Ολομέλεια 13-1-2022, συζήτηση για τα σ/ν του ΥΠΠΟΑ

Ολομέλεια 13-1-2022, συζήτηση για τα σ/ν του ΥΠΠΟΑ

Ο Πάνος Σκουρολιάκος ξεκίνησε την ομιλία του δίνοντας τη θετική του ψήφο και στα δύο.

Στη συνέχεια έδωσε απαντήσεις στην τοποθέτηση του Υφυπουργού κ. Γιατρομανωλάκη στην Επιτροπή, για ζητήματα εργασιακά στο χώρο του Πολιτισμού, για το Μητρώο καλλιτεχνών και για το ζήτημα της διαχείρισης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των δημιουργών για το οποίο ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του έλυσε ως πρόβλημα. Θύμισε στον Υφυπουργό ότι το σχετικό νόμο ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Του θύμισε επίσης και την εγκληματική λειτουργία της ΑΕΠΙ που οι κυβερνήσεις τους έκρυβαν και τον αγώνα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ να δοθεί λύση, την οποία και πάλι καθυστέρησαν ως κυβέρνηση.

Αναφέρθηκε επίσης στο ΕΚΟΜΕ. Τόνισε ότι δημιουργήθηκε ένα διαφανές σύστημα χρηματοδότησης, δόθηκε εργασία σε Έλληνες ηθοποιούς, τεχνικούς, κλπ και ενισχύθηκε η ελληνική μυθοπλασία. Η ΝΔ αλλοίωσε αυτό το αναπτυξιακό εργαλείο με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της εργασίας Ελλήνων.

Επισήμανε τη στοχοποίηση από την πλευρά της κυβέρνησης του χώρου του πολιτισμού. Εξακολουθεί να κατηγορείται, όπως είπε, η μουσική για διασπορά του Covid, είναι όμως ασφαλείς οι σχολικές αίθουσες των 25 ή 28 μαθητών και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου οι άνθρωποι στοιβάζονται σαν σαρδέλες.

Συνέχισε αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.

Έκανε αναφορά, για άλλη μία φορά, στην επικίνδυνη τροπή που επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός με το δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το όραμα της Μελίνας, δεν περιείχε δανεισμό. Ζητούσε καθαρή επιστροφή των κλεμμένων από τον Έλγιν. Με το δανεισμό αναγνωρίζουμε κυριότητα στους Βρετανούς.

Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να ακούσουν τους 49 φορείς των καλλιτεχνών που οργάνωσαν το Πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο. Να ακούσουν και να δώσουν λύση στα προβλήματα των καλλιτεχνών.

Το video στο κανάλι Youtube