Ομιλία μου στην Ολομέλεια για το Σ/Ν του Υπ. Παιδείας με τίτλο: “Νέοι ορίζοντες για τα ΑΕΙ”

Ομιλία μου στην Ολομέλεια για το Σ/Ν του Υπ. Παιδείας με τίτλο: “Νέοι ορίζοντες για τα ΑΕΙ”

Ο Πάνος Σκουρολιάκος ξεκίνησε την ομιλία του καταδικάζοντας τόσο την επίθεση με γκαζάκια στις εγκαταστάσεις του REAL FM όσο και την απαράδεκτη φράση που εκστόμισε ο πρωθυπουργός περί “εκτσογλανισμού” της πολιτικής ζωής, μια λέξη απαράδεκτη να χρησιμοποιείται από οποιονδήποτε στην αίθουσα της Βουλής, πόσο μάλλον από Πρωθυπουργό.

Και συνέχισε:

Ωραίος τίτλος! ” ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ” Και εξαιρετικά παραπλανητικός!
Από ποιόν; Από μια Κυβέρνηση που έχει αναγάγει σε επιστήμη την κατασυκοφάντηση των πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών μας. Που χαρακτηρίζει άνδρα ανομίας τα Δημόσια Πανεπιστήμια μας, αν και αυτά καταλαμβάνουν θέσεις από το 1,8% έως 8%, ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου σε σύνολο 32.000 πανεπιστημίων. Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια κατακτούν συνεχώς ζηλευτές θέσεις στις διεθνείς κατατάξεις. Να αναρωτηθούμε πώς κατέκτησαν αυτές τις θέσεις και την καταξίωση που απολαμβάνουν οι απόφοιτοί τους όταν πάνε να εργαστούν στο εξωτερικό, ακόμη και σε εποχές δεινής κρίσης; Είναι το αυτοδιοίκητο και η συνεργασία που η γνήσια δημοκρατία προάγει.
Είσαστε μια κυβέρνηση που περιφρονεί βαθύτατα το επιστημονικό δυναμικό των πανεπιστημίων μας και κατασκευάζει ένα δυστοπικό περιβάλλον εργασιακών σχέσεων και εξέλιξης, σε συνθήκες υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Που τολμά και αποπειράται να σύρει, για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, στο εδώλιο δεκαοκτώ φοιτητές, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων στο Πολυτεχνείο της Κρήτης.
Το εκτρωματικό και επικίνδυνο αυτό νομοσχέδιο, που επιδιώκει να παραδώσει την ελληνική δημόσια ανώτατη εκπαίδευση στις δυνάμεις μιας αρπακτικής αγοράς και στους ολιγάρχες για να την καταστήσουν προέκταση και παράρτημα των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, συναντά την καθολική απόρριψη από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας και από πολλούς συντηρητικούς, έντιμους πανεπιστημιακούς δασκάλους που τιμούν την ακαδημαϊκή τους ιδιότητα.
Οδηγούμαστε με αυτόν το νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από τα πανεπιστήμια ΝΠΔΔ, με αυτοδιοίκητο σύμφωνα με το Σύνταγμα, στις ΠΑΕ (Πανεπιστημιακές Ανώνυμες Εταιρείες), στα πανεπιστήμια δηλαδή της αγοράς, που ποιος ξέρει; Αύριο μπορεί να έχουν στο θυρεό τους τη φίρμα του μεγαλομπακάλη, του μεγαλοεργολάβου ή του μεγαλοβιομήχανου της περιοχής τους.
Στο άρθρο 5 με τίτλο «Διαδικασία ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάργησης, μετονομασίας ΑΕΙ», μπορεί να καταργείται ή να συγχωνεύεται Τμήμα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου, αρκεί να το επιθυμεί το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς ίχνος διαβούλευσης.
Είναι γνωστό ότι ο νεοφιλελευθερισμός συχνά ενοχλείται από τις δημοκρατικές διαδικασίες. Αγαπά πολύ τον κρατισμό, γιατί θέλει να ελέγχει ασφυκτικά τα πάντα. Αντικαθίσταται λοιπόν εδώ η λειτουργία της δημοκρατικά εκλεγμένης Συγκλήτου με το υπερσυγκεντρωτικό Συμβούλιο Διοίκησης, με εξουσίες πραγματικού διευθυντηρίου ιδιωτικής εταιρείας. Και αυτή την εξουσία θα την έχουν και τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου, οι 5 στους 11, με απλό προσόν το πτυχίο ΑΕΙ.
Το νομοσχέδιο αυτό, εμπορευματοποιεί πλήρως τις μεταπτυχιακές σπουδές και τη φοιτητική μέριμνα, σε βάρος των φοιτητών από τα πιο αδύναμα στρώματα.
Και η αλλεργία απέναντι στη δημοκρατία καλά κρατεί. Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποσκοπεί στη διάλυση των φοιτητικών συλλόγων, Στο όνομα της αποπολιτικοποίησης θα εκπαιδεύονται οι φοιτητές ότι η αντιπροσώπευση τους σήμερα στο πανεπιστήμιο, αύριο στην κοινωνία, θα πρέπει να υποτάσσεται σε προσωπικές διασυνδέσεις και όχι στον προγραμματικό λόγο και στην ανοικτή πολιτική δράση. Θα ωθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό σε έμμεσο και άμεσο τρόπο προς ποικίλες μορφές ιδιωτικού πλουτισμού εκμαυλίζοντας ορισμένα μέλη ΔΕΠ και ευτελίζοντας την ακαδημαϊκή ιδιότητα.
Το πανεπιστήμιο που νομοθετείτε, θα ζει υπό καθεστώς περιορισμένης δημοκρατίας και υπό ασφυκτικό αστυνομικό έλεγχο και επιτήρηση. Σε αυτό το μοτίβο επανέρχεται ο θεσμός τμημάτων ΤΕΙ, με την ονομασία Τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας, υποβαθμισμένων μάλιστα σε σχέση με το παρελθόν, αφού θα είναι 7 εξάμηνα, επαναφέροντας την, αντιεπιστημονική για την ανώτατη εκπαίδευση, στρέβλωση του διαχωρισμού επιστημονικών πεδίων, σε θεωρητικά και εφαρμοσμένα και της επαναφοράς παραγωγής πτυχίων δύο ταχυτήτων, τεχνικής εκπαίδευσης και πανεπιστημιακής.
Επιχειρείτε την μετάλλαξη του Πανεπιστημίου σε επιχείρηση. Και είναι λυπηρό, πολιτικοί που σπούδασαν στο Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, που ευεργετήθηκαν από αυτό, που έκαναν μεταπτυχιακά σε αυτό, διδακτορικά, έγιναν καθηγητές, να έρχονται σε αυτή την αίθουσα και να πυροβολούν ένα θεσμό που τους ευεργέτησε. Και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας ακόμα.


Κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης. Δεν βρήκατε συνοδοιπόρους σε αυτήν την καταστροφική νομοθέτηση σας. Σας εγκατέλειψαν οι πάντες. Ακόμα και οι στενά δικοί σας, όπως η ΔΑΠ Νομικής.