Ερώτηση του αν. Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ

Ερώτηση του αν. Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη μετατροπή μουσείων σε ΝΠΔΔ κατέθεσε ο αν. Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Πάνος Σκουρολιάκος.

«Είναι βέβαιο ότι η εξαγγελθείσα αλλαγή του νομικού καθεστώτος δεν θα αφορά μόνο πέντε μουσεία αλλά θα επεκταθεί στο σύνολό τους. Για να “χειραφετηθεί” ο πολιτισμός και “ν’ ανθίσει” όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός. Ή μήπως να μαραθεί;», σημειώνει στην ερώτησή του ο Πάνος Σκουρολιάκος, ο οποίος κάνει εκτεταμένη αναφορά και στις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Μετά τους εργαζόμενους στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι στο αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, απέστειλαν επίσης επιστολή προς τον πρωθυπουργό αντιδρώντας στην αλλαγή του νομικού καθεστώτος. Πιο συγκεκριμένα, 56 αρχαιολόγοι, συντηρητές, αρχαιοφύλακες, εργατοτεχνίτες και διοικητικοί υπάλληλοι στο Ηράκλειο σημειώνουν ότι δεν έχουν επίσημη ενημέρωση, η οποία θα ήταν αναμενόμενη «στο πλαίσιο δημοκρατικού διαλόγου, αλλά και ουσιαστικής ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς για θέματα πολιτιστικής διαχείρισης των μνημείων σύμφωνα με το Σύνταγμα». Τονίζουν επίσης ότι η απουσία δημοσίου διαλόγου «επιτρέπει την ανάπτυξη ιδεοληψιών» και ότι η μετατροπή του μουσείου σε ΝΠΔΔ αποτελεί «ιστορική εξέλιξη με συνέπειες που θα αποτυπωθούν στην ταυτότητα των Μουσείων σε επιστημονικό, οικονομικό και διοικητικό επίπεδο».

Στην συγκεκριμένη επιστολή αναδεικνύουν την ιστορική διαδρομή του μουσείου και τις συνεχόμενες διακρίσεις του, όπως η ειδική τιμητική διάκριση από τον πολιτισμικό οργανισμό European Museum Forum το 2017.

Αναφέρουν επίσης ότι δέχονται αρνητικές κριτικές επισκεπτών για τη μη λειτουργία κυλικείου, ένα θέμα που άπτεται των αρμοδιοτήτων του ΤΑΠ, το οποίο λειτουργεί ως ΝΠΔΔ, το μοντέλο-πανάκεια για την κυβέρνηση και το Υπουργείο. Αναρωτιούνται τέλος με ποιον τρόπο ο σκοπός του μουσείου θα εξυπηρετηθεί καλύτερα με τη μετατροπή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου σε ΝΠΔΔ.

Ο Πάνος Σκουρολιάκος ερωτά την Υπουργό εάν σκοπεύει να φέρει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή και με βάση ποια μελέτη. Εάν έχουν ληφθεί υπόψη ποσοτικά στοιχεία και ποιοτικά χαρακτηριστικά καθώς και οι ιδιαιτερότητες κάθε Μουσείου. Και τέλος ερωτά τι μέλλει γενέσθαι με τα έσοδα όλων των μεγάλων Μουσείων της χώρας και από πού θα χρηματοδοτούνται τα μικρότερα αλλά σημαντικά έργα του Υπουργείου Πολιτισμού σε όλη τη χώρα, εάν χάσουν την οικονομική ενίσχυση από τα έσοδα που προέρχονται από τα Δημόσια Μουσεία;