Τοποθέτηση στο Σ/Ν Υπουργείου Εργασίας: “Δουλειές Ξανά”

Τοποθέτηση στο Σ/Ν Υπουργείου Εργασίας: “Δουλειές Ξανά”

Ο Πάνος Σκουρολιάκος ξεκίνησε σχολιάζοντας το non-paper που αναπαρήγαγαν οι βουλευτές της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι παρέλαβαν την ανεργία από το ΣΥΡΙΖΑ στο 17%. Τους θύμισε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το 2015 την ανεργία από την κυβέρνηση της ΝΔ στο 27% και εν μέσω μνημονίων, δόσεων και αξιολογήσεων την κατέβασε 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Πολλές και καλές δουλειές υποσχεθήκατε για να πάρετε την κυβέρνηση. 1.100.441 είναι οι άνεργοι σήμερα, είπε.

Ενσωματώνοντας το σχέδιο Πισσαρίδη στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, καθιστάτε υπεύθυνους τους ίδιους τους ανέργους για την ανεργία τους, διότι, σύμφωνα με τη βασική παραδοχή σας, δεν έχουν βασικές σύγχρονες δεξιότητες για την αγορά εργασίας και γι’ αυτό είναι άνεργοι.

Περιγράφετε μια εικονική πραγματικότητα. Την κοινωνία να διάγει σε περίοδο ευημερίας και ανάπτυξης, με πάρα πολλές θέσεις εργασίας που προσφέρονται σε «τεμπέληδες και αδέξιους» εργαζόμενους – έτσι τους αποκαλείτε – και είναι ντροπή αυτό που κάνετε, να τους κατηγορείτε από πάνω ότι δεν έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες για να καλύψουν τις θέσεις.

Όλα αυτά στη χώρα που κυριεύτηκε από καταχραστές, ανέργους βορείων προαστίων που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής συνέχισε κατηγορώντας την κυβερνητική πλειοψηφία ότι εισάγει τον κοινωνικό αυτοματισμό, όταν περικόπτει δαπάνες για τους ανέργους με πρόσχημα ελάχιστες περιπτώσεις «ανέργων» με 250.000 ευρώ καταθέσεις. Δεν είναι αυτοί που περιμένουν στην ουρά των λεωφορείων ή τα κουπόνια κοινωνικού τουρισμού. Με αυτούς όμως ως πρόσχημα, στερείτε αυτά τα δικαιώματα από δεκάδες χιλιάδες ανέργους, είπε.

Την κυβέρνηση ενδιαφέρει να εξοικονομήσει πόρους για να ικανοποιήσει τη «βιομηχανία» των απευθείας αναθέσεων στους κομματικούς της φίλους.

Την ενδιαφέρει επίσης και να «εκκαθαρίσει» τα μητρώα των ανέργων και να τα κάνει πιο διαχειρίσιμα για την ίδια. Ο ΟΑΕΔ, για το Φεβρουάριο του 2022, παρουσιάζει 1.100.441 ανέργους ενώ για την ίδια περίοδο η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει μόλις 587.000. Η ΕΛΣΤΑΤ αλλοιώνει τα κριτήρια ανεργίας αφού κάποιος με μία ώρα εργασίας την εβδομάδα, δηλ. 4 ώρες εργασίας το μήνα, δεν καταγράφεται ως άνεργος.

Παιχνίδι κάνετε, συνέχισε, και με τους αναζητούντες εργασία. Ο κ. Χατζηδάκης εισάγει «κόφτες» και εμποδίζει τη λήψη επιδομάτων του ΟΑΕΔ. Ενδιαφέρεστε, λέτε, «για τους πραγματικά αναζητούντες εργασία», λες και υπάρχουν άνεργοι που δεν ενδιαφέρονται να βρουν εργασία.

Προβλέπετε διαγραφή από το μητρώο ανέργων για 2 έτη και διακοπή του επιδόματος ανεργίας μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας και διαγραφή από το μητρώο και διακοπή επιδόματος για 6 μήνες για άρνηση συμμετοχής σε κατάρτηση.

Η υποχρεωτική κατάρτηση των ανέργων που ανέκαθεν ήταν προαιρετική, μετατρέπει τον ΟΑΕΔ σε τροχονόμο προγραμμάτων κατάρτησης, κυρίως πρώην ΚΕΚ τύπου «σκόιλ ελληκίκου».

Διορίζετε νέα golden boys (Διοικητές, Υποδ/τές, Ειδικούς Συμβούλους, μετακλητούς, κλπ) με παχυλούς μισθούς και νέο πάρτι δισεκατομμυρίων.

Κατέληξε λέγοντας πως η κυβέρνηση που αρνείται να αυξήσει τους μισθούς, που διέλυσε τις συμβάσεις εργασίας, που απορρύθμισε το προστατευτικό πλαίσιο της εργατικής νομοθεσίας και απελευθέρωσε τις απολύσεις, που αποδιοργάνωσε την Επιθεώρηση Εργασίας, που μείωσε κατά 1 δις τα έσοδα του ΟΑΕΔ μειώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές, δεν δικαιούται να μιλά για «Δουλειές ξανά», είναι ειρωνεία!

Μαζί μ’ όλα τούτα και το σύντομο ανέκδοτο, «οι συντάξεις εμπιστοσύνης», με την τροπολογία που θέλει να κρύψει τις εκκρεμείς συντάξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε 400.000 εκκρεμείς συντάξεις και σας παρέδωσε 100.000 για να τις αυξήσετε ξανά στις 380.000, είπε.

Έκλεισε λέγοντας πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αποκρυσταλλώνεται σε δύο λέξεις: «Δούλεμα ξανά».