Πρόγραμμα εμβολιασμού των Ρομά – Ερώτηση και ΑΚΕ

Πρόγραμμα εμβολιασμού των Ρομά – Ερώτηση και ΑΚΕ

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Ανατολικής Αττικής και αν. Τομεάρχη Πολιτισμού Π. Σκουρολιάκου, 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον υπουργό Υγείας, με θέμα το πρόγραμμα Εμβολιασμού των Ελλήνων Ρομά.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση και ΑΚΕ
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα : «Πρόγραμμα εμβολιασμού των Ελλήνων Ρομά»

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και μετά την μεγάλη έξαρση της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης “Όμικρον”, η ανάγκη για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Υπάρχουν δυστυχώς πληθυσμιακές ομάδες με ελλιπή ή καθόλου ενημέρωση για τον εμβολιασμό, όπως είναι οι Ρομά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εμβολιασμός στους Έλληνες Ρομά δεν ξεπερνά το 50% του συνόλου τους.
Από την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού για την COVID-19, χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονται στην «γκρίζα ζώνη» όσον αφορά την κοινωνική τους κατάσταση και κατά κύριο λόγο ανήκουν στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός προγραμματισμού. Πάνω από 50.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ, δεν έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και άρα δεν μπορούν ή και δεν θέλουν να εντοπιστούν ώστε να ενημερωθούν και να εμβολιαστούν. Το πρόβλημα διογκώνεται, καθώς σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για πληθυσμούς, οι οποίοι λόγω του τρόπου ζωής τους και των δύσκολων κοινωνικών συνθηκών, μετακινούνται διαρκώς.
Ο εμβολιασμός των Ελλήνων Ρομά (περίπου 120.000 άτομα βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με την καταγραφή των ελληνικών υπηρεσιών, ενώ τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανεβάζουν τον πληθυσμό σε 230.000) αποτελεί έτσι και αλλιώς μια μεγάλη πρόκληση λόγω των ιδιαιτεροτήτων του συγκεκριμένου πληθυσμού. Όπως επισημαίνουν οι διαμεσολαβητές, χρειάζεται σχεδιασμός και ειδική προσέγγιση. Υπολογίζεται επιπλέον ότι περίπου 1.200-1.500 Ρομά δεν είναι καταγεγραμμένοι πουθενά. Οι άνθρωποι αυτοί κυριολεκτικά δεν υπάρχουν για το ελληνικό κράτος και, βέβαια, ούτε οι ίδιοι ενδιαφέρονται να εντοπιστούν, πολλώ δε μάλλον να εμβολιαστούν.
Η πολιτεία οφείλει άμεσα να δείξει πως δεν υπάρχουν γι’ αυτήν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης και εμβολιασμού στους καταυλισμούς των Ελλήνων Ρομά ανά την Ελλάδα.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Υπάρχει πρόγραμμα εμβολιασμού και ενημέρωσης για τους Έλληνες Ρομά;
  2. Σε τι ποσοστό ανέρχεται ο πλήρης εμβολιασμός για την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα;
  3. Ισχύουν οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας πως το ποσοστό εμβολιασμένων δεν ξεπερνά το 50% του συνόλου τους;
  4. Υπάρχει πρόγραμμα για μαζικούς διαγνωστικούς ελέγχους αυτής της πληθυσμιακής ομάδας;

Αιτούμεθα να κατατεθούν στην Βουλή τα σχετικά έγγραφα για το ποσοστό εμβολιασμού και του προγράμματος ενημέρωσης.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Γιάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Θραψανιώτης Μανόλης
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Σάκης
Πέρκα Πέτη
Πούλου Γιώτα
Σκουρλέτης Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτρης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος

Δείτε την ερώτηση: syriza.gr