Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, 18-11-2022

Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, 18-11-2022

Συζήτηση επί του Σ/Ν του ΥΠΠΟΑ για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα.

Ο Πάνος Σκουρολιάκος ξεκίνησε λέγοντας ότι η Επιτροπή άκουσε τους φορείς που τοποθετήθηκαν επί συγκεκριμένων άρθρων του Σ/Ν του ΥΠΠΟΑ και περιμένει ακόμα την τοποθέτηση της Υπουργού επί της ουσίας.
Στα υπομνήματά τους οι Οργανισμοί δηλώνουν ότι το Σ/Ν φέρνει από την πίσω πόρτα, με το αρ. 14, τη δυνατότητα να μπουν ξανά στη διαχείριση πνευματικών & συγγενικών δικαιωμάτων ιδιωτικές εταιρείες κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Σήμερα μια ΑΕ μπαίνει ξανά στο παιχνίδι χωρίς να είναι υποχρεωμένη για την αδειοδότησή της όπως είναι υποχρεωμένοι οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων. Οι Ανεξάρτητες Οντότητες Διαχείρισης δεν είναι υποχρεωμένες να αναρτούν ρεπερτόριο , ούτε αμειβολόγιο, ούτε καν μελέτη βιωσιμότητας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πίστευε πάντα και το έδειξε με την πολιτική του, πως οι δικαιούχοι πρέπει και μπορούν να διαχειρίζονται τα δικαιώματά τους. Μέσω των ΑΟΔ δεν υπάρχουν κανόνες διαχείρισης, είπε ο βουλευτής.
Στη συνέχεια πρότεινε συγκεκριμένες αλλαγές, τροποποιήσεις ή συμπληρώσεις σε άρθρα του Σ/Ν.τις οποίες κατέθεσε και στα πρακτικά.
Τελειώνοντας τόνισε πως ραδιόφωνα, τηλεοπτικοί σταθμοί πλατφόρμες, κλπ υπάρχουν γιατί υπάρχουν οι δημιουργοί -συνθέτες, ερμηνευτές, μουσικοί, συγγραφείς, κλπ – και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να τους εκμεταλλεύονται με τον τρόπο που κερδοσκοπικές επιχειρήσεις ξέρουν να κάνουν.