«Επίκαιρη Ερώτηση Σκουρολιάκου για τις ελλείψεις στο ΚΥ Λαυρίου – Πλεύρης: Κανένα πρόβλημα, μετακινούνται γιατροί από ΚΥ Ηλιούπολης και αλλού για τις εφημερίες»

«Επίκαιρη Ερώτηση Σκουρολιάκου για τις ελλείψεις στο ΚΥ Λαυρίου – Πλεύρης: Κανένα πρόβλημα, μετακινούνται γιατροί από ΚΥ Ηλιούπολης και αλλού για τις εφημερίες»

Ο Πάνος Σκουρολιάκος σε Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, με αφορμή επιστολή του Συντονιστή του ΚΥ Λαυρίου, κου Παπασταυρόπουλου, προς τους Βουλευτές Ανατολικής Αττικής, το Δήμαρχο Λαυρεωτικής και τη Διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία τονίζει τη δραματική έλλειψη προσωπικού, ζήτησε να πληροφορηθούν οι πολίτες της περιοχής αν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας να στηρίξει τις Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας και πιο συγκεκριμένα το Κέντρο Υγείας Λαυρίου ή προσπαθεί να το απαξιώσει πλήρως, ώστε να οδηγήσει τους πολίτες της περιοχής στα ιδιωτικά ιατρεία.

Ο Υπουργός Υγείας στην απάντησή του υποστήριξε πως η στελέχωση του ΚΥ Λαυρίου είναι πλήρης και μάλιστα πάνω από τις οργανικές του θέσεις. Αναγνώρισε ωστόσο πρόβλημα στην κάλυψη των εφημεριών 24ωρης λειτουργίας οι οποίες συμπληρώθηκαν με μετακινήσεις. Είμαστε, είπε, στη διαδικασία έγκρισης προσλήψεις γιατρών.

Στη δευτερολογία του ο βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό να στείλει τους συνεργάτες του που του έδωσαν αυτά τα στοιχεία για το ΚΥ Λαυρίου, εκεί, να δουν την κατάσταση και να κουβεντιάσουν με τους πολίτες. Ο Υπουργός μετέφερε μια ανύπαρκτη εικόνα. Ο Διοικητής της ΥΠΕ δεσμεύτηκε ότι ξεκίνησε τη διαδικασία της προκήρυξης θέσεων. Δηλ. μετά από 3,5 χρόνια στην εξουσία, τώρα θα φροντίσετε τη στελέχωση; αναρωτήθηκε. Οι μόνιμοι γιατροί του ΚΥ Λαυρίου είναι 3 όλοι κι όλοι. Φέρνετε γιατρούς για εφημερίες από άλλες ήδη υποστελεχωμένες δομές της περιοχής και ζητάτε να βρεθούν ιδιώτες γιατροί να καλύψουν κενά. Βάζετε ιδιώτες στο ΕΣΥ και αποφεύγετε το διορισμό μόνιμων που θα είναι εκεί, πάντα διαθέσιμοι στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου. Εγώ ο ίδιος, είπε ο βουλευτής, είδα τον πίνακα των εφημεριών και διαπίστωσα τα κενά. Σε Ερώτησή μου το Σεπτέμβρη του 2021, όταν αναλάβατε τα καθήκοντά σας, σας εξέθεσα την κατάσταση στην Ανατολική Αττική και υποσχεθήκατε “τον ουρανό με τ’ άστρα”. Τώρα πάλι υποσχέσεις; Καμία λύση; Θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε ένα ΚΥ Λαυρίου σε πλήρη λειτουργία με όλες τις ειδικότητες, με παράλληλη λειτουργία 2 Περιφερειακών Ιστρείων που ο ΣΥΡΙΖΑ ίδρυσε και σεις σήμερα, είπε, το αφήνετε να λειτουργεί ως μονάδα φάντασμα και δεν ακούτε την κραυγή αγωνίας των πολιτών. Έχετε ιδεολογική αποστροφή σε κάθε τι δημόσιο και κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο για τις κοινωνίες, πρόσθεσε.

Ο Υπουργός στην δευτερολογία του επιβεβαίωσε την υποστελέχωση, μιας και ανέγνωσε μία κατάσταση με γιατρούς που μετακινήθηκαν στο ΚΥ Λαυρίου από άλλες δομές, πχ ΚΥ Πλατείας Αττικής, ΚΥ Ηλιούπολης, ΚΥ Κεραμεικού, κ.ά. για να υποστηρίξει ότι οι εφημερίες για τον Ιανουάριο βγήκαν, έστω κι έτσι.

Συμπερασματικά το Υπουργείο κάνει «μπαλώματα» για να «βουλώνει» τρύπες, κλωτσάει το τενεκεδάκι παρακάτω να περνάει ο καιρός – ας συμπληρωθούν οι εφημερίες Ιανουαρίου και βλέπουμε – δεν σκοπεύει όμως να δώσει λύση μόνιμου χαρακτήρα για την τοπική κοινωνία με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.