Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων 5-9-2022

Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων 5-9-2022

Σ/Ν ΥΠΠΟΑ – Κύρωση Συμφωνίας σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα, ιδιωτικής συλλογής 161 αρχαιοτήτων ευρισκομένης στη Νέα Υόρκη και την έκθεση αυτής στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης

Ο Πάνος Σκουρολιάκος έλαβε το λόγο στη συζήτηση για το Σ/Ν του ΥΠΠΟΑ και αναφέρθηκε αρχικά στον ιδιοκτήτη της συλλογής των 161 αρχαιοτήτων, Λέοναρντ Στερν, ζάμπλουτο αμερικάνο και σε ένα Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, αγνώστων λοιπών στοιχείων, θέτοντας ερωτήματα όπως:

  • Ο κ. Στερν θέλει να επιστρέψει, να εκθέσει, να νομιμοποιήσει αυτές τις αρχαιότητες;
  • Πού βρέθηκαν αυτές οι αρχαιότητες; Πώς βρέθηκαν στο Ντελαγουέρ;
  • Να υποθέσουμε ότι αυτές οι αρχαιότητες είναι προϊόν λαθρανασκαφής που θέλει ο κ. Στερν να «νομιμοποιήσει»;

Επισήμανε ότι η συμφωνία μεταξύ ΥΠΠΟΑ, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (ιδιωτικό Μουσείο), αυτού του μυστήριου Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού και του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης Ν.Υ. (The Met), είναι δρακόντεια υπέρ των συμφερόντων του Μουσείου της ΝΥ. Αν επιστρέψουν ποτέ οι αρχαιότητες, αυτό θα γίνει σε 50 χρόνια, είπε. Αυτό το σοβαρό και έγκυρο Μουσείο (The Met) κυνηγά ο εισαγγελέας της Ν.Υ. για κατοχή αδήλωτων αρχαιοτήτων αξίας 13 εκ. δολαρίων και κατοχή προϊόντων λαθρανασκαφής!

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων ο οποίος:

  • θεωρεί ότι όποια αντικείμενα βρίσκονται εκτός Ελλάδας είναι προϊόντα παράνομης εξαγωγής και ότι το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να διεκδικήσει την επιστροφή τους
  • μ’ αυτή τη Συμφωνία, η κυβέρνηση και η Βουλή νομιμοποιούμε «αγνώστου προελεύσεως και τρόπου κτήσης» κυκλαδικές αρχαιότητες
  • η έκθεσή τους σε ιδιωτικά Μουσεία στη ΝΥ και την Ελλάδα είναι παράνομη

και αναρωτήθηκε «Τι απαντά η κ. Μενδώνη σ’ αυτά;».

Τόνισε ότι η κ. Μενδώνη και η κυβέρνηση ζητούν από τους βουλευτές και τη Βουλή των Ελλήνων να αναγνωρίσουν το σύννομο της κατοχής κυκλαδικών αρχαιοτήτων από έναν αμερικανό ζάμπλουτο.

Επισήμανε πως η ΝΔ ίδρυσε και στελέχωσε τη Δ/νση Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών με το Ν. 3058/2008, με επιτυχίες στον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων. Αναρωτήθηκε: «Είναι άλλη ΝΔ αυτή η σημερινή; Τι μετάλλαξη έχετε υποστεί; Τι δυνάμεις ενεργούν στο κόμμα σας ώστε να φτάνετε από τη μία άκρη στην άλλη;».

Ο Πάνος Σκουρολιάκος κατέληξε λέγοντας:

«Χρειάζεται κυβέρνηση που θα υποστηρίξει τα απαράγραπτα δικαιώματα κυριότητας, νομής και κατοχής επί των αρχαιοτήτων μας. Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε δείγματα της πολιτικής της πολύ νωρίς, όταν μιλούσε για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα και της επισημαίναμε ότι αυτό αναγνωρίζει κυριότητα επί των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο.

Ως κόμμα και ως πολιτική ηγεσία αποδειχθήκατε καταστροφικοί και σύντομα ο ελληνικός λαός θα σας δείξει την πόρτα της εξόδου για «να σώσουμε οτιδήποτε κι αν σώζεται».