Ερώτηση για την λειτουργία των σχολείων του Δήμου Μαραθώνα

Ερώτηση για την λειτουργία των σχολείων του Δήμου Μαραθώνα

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρολιάκος, σχετικά με τις Καταγγελίες της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Μαραθώνα για την λειτουργία των σχολείων του Δήμου.
Συγκεκριμένα ο Πάνος Σκουρολιάκος ερωτά την Υπουργό:

  1. Πότε θα καλυφθούν τα εκπαιδευτικά κενά των σχολικών μονάδων του Δήμου Μαραθώνα;
  2. Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που σκοπεύει να πάρει η Υπουργός ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αίτημά τους και να λειτουργήσουν τα σχολεία του Δήμου Μαραθώνα με γνώμονα την προστασία της υγείας των μαθητών και των οικογενειών τους;
  3. Πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το θέμα των διδακτικών κενών και της ταυτόχρονης απαγόρευσης διαμοιρασμού των παιδιών σε άλλα τμήματα;

Πριν από λίγες μέρες, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Μαραθώνα, η οποία εκπροσωπεί χιλιάδες οικογένειες στον Δήμο, με αίσθημα ευθύνης και φροντίζοντας για την ενημέρωση όλων, παρέθεσε σε επιστολή της στοιχεία που συνέλεξε για την κατάσταση των σχολείων του Δήμου Μαραθώνα μετά τις πρώτες μέρες λειτουργίας τους.

Στην επιστολή της η Ένωση εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της προς την Υπουργό Παιδείας διότι το μόνο μέτρο που πήρε ήταν οι «δωρεάν» μάσκες (που κόστισαν πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ στους Έλληνες πολίτες) στους μαθητές, οι οποίες δυστυχώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα παιδιά λόγω μεγέθους, όπως όλοι γνωρίζουμε.

Στην ίδια επιστολή τα μέλη της Ένωσης καταγγέλλουν πως από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, παρακολουθούν ένα θέατρο του παραλόγου με πρωταγωνιστή το Υπουργείο, διότι η Ένωση έχει έρθει σε επαφή με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων του Δήμου Μαραθώνα και η γενική εικόνα, η οποία έχουν αποκομίσει, είναι τουλάχιστον απαράδεκτη έως και επικίνδυνη.

Ειδικότερα, στο Γυμνάσιο Μαραθώνα ο μέσος όρος όλων των τμημάτων είναι άνω των 25 μαθητών, στο Λύκειο Μαραθώνα ο αύλειος χώρος δεν αντιστοιχεί ούτε σε 2 τετραγωνικά ανά παιδί, στο 1o Λύκειο Νέας Μάκρης ο μέσος όρος όλων των τμημάτων είναι άνω των 26 μαθητών, στο 2ο Λύκειο Νέας Μάκρης ο αύλειος χώρος δεν αντιστοιχεί ούτε σε 2 τετραγωνικά ανά παιδί, στο 1ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης ο μέσος όρος όλων των τμημάτων είναι άνω των 25 μαθητών, ενώ στο 2o Γυμνάσιο Νέας Μάκρης τα τμήματα λειτουργούν με 27 παιδιά!

Δηλαδή το σύνολο των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμο Μαραθώνα, αποτελούν υγειονομικές βόμβες, που διευκολύνουν την διασπορά της νόσου COVID-19.

Μεγάλο και το πρόβλημα σε όλα τα Δημοτικά του Δήμου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, γιατί από την μία δεν επιτρέπεται να μοιράζονται τα παιδιά σε άλλα τμήματα στην περίπτωση των «κενών» ωρών και από την άλλη υπάρχουν πάρα πολλά διδακτικά κενά, έχοντας φέρει σε απόγνωση όλους τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτήν την παράλογη κατάσταση, έχοντας ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα σε εκπαιδευτικό, στο Δημοτικό Αγίας Μαρίνας στην Νέα Μάκρη.

Καταγγέλλουν επίσης πως τα σχολεία του Δήμου Μαραθώνα λειτουργούν με κενά εκπαιδευτικών τα οποία φτάνουν τα 513.

Τέλος, τονίζουν πως για να λειτουργήσουν σωστά οι σχολικές μονάδες του Δήμου Μαραθώνα πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί υποχρεωτική θερμομέτρηση, να γίνουν επιπλέον προσλήψεις σχολικών καθαριστριών, άμεση αποσυμφόρηση των τμημάτων, καθώς και παροχή tablet-laptop σε όλους τους μαθητές και δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.