Κραυγή αγωνίας από τους εκπροσώπους του βιβλίου

Κραυγή αγωνίας από τους εκπροσώπους του βιβλίου

Ερώτηση για το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων κατέθεσε ο αν. Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, στις 10 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα ο βουλευτής ρωτά την υπουργό εάν προτίθεται σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία να δώσουν την δυνατότητα στα βιβλιοπωλεία να εξαιρεθούν από το γενικευμένο lockdown.

Με την από 05.11.2020 επιστολή, η Σύμπραξη των Εκδοτών απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, με την οποία ζητά να παραμείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία στη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης για τον έλεγχο του δεύτερου κύματος πανδημίας, όπως εφάρμοσαν οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τονίζει πως το βιβλίο υπήρξε ο κύριος συμπαραστάτης της ελληνικής κοινωνίας κατά τη διάρκεια του διμήνου Μαρτίου – Μαΐου. Επισημαίνει πως τα βιβλιοπωλεία είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα μικρά καταστήματα, στα οποία μπορούν εύκολα να τηρηθούν οι κανόνες ασφάλειας, ενώ μπορούν να πραγματοποιηθούν και παραγγελίες τηλεφωνικά και ο ενδιαφερόμενος θα παραλαμβάνει το βιβλίο του στην πόρτα του βιβλιοπωλείου, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα φαρμακεία.

Με τα βιβλιοπωλεία ανοιχτά η πολιτιστική απομόνωση περιορίζεται και θα στηριχθούν και όσοι από τους συμπολίτες μας δεν έχουν εξοικείωση και πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες για να αποκτήσουν πρόσβαση στο βιβλίο, τον μοναδικό, πολύτιμο και διαχρονικό σύντροφο όλων μας, ανεξαρτήτως πεποιθήσεων, φύλου, μορφωτικού επιπέδου, τόπου κατοικίας.

Η επιστολή κλείνει τονίζοντας πως ο κόσμος του βιβλίου διαβεβαιώνει τους πάντες ότι είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του και ότι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά ως βιβλιοπωλεία μπορούν να λειτουργήσουν με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις που λειτουργούν τα φαρμακεία.