Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες

Ο Πάνος Σκουρολιάκος αναφέρθηκε αρχικά στον κάτοχο των 161 αρχαιοτήτων κυκλαδικής τέχνης, έναν πάμπλουτο Αμερικάνο, τον κ. Λέοναρντ Στερν, και αναρωτήθηκε πώς βρέθηκαν οι αρχαιότητες στην κατοχή του αφού ούτε σε κάποιο σημείο των ΗΠΑ ανακαλύφθηκαν, ούτε πιστοποιείται από τα αρχεία του ΥΠΠΟΑ ότι είναι προϊόν νόμιμης ανασκαφής στις Κυκλάδες. Πρόκειται λοιπόν για προϊόν λαθρανασκαφής και αρχαιοκαπηλίας, όπως εύκολα μπορεί να συμπεράνει κάποιος, είπε.

Το ΥΠΠΟΑ αγνοούσε την ύπαρξη της συλλογής, όταν όμως το έμαθε δεν κινήθηκε νομικά, με βάση το διεθνές δίκαιο, να διεκδικήσει την επιστροφή τους στη χώρα μας. Αντίθετα προχώρησε σε διακανονισμό που μάλλον είναι εις βάρος του ελληνικού δημοσίου.

Στη συνέχεια ο Πάνος Σκουρολιάκος έδωσε ένα μικρό περίγραμμα της μεθόδευσης του κ. Στερν, ώστε να νομιμοποιήσει τη συλλογή του.

Ο κ. Στερν ίδρυσε ένα “Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού”, αγνώστων λοιπών στοιχείων, στο Ντέλαγουέρ, αυτό διαπραγματεύτηκε με το ιδιωτικό Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης την τμηματική έκθεση της συλλογής στο ιδιωτικό Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και σε 50 χρόνια, ίσως, ολοκληρωθεί η μετάβαση της συλλογής στη χώρα μας.

Ο “συλλέκτης” βάζει και τον όρο να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία έως 10-9-2022 και να έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, ώστε να είναι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει τη συλλογή του ως νόμιμη ιδιοκτησία του και όχι ως προϊόν λαθρανασκαφής και αρχαιοκαπηλίας.

Ζητούν από την Ελληνική Πολιτεία να διευθετήσει ένα θέμα νομής και κατοχής αρχαιοτήτων μεταξύ δύο ιδιωτικών μουσείων. Πότε αυτό; Την ώρα που η Εισαγγελία της Νέας Υόρκης προχωρά στη μεγαλύτερη κατάσχεση που έγινε ποτέ στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης ΝΥ. Κατέσχεσε αντικείμενα αξίας 13 εκ. δολαρίων, μεταξύ αυτών μαρμάρινη κεφαλή Αθηνάς του 2.000 πΧ, αγάλματα του Κάστορα και του Πολυδεύκη, κ.ά.

Οι αμερικανικές αρχές ειδοποίησαν, όπως είχαν υποχρέωση, το ΥΠΠΟΑ και αυτό, αντί να στείλει το θέμα στις εισαγγελικές αρχές ήρθε, στις 21-7-2022, σε συμφωνία με τα δύο ιδιωτικά μουσεία, παρακάμπτοντας καθ’ ύλην αρμόδια όργανα. Η κ. Μενδώνη ισχυρίστηκε μάλιστα ψευδώς στη Βουλή, ότι ειδοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τώρα έχουμε και ΙΧ αρχαιολογική πολιτική.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αντιδρά έντονα και με επιστολή του σημειώνει πως όσα αρχαία ευρήματα βρίσκονται εκτός Ελλάδος, είναι προϊόντα παράνομης εξαγωγής. Ζητά από το Ελληνικό Δημόσιο να διεκδικήσει την κυριότητα και την κατοχή όχι μόνον των 161 ειδωλίων, αλλά και ότι άλλο έρχεται σε γνώση μας. Πιστεύει πως με την κύρωση αυτής της συμφωνίας κυβέρνηση και βουλή, γίνονται μεσολαβητές για νομιμοποίηση αγνώστου προελεύσεως και τρόπου απόκτησης αρχαιοτήτων.

Ο Πάνος Σκουρολιάκος κατέληξε λέγοντας:

“Λένε πως κάθε λαός έχει την κυβέρνηση που του αξίζει.

Όχι! Μια κυβέρνηση που πολιτεύεται με τον συγκεκριμένο τρόπο όσον αφορά τους νόμους, την προάσπισή τους και την προστασία της κληρονομιάς μας, δεν αξίζει σε αυτόν το λαό”.