Ερώτηση για την πυρκαγιά στις Μυκήνες

Ερώτηση για την πυρκαγιά στις Μυκήνες

Με αφορμή την έκδοση του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων της Πυροσβεστικής για την  πυρκαγιά που προκάλεσε πριν από ένα χρόνο την μεγάλη καταστροφή στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, ο αν. Τομεάρχης Πολιτισμού, Πάνος Σκουρολιάκος, επανέρχεται με κοινοβουλευτική του ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μαζί με τους Γιάννη Ραγκούση και Γιάννη Γκιόλα ζητούν από την Υπουργό να καταθέσει στη Βουλή το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων και να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν σημαντικές ελλείψεις σε θέματα όπως η διαμόρφωση αντιπυρικής ζώνης, το σύστημα πυρόσβεσης, η παροχή νερού. Ζητά τέλος την απόδοση ευθυνών για την πυρκαγιά.

Το πόρισμα δείχνει ως αίτιο της πυρκαγιάς ένα γυμνό καλώδιο που χρησιμοποιήθηκε για παράνομη χρήση παροχής ρεύματος. Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων φαίνεται να επιβεβαιώνει πλήρως τις καταγγελίες και κάνει λόγο για περίπτωση παράνομης ρευματοδότησης από παρακείμενο αντλιοστάσιο γεώτρησης του Δήμου Άργους – Μυκηνών και από το οποίο με επιφανειακό καλώδιο έπαιρναν παράνομα ρεύμα το φυλάκιο στον τάφο του Ατρέα, καντίνες που λειτουργούν στο πάρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου αλλά και το εκεί περίπτερο των ΕΛΤΑ.

Στο πόρισμα περιλαμβάνονται οι καταθέσεις περισσοτέρων από 60 ατόμων που έριξαν φως στα αίτια μιας πυρκαγιάς που το υπουργείο Πολιτισμού και η κ. Μενδώνη επιχείρησαν να υποβαθμίσουν γνωρίζοντας προφανώς την εμπλοκή των υπηρεσιών τους στην υπόθεση της παράνομης μεταφοράς ρεύματος που κρυβόταν κάτω από το πούσι των Μυκηνών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο πόρισμα της Πυροσβεστικής περιλαμβάνονται μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν ότι στο πίσω μέρος του αρχαιολογικού χώρου, ανατολικά, όπου καταλήγει η χαράδρα του Χάβου, υπήρχαν ξερά χόρτα, τα οποία επέτρεψαν την είσοδο του πύρινου μετώπου μέσα στον περιφραγμένο χώρο. Σε όλο αυτό το τόξο, η πρόσβαση των οχημάτων της Πυροσβεστικής ήταν αδύνατη, αφού δεν υπήρξε ποτέ πρόβλεψη για τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης, την οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι πυροσβέστες για να δημιουργήσουν «προγεφύρωμα» απέναντι σε μια πιθανή πυρκαγιά που θα εισήρχετο από τον κάμπο.