Τον ύπνο του δικαίου

Τον ύπνο του δικαίου

Τα μέτρα για την πανδημία αναμφισβήτητα πλήττουν το σύνολο των εργαζομένων και βέβαια πολλές κατηγορίες επιχειρηματιών. Προνομιακή θέση ανάμεσά τους δυστυχώς κατέχουν οι άνθρωποι του πολιτισμού. Και δεν είναι λίγοι. Σύμφωνα με υπολογισμούς συνδικαλιστών του χώρου, κυμαίνονται ανάμεσα σε 250.000 και 300.000.

Η παρούσα κυβέρνηση, καθώς και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού έδωσαν τα πιο έντονα δείγματα αποτυχίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αποδείχθηκαν εντελώς ακατάλληλες να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς την κατάσταση. Να μικρύνουν έστω το πρόβλημα. Με εμφανή την αρνητική τους διάθεση σε χώρο και ανθρώπους, προχώρησαν στη μία αθλιότητα μετά την άλλη. Βεβαίως, δεν παρέλειψαν να τακτοποιήσουν με αδιαφάνεια, χωρίς έλεγχο και λογοδοσία, κάποιους που οι ίδιοι εν κρυπτώ επέλεξαν. Ποιους και με ποιες προϋποθέσεις άραγε; Δεν γνωρίζουμε.  Έχουμε ζητήσει κοινοβουλευτικά από την υπουργό να μας ενημερώσει. Αναμένουμε.

Όμως αυτή η κυβέρνηση, αφού αποδεικνύεται απρόθυμη και ανίκανη να αντιμετωπίσει το θέμα, φαίνεται το ίδιο απρόθυμη και ανίκανη να χρησιμοποιήσει εργαλεία και πρόνοιες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή  Ένωση για την περίσταση.

Καθημερινές είναι οι κινητοποιήσεις των ανθρώπων του Πολιτισμού. Είτε μέσα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τους, είτε ατομικά ο καθένας διεκδικούν την προσοχή και τη φροντίδα της Πολιτείας.  Ένα μέρος από αυτούς, μέσω του Διεθνούς Δικτύου για τις Σύγχρονες Παραστατικές Τέχνες (ΙΕΤΜ), ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε ο πολιτισμός να ενταχθεί στην «Επενδυτική Πρωτοβουλία για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού», ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας. Υπάρχουν επιστολές του διεθνούς αυτού δικτύου με τίτλο «Σώστε τις τέχνες:  Έκκληση προς τις εθνικές κυβερνήσεις», με τις οποίες ζητούν από τα υπουργεία Πολιτισμού των κρατών – μελών της Ε.Ε. να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε, μεταξύ άλλων μέτρων, να ενταχθούν οι φορείς του πολιτισμού σ’ αυτήν την «Επενδυτική Πρωτοβουλία για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού».

Και το υπουργείο πώς αντιμετώπισε αυτήν την ευκαιρία; Ποιος να ξέρει… Τηρεί σιγή ιχθύος. Δεν έχει πει κουβέντα για το θέμα. Να υποθέσουμε πως αν είχε κάνει το παραμικρό, θα είχε έστω απαντήσει στην επιστολή των 2.000 Ελλήνων επαγγελματιών του πολιτισμού. Επιστολή που είχε σταλεί στην υπουργό από τις 21 Απριλίου του 2020. Ναι. Αν είχε κάνει το παραμικρό, τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα θα το είχαν αναλόγως προβάλει. Δεν έχουμε καμία πληροφορία αν σκοπεύει, ακόμα και σήμερα έστω, να ζητήσει ως υπουργείο την ένταξη του σύγχρονου πολιτισμού της χώρας σ’ αυτό το πρόγραμμα των 340 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν τον πολιτισμό.

Αντ’ αυτού, η κυρία υπουργός μάς πληροφορεί ότι οι καλλιτέχνες δεν δικαιούνται στήριξης γιατί κινούνται στον χώρο της μαύρης αμοιβής για την εργασία τους. Αλήθεια; Καλώς ορίσατε! Εκτός του ότι αυτή η συκοφαντία αντιμετωπίζεται στα αρμόδια δικαστήρια, αποδεικνύεται ότι η κυρία υπουργός κώφευε όταν οι εργαζόμενοι επισήμαιναν ότι οργιάζει η μαύρη, ανασφάλιστη και ελαστική εργασία. Όταν οι ηθοποιοί επισήμαιναν ότι αναγκάζονται να κάνουν πρόβες χωρίς αμοιβή. Όταν ζητούσαν συλλογικές συμβάσεις τις οποίες κατάργησε η κυβέρνηση Σαμαρά. Για την Ιστορία να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τις επανέφερε στα κρατικά θέατρα και αναζητούσε εργοδοτικό σωματείο στον χώρο του θεάτρου που θα συμφωνούσε τους όρους της σύμβασης με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και εργοδοτικό σωματείο δεν υπήρχε. Είχε αυτοδιαλυθεί για να μην υπάρχει η άλλη πλευρά, απέναντι στους εργαζόμενους. Με ποιον λοιπόν να διαπραγματευθούν; Μετά ήρθαν οι εκλογές και μετά από αυτές η Νέα Δημοκρατία, ο κύριος Μητσοτάκης και η κυρία Μενδώνη. Κατά δυστυχίαν…

Από τότε, λοιπόν, έχουμε μια κυβέρνηση που είναι τόσο απασχολημένη με τους ημέτερους, που για άλλα θέματα, όπως η διεκδίκηση από την Ευρωπαϊκή  Ένωση του μέρους που μας αναλογεί από τα 340 εκατομμύρια ευρώ, κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.