«Καπέλο» 42 εκατ. ευρώ στα έργα του μετρό Θεσσαλονίκης

«Καπέλο» 42 εκατ. ευρώ στα έργα του μετρό Θεσσαλονίκης

Κοινή ανακοίνωση των Τομεαρχών Πολιτισμού και Υποδομών και Μεταφορών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σίας Αναγνωστοπούλου και Νίκου Παππά και των Αναπληρωτών Τομεαρχών, Πάνου Σκουρολιάκου και Χρήστου Γιαννούλη

Ο βάρβαρος τεμαχισμός και η απόσπαση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης κοστίζει πολιτιστικά, οικονομικά, κοινωνικά. Η επιλογή των Μητσοτάκη, Καραμανλή και Μενδώνη έχει εκτοξεύσει το κόστος κατασκευής του έργου στα ύψη, καθώς μέχρι τώρα:

  • 20 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί ήδη στον ανάδοχο ως αποζημίωση για τον πρώτο χρόνο.
  • 54 εκατ. ευρώ δίνονται, συμπληρωματικά, για αρχαιολογικές ανασκαφές και άλλες εργασίες για τη λύση του ξηλώματος των αρχαίων. 

Η δήθεν «πανάκριβη» λύση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που είχε «και το μετρό στην ώρα του και αρχαία στη θέση τους» δεν υπερέβαινε τα 32 εκατ. Ευρώ. Το «καπέλο», δηλαδή, στα έργα ανέρχεται ως τώρα στα 42 εκατ. ευρώ και έπεται συνέχεια.

Μητσοτάκης, Καραμανλής και Μενδώνη συνεχίζουν το έγκλημά τους. Καταστρέφουν την ακεραιότητα και την αυθεντικότητα ενός εντυπωσιακού μνημείου της πόλης, μοναδικού οπουδήποτε στον κόσμο και επιβαρύνουν με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τους φορολογούμενους.

Είναι φανερό ότι εμπαίζουν τους Θεσσαλονικείς. Το μετρό θα έπρεπε να λειτουργεί ήδη από τα τέλη του 2020, χωρίς νέες ανασκαφές, με τα αρχαία ακέραια, αυθεντικά, αμετακίνητα στη θέση τους, προκειμένου να ενταχθούν στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, όπως ζητούν οι κορυφαίοι επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο.