Ερώτηση για την παράνομη λειτουργία κοιμητηρίου στην αυλή ιερέα στα Καλύβια

Ερώτηση για την παράνομη λειτουργία κοιμητηρίου στην αυλή ιερέα στα Καλύβια

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών με αφορμή τις καταγγελίες που έγιναν από κατοίκους του Δήμου Σαρωνικού, ότι στη Δημοτική Κοινότητα Καλυβίων ιερέας διατηρεί παράνομο νεκροταφείο παιδιών στην αυλή του σπιτιού του κατέθεσε ο αν. Τομεάρχης Πολιτισμού και βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Πάνος Σκουρολιάκος.

Στόχος της ερώτησης είναι να παρακινηθεί το Υπουργείο Εσωτερικών στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της νομιμότητας.

Στην ερώτηση αναφέρεται ότι ο ιερέας υποστηρίζει για το χώρο πως δήθεν πρόκειται για παλιό μετόχι του Αγίου Όρους, αλλά, όπως ξεκαθαρίζεται από τους αρμόδιους, πρόκειται για ιδιωτικό χώρο που δεν υπάγεται στην εκκλησία.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ, ο παλαιοημερολογίτης ιερέας είχε χειροτονηθεί πριν πολλά χρόνια, αλλά είχε παυθεί για περίπου εννέα έτη από τα καθήκοντά του, καθώς ενεπλάκη σε άλλο σκάνδαλο. Κατόπιν πιέσεων των πιστών του πάντως, ο ρασοφόρος είχε επανέλθει στην ενεργό δράση.


Το παράνομο νεκροταφείο λειτουργεί ανάμεσα σε παλιοσίδερα και εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα. Για την υπόθεση κατατέθηκε μήνυση στις αρχές του καλοκαιριού, όπου αναφέρεται πως το νεκροταφείο χωρίζεται σε δύο τμήματα. Στο ένα γίνονται ταφές ενηλίκων και στο άλλο ταφές παιδιών. Ο ιερέας υποστηρίζει πως έχει «δικαίωμα» να ενταφιάζει άτομα.


Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, ο ιερέας ενταφιάζει στο συγκεκριμένο σημείο επί 20 χρόνια ανθρώπους. Τα τελευταία δύο χρόνια ενταφιάζει και παιδιά, ενώ ο δικηγόρος τους τονίζει πως εγείρονται και αρκετά υγειονομικά αδικήματα και κάνει λόγο για «οργανωμένο κύκλωμα».

Στην ερώτηση, τέλος, επισημαίνεται πως πρόκειται για ξεκάθαρη παράβαση του νόμου (Προεδρικό Διάταγμα 1128/1980 – ΦΕΚ Α-284/15-12-1980 «Περί καθορισμού αποστάσεων για την ίδρυση κοιμητηρίων»).

Διαβάστε την ερώτηση στο syriza.gr