ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 30-11-2021

ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 30-11-2021

Ελληνική και Ρωμέικη παρουσία στην Εγγύς Ανατολή

Αφού ευχαρίστησα τη διαδικτυακή παρουσία των εκπροσώπων, επεσήμανα το μέγεθος του ελληνισμού της διασποράς σ’ όλες τις ηπείρους.

Και συνέχισα:


Η Επιτροπή προσπαθεί να φέρει σε μεγαλύτερη επαφή το κέντρο με την ομογένεια και να συντηρήσει και να αυξήσει τους δεσμούς μας στον πολιτισμό και όχι μόνο.
Στην προκείμενη περίπτωση έχουμε έναν ελληνισμό, με την έννοια του μετέχοντος υποκειμένου στον ελληνικό πολιτισμό, σε ιδιαίτερη κατάσταση. Βρίσκονται σε εμπόλεμες περιοχές, τόσο αυτοί, όσο και οι Έλληνες που βρίσκονται σε περιοχές ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν για τη δουλειά που πρέπει να γίνει και όλα όσα οφείλουμε να προσφέρουμε στους Ρωμιούς της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.
Υπάρχει και ένα άλλο Ρωμέικο στοιχείο που είναι σε ακόμα πιο δύσκολη κατάσταση, αυτό του Πατριαρχείου Αντιοχείας που είναι μέσα στο τουρκικό έδαφος. Αυτοί είναι σε ακόμα πιο δύσκολη θέση.
Η πατρίδα ωφείλει να κάνει κάτι!
Πρέπει να πιέσουμε κι εμείς κ. Πρόεδρε (της Επιτροπής) να πάνε δάσκαλοι στα σχολεία. Δεν έχουν δασκάλους, όπως μου είπε σε συζήτησή μας ο αγαπητός Χαμπίμπ σε συνέδριο, όταν μιλήσαμε για τη Ρωμέικη κοινότητα της Βυρητού.
Πέρα όμως από το Υπουργείο Παιδείας, υπάρχει και το Υπουργείο Πολιτισμού που πρέπει να δράσει.
Υπάρχουν προγράμματα, υπάρχουν θέματα που πολιτιστικά ενδιαφέρουν τους Ρωμιούς αυτής της περιοχής και το Υπουργείο Πολιτισμού θα μπορούσε να συνεισφέρει σε αυτές τις περιοχές.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούσαμε ότι αυτός ο πληθυσμός χρειάζεται και μία ανθρωπιστική στήριξη.
Σίγουρα οφείλουμε να κάνουμε κάτι για τους νέους αυτής της περιοχής. Παλαιότερα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω όμως ότι αυτό συνεχίστηκε, υπήρχαν κατασκηνώσεις για τους νέους της περιοχής μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και τα παιδιά αυτά έρχονταν σε επαφή με την Ελλάδα, τη γλώσσα και τους αρχαιολογικούς θυσαυρούς.
Ας το προτείνουμε και αυτό στο αρμόδιο Υπουργείο.
Το κακό είναι ότι έφυγαν πολλοί από τους τόπους τους, όπως μου είπε μητροπολίτης του Πατριαρχείου Αντιοχείας σε συνέδριο που συμμετείχα πρόσφατα στη Μόσχα. Έφυγαν, είπε, και δεν πρόκειται να γυρίσουν.
Έχουμε λοιπόν μεγάλη ευθύνη γι’ αυτούς που παραμένουν, γι’ αυτούς που επιμένουν, να τους συμπαρασταθούμε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, οι άνθρωποι οι μετέχοντες του ελληνικού πολιτισμού που ζουν σ’ ένα ιστορικό κομμάτι του ελληνισμού που είναι η Μέση Ανατολή οργανώθηκαν μόνοι τους, ανακαλύπτουν μόνοι τους και φέρνουν στην επιφάνεια την ελληνική καταγωγή και τον πολιτισμό τους.
Κάτι πρέπει να κάνει και η πατρίδα.
Είμαι σίγουρος κ. Πρόεδρε ότι και με τη δική σας πρωτοβουλία και φροντίδα θα γίνει γνωστό το θέμα και τα αρμόδια Υπουργεία θα πάρουν μέτρα γιατί εδώ δεν υπάρχουν κόμματα, δεν υπάρχουν διαφορές, είμαστε όλοι εδώ για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους.
Σας ευχαριστώ πολύ.