Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για τις ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής (video)

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για τις ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής (video)

Για παντελή αποτυχία της διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού έκανε λόγο ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρολιάκος, κατά την συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα τις ανησυχητικές ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής.

Στις 27 Μαρτίου, λίγες μέρες μετά την επιβολή του γενικευμένου lockdown από την κυβέρνηση, ο Πάνος Σκουρολιάκος είχε καταθέσει την υπ’ αριθμόν 5238 ερώτηση με θέμα «Προσλήψεις ιατρών στις Δημόσιες Δομές Υγείας Ανατολικής Αττικής». Από τότε δεν έχει υπάρξει ουδεμία απάντηση κατά παράβαση του κανονισμού της Βουλής (αρ. 126.4) και του Συντάγματος.

Ωστόσο, τα προβλήματα των Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ανατολικής Αττικής καθημερινά μεγαλώνουν: σύμφωνα με στοιχειοθετημένες καταγγελίες των κατοίκων των δήμων της περιοχής οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι τόσο μεγάλες που δεν υπάρχει πάντα αρκετό προσωπικό για τις εφημερίες. Επίσης καταγγέλλουν πως υπάρχουν και ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Συνολικά, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετούσε στα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής επί ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά πολύ μειωμένο παρ’ όλο που μεσολάβησε η πανδημία και σήμερα η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.

Με βάση τα παραπάνω ο Υπουργός Υγείας ρωτήθηκε για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει ώστε να επανέλθει άμεσα η εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Υγείας της Ανατολικής Αττικής και για το πόσοι γιατροί και νοσηλευτές υπηρετούν στις Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ανατολικής Αττικής. Ζητήθηκε επίσης να κατατεθούν στην Βουλή το πόσοι επικουρικοί γιατροί υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής και οι οργανικές θέσεις και τα οργανογράμματα των Δομών Υγείας της Ανατολικής Αττικής.

Απαντώντας ο Βασίλης Κοντοζαμάνης υποστήριξε πώς δεν υπάρχουν ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής.

Στην δευτερολογία του, ο Πάνος Σκουρολιάκος, δήλωσε ότι τα στοιχεία που χρησιμοποίησε για την ερώτηση προέρχονται επισήμως από το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Υφυπουργός δεν μπορεί να τα αμφισβητεί.

Τόνισε επίσης πώς κατοικεί στην περιφέρεια και πως έχει «βιωματική σχέση μαζί της». Στιγμάτισε ακόμη το γεγονός ότι αδυνατούσε να συνεννοηθεί με τον επικεφαλής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής για το θέμα αφού πρόκειται για στρατηγό της Αστυνομίας εν αποστρατεία.

«Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να ενισχυθούν οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας και να μπορούν όλες να κάνουν μαζικά τεστ δωρεάν», σημείωσε και συνέχισε «Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θωρακίζει το ΕΣΥ, τις δομές Υγείας αλλά κρυπτόμενη πίσω από την περίφημη ατομική ευθύνη υλοποιεί το σχέδιό της που είναι το “λιγότερο κράτος”».

Κλείνοντας ανέφερε το πάγιο αίτημα για την δημιουργία νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, για το οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Όμως η παρούσα κυβέρνηση δεν σκοπεύει να το υλοποιήσει επικαλούμενη το μεγάλο κόστος λειτουργίας και συντήρησης. «Η λίστα Πέτσα στοίχισε 22 εκ. ενώ το ετήσιο κόστος λειτουργίας ενός περιφερειακού νοσοκομείου 300 κλινών είναι 12 εκ.».

«”Αυξήστε το προσωπικό” είναι μια κραυγή αγωνίας για όλη την Ελλάδα και για την Ανατολική Αττική», κατέληξε.