Σε δύσκολη κατάσταση οι δομές υγείας της Ανατολικής Αττικής – Επίκαιρη Ερώτηση

Σε δύσκολη κατάσταση οι δομές υγείας της Ανατολικής Αττικής – Επίκαιρη Ερώτηση

“Σε πολύ δύσκολη κατάσταση τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία της Ανατολικής Αττικής.”

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο αναπλ. Τομεάρχης Πολιτισμού και βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνος Σκουρολιάκος, προς τον Υπουργό Υγείας.

Αφού αναδεικνύει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται όλες οι δομές υγείας της Ανατολικής Αττικής (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία), τον καλεί να απαντήσει στο τι προτίθεται να κάνει τόσο αυτός, όσο και η Διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ώστε να ενισχύσει τα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέσα στη δύνη της πανδημίας.

Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

Επίκαιρη Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Σε πολύ δύσκολη κατάσταση τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία της Ανατολικής Αττικής.


Η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία της Ανατολικής Αττικής είναι εξαιρετικά κρίσιμη από τις αρχές Δεκεμβρίου που η μετάλλαξη “Ομικρον” αύξησε κατακόρυφα τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων. Οι μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας αποτελούν τον πρώτο και σημαντικότατο πυλώνα αντιμετώπισης της πανδημίας, διότι οι πολίτες σ’ αυτές προστρέχουν για τον εμβολιασμό τους, για τα διαγνωστικά τεστ ή για την αντιμετώπιση της νόσησής τους. Αποσυμφορούν έτσι τα νοσοκομεία μας, κάτι εξαιρετικά αναγκαίο στη δύσκολη συγκυρία.


Τα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής και ειδικότερα το ΚΥ Καλυβίων, το ΚΥ Ραφήνας και το ΚΥ Καπανδριτίου είναι κέντρα αναφοράς Covid-19 για την ευρύτερη περιοχή. Τούτες τις ώρες δοκιμάζεται η αντοχή τους. Οι εργαζόμενοι, διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στις πολλαπλές και διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες.


Είναι όμως σαφές ότι οι ανάγκες ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες. Χρειάζονται επειγόντως την επιπλέον στελέχωση τους, ώστε τα συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας να ανταποκριθούν στο σημαντικό τους ρόλο που δεν είναι άλλος από την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των συμπολιτών μας.


Από την Δευτέρα 10.01.2022 που θα ανοίξουν και τα σχολεία πιθανότατα θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Όλες οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας της Ανατολικής Αττικής λειτουργούν υποστελεχωμένες και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα είτε είναι κέντρα αναφοράς είτε όχι.


Όσα προαναφέρθηκαν επισημαίνουν με επιστολή τους και οι Δήμαρχοι Σαρωνικού και Ραφήνας. Αναδεικνύουν και αυτοί με έντονο και χαρακτηριστικό τρόπο την ανάγκη στελέχωσης των μονάδων υγείας των περιοχών τους.


Επειδή η υγεία δεν είναι «προϊόν» αλλά κοινωνικό αγαθό


Επειδή είναι επείγουσα και επιτακτική η ανάγκη άμεσης στελέχωσης σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό των προαναφερθέντων μονάδων υγείας


Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Τι προτίθεται να κάνει τόσο ο ίδιος ως Υπουργός όσο και η Διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας ώστε να στελεχωθούν άμεσα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τα Κ.Υ της Ανατολικής Αττικής.