Ερώτηση για τις καθυστερήσεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Ανατολικής Αττικής

Ερώτηση για τις καθυστερήσεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Ανατολικής Αττικής

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών για τις σημαντικές καθυστερήσεις στα αντιπλημμυρικά έργα μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου που έπληξε τρεις Δήμους της Ανατολικής Αττικής κατέθεσε ο αν. Τομεάρχης Πολιτισμού και βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Πάνος Σκουρολιάκος.

Στόχος της ερώτησης είναι να υπάρξει ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι μελέτες, η χρηματοδότηση και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής που κάηκαν. Για το εάν έγινε προσδιορισμός και ιεράρχηση των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων και αν κηρύχτηκαν αναδασωτέες οι περιοχές που κάηκαν.

Τον περασμένο Αύγουστο η Ανατολική Αττική βίωσε καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν τρεις Δήμους (Αχαρνών, Διονύσου και Ωρωπού). Από την επόμενη κιόλας μέρα είχε επισημανθεί απ’ όλες τις αρμόδιες αρχές, αλλά και τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών η  ανάγκη για άμεση κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.

Τις τελευταίες μέρες, σε επικοινωνία του βουλευτή με κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν, έγινε μάρτυρας της αγωνίας τους για τις σημαντικές καθυστερήσεις των αντιπλημμυρικών έργων. Ήδη, μετά τις βροχές του περασμένου Σαββατοκύριακου, πέρα από τις ζημιές που υπέστη η Βόρεια Εύβοια λόγω των καθυστερήσεων των αντιπλημμυρικών έργων, αντίστοιχες ζημιές έχουν υποστεί και οι περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, σε μικρότερη έκταση βέβαια, αλλά μόνο εξ αιτίας της χαμηλότερης έντασης  των καιρικών φαινομένων. 

Για ακόμα μία φορά παρατηρείται η κωλυσιεργία του επιτελικού κράτους. Μετά το καταστροφικό πέρασμα του καιρικού φαινομένου “Μήδεια” τον περασμένο Φλεβάρη, δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα για την προστασία των περιοχών (π.χ. καθαρισμός από σπασμένα κλαδιά) με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα δάσους και εκατοντάδες
κατοικίες και επιχειρήσεις να καούν, αφού υπήρχε άφθονη καύσιμη ύλη.

Τώρα παρατηρείται η ίδια κωλυσιεργία στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξουν πλημμύρες που θα είναι και η χαριστική βολή του επιτελικού κράτους στις συγκεκριμένες περιοχές.