Τα παιδιά της Ανατολικής Αττικής, πολίτες δεύτερης κατηγορίας για το ΚΤΕΛ

Τα παιδιά της Ανατολικής Αττικής, πολίτες δεύτερης κατηγορίας για το ΚΤΕΛ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών & Μεταφορών κατέθεσαν ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική – Συμμαχία, Πάνος Σκουρολιάκος, και ο αρμόδιος Τομεάρχης, Νίκος Παππάς. Η ερώτηση αφορά το «κόψιμο» της έκπτωσης του 50% για τους μαθητές των Δήμων Μαραθώνα, Μαρκόπουλου και Ραφήνας – Πικερμίου, σύμφωνα με καταγγελία των Ενώσεων Γονέων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν τους υπουργούς για το τι προτίθενται να κάνουν ώστε να παγιώσουν και να διασφαλίσουν στους μαθητές της Ανατολικής Αττικής την μαθητική εκπτωτική κάρτα ποσοστού 50%, για όλα τα δρομολόγια στην ΚΤΕΛ Αττικής, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους καθώς για το εάν σκοπεύουν να εντάξουν τις κρατικές υποδομές δηλαδή τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ στην μετακίνηση των μαθητών της Ανατολικής Αττικής και πότε.

Το ζήτημα είδε το φως της δημοσιότητας μετά από κοινό Δελτίο Τύπου – διαμαρτυρία, με το οποίο οι Ενώσεις Γονέων καταγγέλλουν πως από τις αρχές Σεπτεμβρίου είχαν επικοινωνήσει με την διοίκηση της εταιρείας ΚΤΕΛ Αττικής για να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι σχετικές διαδικασίες και να παραλάβουν τα παιδιά τις κάρτες τους, πριν την λήξη ισχύος της κάρτας της προηγούμενης σχολικής χρονιάς (30/09/2020).

Όμως, τελικά από την 01/10/2020, η μαθητική έκπτωση 50% στα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Αττικής σταμάτησε για όλα τα παιδιά των Δήμων Μαραθώνα, Μαρκόπουλου, Ραφήνας -Πικερμίου & Σαρωνικού.

Μία έκπτωση που καθιερώθηκε το 2016 μετά από παρέμβαση των Ενώσεων Γονέων της Ανατολικής Αττικής, που αιτήθηκαν στην ΚΤΕΛ Αττικής μαθητική έκπτωση 50%, για πολύ συγκεκριμένους οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους. Λόγοι που την παρούσα χρονική στιγμή, όχι μόνο δεν έχουν βελτιωθεί, αλλά συνεχώς χειροτερεύουν λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας στην ελληνική κοινωνία.

Για παράδειγμα: Ένας μαθητής από το Χαλάνδρι, τον Γέρακα ή την Αγία Παρασκευή για να πάει και να γυρίσει στην Αθήνα ή οπουδήποτε στο ευρύτερο κέντρο χρειάζεται με τον ΟΑΣΑ 1 ευρώ. Όμως, ένας μαθητής από τον Μαραθώνα για να πάει στα ίδια σημεία, το κόστος ανάλογα την περιοχή, “πήγαινε-έλα” μπορεί να υπερβαίνει και τα 10 ευρώ (ΚΤΕΛ + ΟΑΣΑ). Δηλαδή το 1.000% της τιμής του ΟΑΣΑ.

Οι Ενώσεις Γονέων τονίζουν πως οι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής, οι οποίοι δεν εξυπηρετούνται από τον ΟΑΣΑ, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Μεταφορών θα πρέπει να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα της μετακίνησης των παιδιών των Δήμων αυτών της Ανατολικής Αττικής.

Ζητούν τέλος οριστική θεσμοθετημένη λύση όπως εφαρμόζεται και ισχύει για τα υπόλοιπα εκπτωτικά τιμολόγια του ΚΤΕΛ Αττικής (ΑΜΕΑ, Πολυτέκνων, Φοιτητικό κ.ά.), τα οποία επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε επιτέλους τα παιδιά των απομακρυσμένων Δήμων της Ανατολικής Αττικής να μην υφίστανται αποκλεισμό και να μην αντιμετωπίζονται, ως παιδιά δεύτερης κατηγορίας.