Ερώτηση για την στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών της Ανατολικής Αττικής

Ερώτηση για την στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών της Ανατολικής Αττικής

Ερώτηση για την στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών της Ανατολικής Αττικής κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρολιάκος προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών.

Ο βουλευτής Αν. Αττικής, ζητά από τον Υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει σε αισθητή μείωση των υποχρεώσεων των ελευθέρων επαγγελματιών προς τους Δήμους ενώ και από τους δύο Υπουργούς να ενισχύσουν τους ΟΤΑ ώστε να μπορέσουν με τη σειρά τους να μειώσουν τα δημοτικά και άλλα τέλη των επιχειρηματιών της περιοχής τους.

Από τον Μάρτιο του 2020 και την επιβολή των γενικευμένων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης οι ελεύθεροι επαγγελματίες ως κλάδος ήταν από εκείνους που χτυπήθηκαν περισσότερο. Είδαν την ζωή τους να αλλάζει από την μία μέρα στην άλλη με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας να είναι τεράστιες ενώ η στήριξη της πολιτείας ήταν και είναι ελάχιστη σε σχέση με την οικονομική συρρίκνωση που έχουν υποστεί. Και την ίδια στιγμή οι δικές τους υποχρεώσεις προς την πολιτεία να παραμένουν σταθερά ίδιες. Μάλιστα ένας ελεύθερος  επαγγελματίας πέρα από τις υποχρεώσεις που έχει σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έχει συχνά και υποχρεώσεις προς τους οικείους δήμους.

Την φετινή χρονιά, όμως, το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών έχει υποστεί τεράστια οικονομική ζημία. Η ελάχιστη βοήθεια που θα μπορούσαν να έχουν από την πολιτεία είναι αν όχι η πλήρης απαλλαγή τουλάχιστον η αισθητή μείωση των υποχρεώσεων προς τους Δήμους (Δημοτικά Τέλη). Και παράλληλα, καθώς πρέπει να εξυπηρετηθούν και οι ανάγκες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα έπρεπε το Υπουργείο Εσωτερικών να αυξήσει το ποσοστό κρατικής επιχορήγησης προς τους Δήμους αντίστοιχα με το ποσοστό μείωσης των τελών για τους ελεύθερους επαγγελματίες στις περιοχές τους.

Σε μία περίοδο που η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται από τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της Πανδημίας, η πολιτεία οφείλει να στηρίξει ουσιαστικά τους πολίτες της αλλά και ταυτόχρονα να διαφυλάξει την λειτουργία των Οργανισμών Τοπικών Αυτοδιοίκησης προς όφελος των πολιτών. Πρέπει άμεσα, τουλάχιστον οι ελεύθεροι επαγγελματίες να στηριχθούν ουσιαστικά και να απαλλαγούν από υποχρεώσεις στις οποίες πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω της οικονομικής ύφεσης και για όσο χρόνο χρειαστεί ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές και να διαφυλάξουν τις θέσεις εργασίες που έχουν στο δυναμικό τους.