Π. Σκουρολιάκος: «Έχει ασφυκτικά γεμίσει η αίθουσα από την οσμή της αλαζονείας σας»

Π. Σκουρολιάκος: «Έχει ασφυκτικά γεμίσει η αίθουσα από την οσμή της αλαζονείας σας»

«Έχει ασφυκτικά γεμίσει η αίθουσα από την οσμή της αλαζονείας σας. Μια αλαζονεία 158 εδρών που σας δίνει την δυνατότητα να ψηφίζετε νόμους – εχθρούς για τον Ελληνικό λαό», ήταν το κλείσιμο της ομιλίας του βουλευτή Ανατολικής Αττικής και αν. Τομεάρχη Πολιτισμού Πάνου Σκουρολιάκου, κατά την διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που υπέβαλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Κύριε Σταϊκούρα. μην το παίρνετε προσωπικά, αλλά το κόμμα σας, η ΝΔ σας πήρε στο λαιμό της. Σας υποβάλλει στο μαρτύριο να εισηγηθείτε ένα νομοσχέδιο όπου αποθεώνεται η αδιαφορία για τα προβλήματα του Ελληνικού Λαού.

Νομοθετείτε πτώχευση και φυσικών προσώπων ή νοικοκυριών. Για πρώτη φορά είναι δυνατόν και τα φυσικά πρόσωπα (όχι μόνο οι έμποροι) να πτωχεύσουν, ενώ επίσης για πρώτη φορά εντάσσεται στην πτωχευτική περιουσία μέρος του μελλοντικού εισοδήματος του οφειλέτη, καθώς και η κύρια κατοικία ακόμη και φυσικών προσώπων-νοικοκυριών. Ένας επαγγελματίας θα πτωχεύει όπως ένας έμπορος και ένα νοικοκυριό όπως μια επιχείρηση. Θα χάνει τα πάντα και για τα επόμενα τρία χρόνια δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα, δεν θα μπορεί να ασκήσει καμία επαγγελματική δραστηριότητα. Θα είναι δηλαδή επαγγελματικά νεκρός

Κύριε Σταϊκούρα είστε υποχρεωμένος να στηρίξετε ένα νέο πτωχευτικό νόμο που δεν παρέχει καμία προστασία στην πρώτη κατοικία, η οποία προστασία με ευθύνη της κυβέρνησης σας έχει πάψει να υφίσταται από τον Ιούλιο. Μας είπατε χθες για το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ”. Μα αυτό δεν είναι πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά προσωρινής επιδότησης της δόσης των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημία. Αυτό που δίνει πλέον η Νέα Δημοκρατία στον πολίτη είναι μια επιλογή: ή να χάσει το σπίτι του με πλειστηριασμό ή να το χάσει με την εκχώρηση της κυριότητας σε έναν ιδιωτικό φορέα και τη μετατροπή του από νοικοκύρη σε ενοικιαστή. Μετά από 12 χρόνια ως ενοικιαστής, θα πρέπει να διπλοπληρώσει το σπίτι που έχει χάσει για να το επαναγοράσει, χωρίς να υπολογίζεται ούτε τι είχε εξοφλήσει από το αρχικό δάνειο ούτε τι πλήρωσε ως ενοίκια επί μία 12ετία.

Ποιος οφελείται; Μα οι τράπεζες και ο Ιδιωτικός Φορέας στον οποίο θα περνάνε τα σπίτια, θα ωφεληθούν από την «απαλλοτρίωση» της μικρής λαϊκής κατοικίας. Γιατί δεν είναι τα σπίτια στο Κολωνάκι που κινδυνεύουν.

Δεν είναι αλήθεια. ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, όπως με στόμφο ισχυρίστηκε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Η ΝΔ δεν νομοθέτησε καμία οριζόντια προστασία και μάλιστα απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2020. Καμία λαϊκή πρώτη κατοικία δεν μπήκε σε πλειστηριασμό επί ΣΥΡΙΖΑ.»

Στη συνέχεια, ο αν. Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρθηκε στους ανθρώπους του Πολιτισμού, που έχουν χτυπηθεί περισσότερο απ’ όλους από την κρίση της πανδημίας και επιτέθηκε σφοδρά στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού:

«Προσήλθε στην Βουλή των Ελλήνων καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αγνοεί τους βασικούς κανόνες διακυβέρνησης. Ποια; Η Υπουργός που ο Πρωθυπουργός της ζήτησε να δανειστούμε τα γλυπτά του Παρθενώνα. Και δεν του είπε ότι αυτό ισοδυναμεί με αποδοχή της ιδιοκτησίας τους. Η Υπουργός που σε συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών άφησε τους εργαζόμενους στον σύγχρονο πολιτισμό εκτός μέτρων στήριξης. Η Υπουργός που θα μείνει στην ιστορία ως η Υπουργός Πολιτισμού, των απευθείας αναθέσεων. Ως η Υπουργός που επί ημερών της κάηκαν οι Μυκήνες.

Η Υπουργός Πολιτισμού καταγγέλλει ότι για εμάς οι άνθρωποι του Πολιτισμού ήταν αόρατοι. Καταλαβαίνουμε την αγωνία της διότι εκείνη τους βλέπει κάθε μέρα μπροστά της στους δρόμους, έξω από τα γραφεία της ενωμένους εναντίον της πολιτικής της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή της πανδημίας κατέθεσε πλήρες και κοστολογημένο πρόγραμμα στήριξης του πολιτισμού. Τώρα όλοι αυτοί καλλιτέχνες, μικροί επιχειρηματίες, εργαζόμενοι στο χώρο θα οδηγηθούν σε αναγκαστική ένταξη στον νέο πτωχευτικό νόμο. Και θα μείνουν οριστικά εκτός αγοράς εργασίας, πολλοί απ’ αυτούς διακινδυνεύοντας, όχι την καριέρα τους αλλά την σύνταξή τους.»

Τέλος ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στην περιφέρειά του και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει πριν καν ψηφιστεί ο νέος νόμος:

  • Μικροκαλλιεργητές έχασαν το μεροκάματό τους επειδή έκλεισαν οι υπαίθριες αγορές
  • Κόβονται αστικές συγκοινωνίες στην Σαρωνίδα
  • Τα παιδιά των Δήμων Ραφήνας Πικερμίου, Μαραθώνα και Μαρκόπουλου δεν έχουν πια την έκπτωση του 50% για τη χρήση του ΚΤΕΛ Αττικής.
  • Τα σχολεία είναι χωρίς καθαρίστριες και χωρίς δασκάλους, ενώ τα παιδιά στοιβάζονται σε αίθουσες.
  • Παραδώσαμε ως κυβέρνηση Κέντρα Υγείας που λειτουργούσαν ως μικρά νοσοκομεία με πληθώρα γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Σήμερα δύο κέντρα υγείας λειτουργούν ως κέντρα αναφοράς covid στην Ανατολική Αττική το ΚΥ Ραφήνας και το ΚΥ Καλυβίων και τα οποία είναι πλήρως υποστελεχωμένα τόσο σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό αλλά και σε ιατρικό εξοπλισμό.