Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, 15-3-2023

Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, 15-3-2023

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής συζητήθηκαν σήμερα 15-3-2023 οι Συμφωνίες για Πολιτιστική Συνεργασία με τις Φιλιππίνες και το Μπαγκλαντές.
Ο Πάνος Σκουρολιάκος, ως εισηγητής της μειοψηφίας, όταν έλαβε το λόγο, αναφέρθηκε αρχικά στις διαρκείς κινητοποιήσεις του λαού μας με αφορμή το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και την προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να συσκοτίσει και να εκτρέψει τις έρευνες για απόδοση ευθυνών.
Στηλίτευσε την πολεμική που ασκεί η Κυβέρνηση στον Πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Ιδιωτικοποίησε, ανέφερε, τα 5 μεγαλύτερα Μουσεία της χώρας, στοχοποίησε τους αρχαιολόγους – με τελευταίο κρούσμα την επίθεση και τον τραυματισμό αρχαιολόγου των Κυκλάδων – υποβάθμισε τις σπουδές και τα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών.
Όλα, Μουσεία, Αρχαιολογικοί χώροι, συλλογές, ακόμα και πολύτιμα θραύσματα, πέτρες, μάρμαρα και εικόνες, όλα στο μίξερ του sui generis νεοφιλελεύθερου αντικρατισμού της Νέας Δημοκρατίας, γίνονται αντικείμενο διαπραγματεύσεων και εξωθεσμικών συμφωνιών, είπε.
Ανέθεσε ακόμα και τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα σε ΜΚΟ, την “Τhe Parthenon Project”. Αυτή η Κυβέρνηση, φεύγοντας, υποβιβάζει κάθε εθνική πολιτισμική υπόθεση σε επίπεδο μη θεσμικών διαμεσολαβητών, χωρίς να ερωτάται κανένας αρμόδιος θεσμός του κυρίαρχου ελληνικού κράτους, είπε.
Αναφερόμενος στις υπό συζήτηση Συμφωνίες είπε ότι προσδιορίζονται, με σαφήνεια, οι τομείς συνεργασίας και ανταλλαγών, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές, οι οικονομικές διατάξεις, οι στόχοι και οι προγραμματικές δράσεις.
Είναι υποχρέωσή μας οι διμερείς αυτές συμφωνίες να έχουν συνέχεια. Να πυκνώσουν και να εξειδικευτούν οι συνέργειες, μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων, τόσο σε επίπεδο Κυβέρνησης, ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, πολιτιστικών οργανισμών, όσο και με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πρέπει να είμαστε σοβαροί στην πολιτιστική μας πολιτική, για να συζητήσουμε σοβαρά, να πείσουμε και να μας πάρουν στα σοβαρά και άλλες χώρες γιατί αυτό που συμβαίνει σήμερα στον πολιτισμό στην Ελλάδα δεν είναι σοβαρό.