Κοινή συνεδρίαση Επιτροπών Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με την Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, 29-6-2022

Κοινή συνεδρίαση Επιτροπών Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με την Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, 29-6-2022

Στην Αίθουσα Γερουσίας συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση για τις δραστηριότητες της Ομογενειακής Οργάνωσης AHIF (American Hellenic Institute Foundation).
Τα μέλη των Επιτροπών ενημέρωσαν ο Πρόεδρος του AHI, κ. Nick Larigakis, ο κύριος Βασίλειος Κυριαζής, Ναύαρχος ε.α., Πρόεδρος του AHI-Ελλάδας, καθώς και οι φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του AHI FOUNDATION με τίτλο: «Foreign Policy trip College Student trip: Washington DC, Greece & Cyprus».

Ο Πάνος Σκουρολιάκος έκανε την παρακάτω τοποθέτηση στην κοινή αυτή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών:

Καλώς ορίσατε. Ονομάζομαι Πάνος Σκουρολιάκος. Είμαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με Πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα. Σε όλη μου τη ζωή εργάστηκα στο θέατρο ως ηθοποιός και ως σκηνοθέτης. Όπως καταλαβαίνετε θα μιλήσω και λίγο από την πλευρά του πολιτισμού.
Να ευχαριστήσουμε και τον κύριο Λαρυγγάκη για το έργο που κάνει, γι΄αυτό που έχει στήσει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και έχω προσωπικούς λόγους να πιστεύω ότι έχει θετική συμβολή και ο κ. Κυριαζής.
Καταρχάς είναι πολύ σπουδαίο που θέλετε να βρίσκεστε εσείς όλοι μαζί, ως Έλληνες, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στα πανεπιστήμια σας, στις διάφορες πολιτείες όπου ζείτε. Ότι έχετε την ανάγκη να βρεθείτε άσχετα αν μιλάτε ή δεν μιλάτε λίγο ή περισσότερο την ελληνική γλώσσα, να βρίσκεστε ως Έλληνες. Και εδώ είναι, αυτό που είπα προηγουμένως, σημαντική και η συμβολή του κυρίου Λαρυγγάκη.
Είστε οι κληρονόμοι της πολιτισμικής βάσης που διαμόρφωσε τον Δυτικό Πολιτισμό. Στην Αρχαία Ελλάδα, που δεν είναι τόσο μακριά στην ιστορία της ανθρωπότητας από το σήμερα, η φιλοσοφία, η τέχνη, η πολιτική, το θέατρο, η αρχιτεκτονική, η ποίηση μεγαλούργησαν και εσείς είστε κληρονόμοι αυτού του μεγάλου πλούτου. Άρα, λοιπόν, μέσα σε αυτά που κάνετε νομίζω ότι ο πολιτισμός πρέπει να έχει πρωτεύοντα ρόλο.
Τώρα λίγο θα μιλήσω για τη γλώσσα και θα προσπαθήσω να μην μακρυγορήσω. Προηγουμένως ήταν εδώ ένας άλλος συνάδελφος βουλευτής μέλος του Κοινοβουλίου, ο κ. Βασιλικός. Ο Βασίλης Βασιλικός είναι ο πιο μεταφρασμένος Έλληνας συγγραφέας μετά τον Καζαντζάκη. Είναι μέλος του Κοινοβουλίου, είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με μια τεράστια πορεία στην Ευρώπη και όχι μόνο και στην Ελλάδα. Και ναι καλό είναι να μάθουμε ελληνικά. Όχι ότι τα ελληνικά θα μας κάνουν Έλληνες, αλλά είναι τόσο μεγάλος ο πλούτος αυτής της γλώσσας. Είναι τόσα πολλά τα πράγματα που θα μάθετε. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ελληνικά είναι η γλώσσα της επιστήμης. Δεν υπάρχει καμία άλλη γλώσσα που να αποτυπώνει τους όρους, τις λεπτομέρειες όπως τα ελληνικά. Πραγματικά χρειάζεται να μάθετε ελληνικά γιατί είναι πρώτα απ΄ όλα καλό για σας. Μαθαίνουν ελληνικά πάρα πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Εφόσον είμαστε κληρονόμοι αυτής της κληρονομιάς, εφόσον είμαστε απόγονοι πολύ σημαντικών ανθρώπων, θα πρέπει να κάνουμε σημαντικά και εμείς για το μέλλον και καλό είναι να έχουμε στις αποσκευές μας και μια γνώση λιγότερο, περισσότερο καλή των ελληνικών. Εγώ 60 τόσα χρόνια προσπαθώ να μάθω ελληνικά και δεν τα έχω μάθει ακόμα. Οπότε μη φοβάστε. Πέστε, κολύμπησε και θα κερδίσετε πολλά από αυτή τη γλώσσα.
Να είστε καλά, να κάνετε σημαντικά πράγματα στη ζωή σας πρώτα για τον εαυτό σας και μετά για τις δύο πατρίδες σας. Όταν είστε σημαντικοί θα είστε σημαντικοί και για την Ελλάδα και για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Να είστε καλά. Ευχαριστούμε πάρα πολύ.