Ερώτηση με θέμα την διάλυση του Παιδικού Σταθμού του ΥΠΠΟΑ προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε ο αν. Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ο Πάνος Σκουρολιάκος ζητά από την Υπουργό να αιτιολογήσει τις απολύσεις στις οποίες προχώρησε επιλεκτικά ο εκκαθαριστής του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ και να διευκρινίσει πώς και πότε οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον φορέα θα καταταγούν σε προσωποπαγείς θέσεις ΙΔΑΧ στο Υπουργείο, όπως προβλέπεται τόσο από τον ισχύοντα νόμο όσο και από την σχετική απόφαση του ΑΣΕΠ.
Ο διορισμένος εκκαθαριστής του ΤΑΥΠ – ΥΠΠΟ έχει επιδοθεί σε συστηματική δίωξη εργαζομένων στον Παιδικό Σταθμό του Υπουργείου Πολιτισμού, θέτοντάς τους σε καθεστώς αναστολής. Συγκεκριμένα, στις 22/6/2020 έθεσε σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μέχρι 20/12/2020 δύο εργαζόμενες και στις 31/8/2020, λίγο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το ίδιο έπραξε και για άλλους εργαζόμενους και εργαζόμενες του παιδικού σταθμού, βρεφονηπιοκόμους και οδηγό οχήματος. Οι ενέργειες του εκκαθαριστή καταγγέλλονται από τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων του Υπουργείου ως αναιτιολόγητες και παράνομες, με το δεδομένο ότι σύμφωνα με απόφαση του ΑΣΕΠ, σε εφαρμογή του νόμου 4598/2019, θα έπρεπε οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι να καταταγούν σε θέσεις ΙΔΑΧ στο τμήμα Παιδικού Σταθμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι εργαζόμενοι που ετέθησαν σε αναστολή είναι εκείνοι που διεκδίκησαν την εφαρμογή του ν. 4598/2019. Είναι εκείνοι που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση της σχετικής ΚΥΑ, η οποία προωθεί έως και τη διάλυση του Παιδικού Σταθμού και, σε κάθε περίπτωση, τη συρρίκνωσή του.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι ετέθησαν σε αναστολή 4 βρεφονηπιοκόμοι, ενώ παρέμειναν στον παιδικό σταθμό 3 νηπιαγωγοί για προνηπιακό τμήμα 10 παιδιών, και μόνο για τη φετινή χρονιά, εξαιτίας της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, η οποία αφαιρεί από τους παιδικούς σταθμούς τα προνήπια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απασχολούνται σε βρεφικά τμήματα άτομα που δεν έχουν τα προβλεπόμενα επαγγελματικά δικαιώματα.
Σε περίπτωση που η κ. Υπουργός θέλει να δικαιολογήσει την αναστολή εργασίας των εργαζομένων στον παιδικό σταθμό, λόγω μείωσης των εγγραφών παιδιών τη φετινή σχολική χρονιά, τονίζεται ότι η εγγραφή λιγότερων παιδιών δεν αποτελεί επιχείρημα για την αναστολή εργασίας, δεδομένου ότι η κατάσταση δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της πανδημίας που μάστιζε και μαστίζει αυτή την στιγμή την κοινωνία μας και θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο κι όχι με αναστολή χωρίς αμοιβή και ασφάλιση των εργαζομένων χωρίς τον συνυπολογισμό προσωπικών και κοινωνικών κριτηρίων (τέκνα, μονογονεϊκές οικογένειες, σοβαρά προβλήματα υγείας).