Ομιλία στην Ολομέλεια στο Σ/Ν του Υπουργείου Ανάπτυξης, 1-2-2022

Ομιλία στην Ολομέλεια στο Σ/Ν του Υπουργείου Ανάπτυξης, 1-2-2022

Ο Πάνος Σκουρολιάκος ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στο πολύ σοβαρό επεισόδιο κατά το οποίο ο Προεδρεύων κ. Αθανασίου αφαίρεσε το λόγο από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Πολάκη τη στιγμή που αυτός ο τελευταίος ήταν στο βήμα.
Σχολίασε επίσης πως αυτή η πλειοψηφία λειτουργεί συχνά αντιδημοκρατικά και πως δεν είναι η πρώτη φορά που αφαιρεί το λόγο από βουλευτές. Κάτι τέτοιο συνέβη και στον ίδιο κατά τη διάρκεια εργασιών Επιτροπής στην οποία είναι μέλος.


Συνέχισε αναφερόμενος στην τεράστια απόσταση προεκλογικών εξαγγελιών και εφαρμοζόμενων πολιτικών από την κυβέρνηση της ΝΔ και την δεινή κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει με τις πολιτικές της τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας (εργαζόμενους, μισθωτούς, συνταξιούχους, μικρομεσαίους). Πολιτικές που αφορούν την οικονομία, την ασφάλεια, την υγεία, τη διαχείριση της πανδημίας, κ.ά.
Αναφορικά με το ίδιο το νομοσχέδιο, στηλίτευσε τις προβλέψεις του που αφήνουν εκτός πρόνοιας τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – 1 στις 2 επιχειρήσεις θα βρουν κλειστή κάθε πόρτα χρηματοδότησης, 5.143 ξενοδοχεία μένουν εκτός ενισχύσεων.


Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του σε θέματα πολιτισμού.
«Δεν υπάρχει ούτε μία λέξη στον Αναπτυξιακό σας Νόμο για τον Πολιτισμό ένα κλάδο με μείωση 88% του κύκλου εργασιών του, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2020. Δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για την ανάκαμψη του κλάδου, μόνο αοριστίες για αλλαγές, τάχα, στο ασφαλιστικό, τη στιγμή που η κυβέρνηση Σαμαρά, η κυβέρνησή σας δηλ., κατάργησε τις συλλογικές συμβάσεις μας. Δεν υπάρχει οτιδήποτε συγκεκριμένο για αυτές τις αλλαγές που επαγγέλεστε.
Ο κλάδος έχει αφεθεί στους νόμους της ελεύθερης αγοράς με αποτέλεσμα την ισοπέδωση των μικρών επιχειρηματιών στο χώρο του πολιτισμού, των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων.
Είσαστε γενναιόδωροι απέναντι στους μεγάλους επιχειρηματίες στο χώρο του πολιτισμού και τα Ιδρύματα. Τα ανεβάσατε στην Ακρόπολη και απειλείτε να εντοιχίσετε μαρμάρινη πλάκα με το όνομα του Ιδρύματος που έκανε μία χορηγία, που έπρεπε να την κάνει το κράτος για τον Παρθενώνα, και της Υπουργού. Ελπίζω να μην το αποτολμήσετε».


Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή πτυχή του Μετρό Θεσσαλονίκης σε σχέση με τον τεμαχισμό των αρχαίων της «Βυζαντινής Πομπηίας» που βρέθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου, τη μεταφορά και την επανατοποθέτησή τους κάτι που προκαλεί τεράστια καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας του.. «Αυτό δεν έχει σχέση με την ανάπτυξη;», αναρωτήθηκε.


Δεν άφησε όμως ασχολίαστη την τσιμεντόστρωση της Ακρόπολης και κατέθεση στα πρακτικά της Βουλής το δημοσίευμα του Economist το οποίο συγκρίνει την καταστροφή που προκάλεσε η κυβέρνηση με την τσιμεντόστρωση της Ακρόπολης, με αυτή που προκάλεσε ο Ξέρξης. «Αυτά τα λένε οι Συριζαίοι του Economist», είπε χαρακτηριστικά.


Ανέδειξε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μεταξύ άλλων μίλησε για αύξηση του κατώτατου μισθού, στήριξη του εισοδήματος, μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα, ρύθμιση ιδιωτικού χρέους με κούρεμα της οφειλής.
«Η κυβέρνηση επιμένει σε ιδεοληπτικές και ταξικά μεροληπτικές πολιτικές που είναι οδυνηρές για την κοινωνία», ήταν το καταληκτικό του σχόλιο.


Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια με την αναφορά του στην καταστροφή των θερμοκηπίων του Μαραθώνα, ζητώντας έκτακτη ενίσχυση των αγροτών της περιοχής. Επισκέφτηκε την περιοχή με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ κατέθεσε και Ερώτηση και περιμένει την αντίδραση της κυβέρνησης.