. Δεν θα συνεχίσετε για πολύ.
Σας ευχαριστώ