Η Δεξιά επιστρέφει στα άκρα

Η Δεξιά επιστρέφει στα άκρα

Η συντηρητική παράταξη, η Δεξιά, απέβαλε όλες τις μάσκες της παλιάς καλής αστικής ευγένειας και συμπεριφέρεται σαν τον παλιό μετεμφυλιακό χωροφύλακα

Δεν μπορεί να κρυφτεί. Όσο κι αν θέλει η συντηρητική παράταξη να εμφανιστεί ανανεωμένη, ουδέποτε τα κατάφερε πραγματικά. Εδώ και περίπου πενήντα χρόνια επιχείρησε ένα πρόγραμμα πολιτικού «λίφτινγκ» ως προς το πρόσωπο και τη συμπεριφορά της. Έβγαινε ο τόπος από μια δικτατορία, την οποία είχαν εγκαθιδρύσει και στη συνέχεια στηρίξει πρόσωπα προερχόμενα από τον ευρύτερο συντηρητικό χώρο. Κατά το πριν τη Χούντα διάστημα, η ίδια παράταξη χρεώνεται την βία και νοθεία, δολοφονίες (Λαμπράκης, Πέτρουλας, Τσαρουχάς) και τον τρόμο του χωροφύλακα. Αν πάμε λίγο πιο πίσω, συναντάμε τη μετεμφυλιακή εποχή, με το, ανελεύθερο και εκδικητικό για τους ηττημένους, κράτος της νικήτριας δεξιάς παράταξης.

Με αρχιτέκτονα λοιπόν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, η παράταξη αυτή μπήκε σε κάποιο πλαίσιο που έδειχνε ότι μεταβάλλεται σε σύγχρονο δημοκρατικό πολιτικό σώμα. Ο χωροφύλακας ήταν πιο διακριτικός. Το κόμμα της Ν.Δ. απέκτησε μια κάποια οργάνωση και λειτουργούσε βάσει κάποιων καταστατικών διαδικασιών, με αποφασιστική τη γνώμη του αρχηγού βέβαια. Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία εξομάλυνε ακόμα περισσότερο τη λειτουργία της πολιτικής ζωής και, σωστά ενεργώντας, η Ν.Δ. δεν έκανε βήματα πίσω, προσπαθώντας να συντονιστεί με τις ανάγκες του καιρού όσον αφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες στον ευρύτερο πολιτικό χώρο, αλλά και εκείνες που είχαν να κάνουν με την εσωκομματική της λειτουργία. Η λαϊκή Δεξιά ήταν κυρίαρχη εντός της Ν.Δ. και, όσον αφορά τις βασικές δημοκρατικές λειτουργίες, απολάμβανε της αποδοχής μεγάλου μέρους του πολιτών αλλά και αρκετών πολιτικών της αντιπάλων.

Από τον Καραμανλή στον Σαμαρά

Έως ότου η κρίση την οποία προκάλεσαν οι παρενέργειες ενός πολιτικού συστήματος (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και συνεργάτες), με σπατάλες, αναξιοκρατία, διαφθορά και διαπλοκή, ανέτρεψε το σκηνικό. Τα ηνία της συντηρητικής παράταξης αναλαμβάνει ο Α. Σαμαράς, πολιτικός με έντονες εθνικιστικές απόψεις. Ταυτόχρονα σχεδόν εμφανίζεται ακόμα δεξιότερα της Δεξιάς ένα ναζιστικό, ρατσιστικό πολιτικό μόρφωμα, που αντλεί ψηφοφόρους κυρίως από τη συντηρητική δεξαμενή, αλλά και από άλλα πολιτικοκοινωνικά πεδία. Με νέο αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ν.Δ. δεν έκανε ευδιάκριτη τη διαφορά της. Κινήθηκε αντίθετα. Καταναλώθηκε να κυνηγά την Ακροδεξιά της Ακροδεξιάς προσπαθώντας να επαναφέρει ψήφους στη νεοδημοκρατική κάλπη. Αλίμονο όμως… Αν κάποιος σκύβει στο πηγάδι του λαϊκισμού, κινδυνεύει να πέσει μέσα. Ο Κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, είναι δέσμιος του ακροδεξιού πυρήνα του κόμματός του. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν φέρνει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή. Φοβάται το φιάσκο.

Έτσι λοιπόν, η συντηρητική παράταξη, έπειτα από μισό αιώνα προσπάθειας καλλωπίσματος, επανέρχεται σε συμπεριφορές που γνωρίζει πολύ καλά από το αρελθόν και τις οποίες είχε επιμελώς κρύψει όλο αυτό το διάστημα. Αμήχανη μπρος το καινούργιο που προτείνει η Αριστερά μέσω του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εγκαταλείπει το πεδίο της πολιτικής. Χρησιμοποιεί τις ύβρεις σε ανώτατο επίπεδο χωρίς ίχνος σοβαρότητας. Αρκεί να ανατρέξει κάποιος σε μια οποιαδήποτε ομιλία του Κ. Μητσοτάκη και θα αλιεύσει πλήθος «κοσμητικών» επιθέτων για τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι εύκολο να ανακαλύψει κανείς σε εφημερίδες, κανάλια και ιστοσελίδες που στηρίζουν τη Ν.Δ. άπειρα fake news που παράγονται καθημερινά. Που διαψεύδονται καθημερινά και επανέρχονται με την πρώτη ευκαιρία και χωρίς ίχνος ντροπής. Αν παρακολουθήσει κανείς τον δημόσιο λόγο και τη συμπεριφορά του πολιτικού προσωπικού της Ν.Δ., θα διαπιστώσει ότι σαν καλοκουρδισμένα στρατιωτάκια, στη μεγάλη του πλειονότητα, έχει ευθυγραμμιστεί με αυτή την κατεύθυνση παραγωγής ύβρεων, λάσπης και ψευδών ειδήσεων. Αν συνυπολογίσει κανείς την εμπλοκή της δεξιάς παράταξης σε σκάνδαλα όπως αυτό της Novartis ή το φιάσκο με τη στήριξη του καταδικασμένου ως βιαστή ανηλίκων και εκλεκτού της Δ. Λιγνάδη ή το ακροδεξιό παραλήρημα του υφυπουργού Ά. Συρίγου στη Βουλή, διαπιστώνει ότι η πτώση προς τα βαθιά ακροδεξιά νερά είναι κάθετη.

Απόλυτος έλεγχος

Δεν αλλάζει αυτή η παράταξη. Η ΕΡΤ και η ΕΥΠ υπάγονται απευθείας στον πρωθυπουργό. Τη δημόσια τηλεόραση αναλαμβάνει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κ. Μητσοτάκη. Στη λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, για το 2022, η χώρα μας κατρακυλά στην 108η θέση, τελευταία ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Δημοσιογράφοι και πολιτικοί που ξεσκεπάζουν σκάνδαλα διώκονται. Η λίστα Πέτσα, από την άλλη, επιβραβεύει τους πειθήνιους.

Εν κατακλείδι, η συντηρητική παράταξη, η Δεξιά, απέβαλε όλες τις μάσκες της παλιάς καλής αστικής ευγένειας και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., και βέβαια απέναντι σε όλον τον ελληνικό λαό. Συμπεριφέρεται σαν τον παλιό μετεμφυλιακό χωροφύλακα. Μόνο που ο σύγχρονος πολιτικός αγώνας απαιτεί σύγχρονα πολιτικά εργαλεία, τα οποία, δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία δεν διαθέτει.

Της ευχόμαστε, λοιπόν, καλή επιστροφή στην πολιτική. Με επιχειρήματα, αλήθεια και πολιτική γενναιότητα.

Πηγή: Η ΑΥΓΗ