Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για το Τατόι

Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για το Τατόι

Επίκαιρη Ερώτηση για τα όσα συνέβησαν στο Τατόι κατά την διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς κατέθεσε ο αν. Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Πάνος Σκουρολιάκος. Η Ερώτηση αναφέρεται στα μέτρα πυρασφάλειας που είχε λάβει το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Επίσης ο Πάνος Σκουρολιάκος ρωτά τον λόγο για τον οποίο καταργήθηκε η ειδική επιστημονική επιτροπή που είχε δημιουργηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού. Και ακόμα  αναφέρεται στη μεταφορά αντικειμένων μεγάλης αξίας ξανά στο χώρο του κτήματος Τατοΐου, παρ’ όλο που ο χώρος δεν ήταν διαμορφωμένος να τα φιλοξενήσει. Ο αν. Τομεάρχης Πολιτισμού ρωτά τέλος ποια αντικείμενα του κτήματος μεταφέρθηκαν στις 5 Αυγούστου και εάν μεταφέρθηκαν όλα ή κάποια έμειναν πίσω και τελικά καταστράφηκαν μέσα στα καμμένα κοντέινερ.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στις 5 Αυγούστου, αμέσως μόλις εκδηλώθηκε η φωτιά στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και λόγω της γειτνίασης της περιοχής με το κτήμα Τατοΐου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεννόηση με την Υπουργό, απομάκρυναν για προληπτικούς λόγους αντικείμενα ιδιαίτερης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας από τους χώρους φύλαξής τους στο κτήμα. H επιχείρηση -για προληπτικούς επίσης λόγους- πραγματοποιήθηκε κατά τις νυχτερινές ώρες παρουσία της Υπουργού. Ο συστηματικός τρόπος καταγραφής, τεκμηρίωσης και αποθήκευσης των αντικειμένων, όπως έχει οργανωθεί στους χώρους φύλαξής τους από την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, επιτρέπει την άμεση και ασφαλή μεταφορά τους. Τα αντικείμενα θα επιστρέψουν στο Τατόι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Παράλληλα, απομακρύνθηκαν ευαίσθητα όργανα και εξοπλισμός των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.

Επίσης, όπως επικαλείται το Υπουργείο, η υπογειοποίηση των καλωδίων εντός του κτήματος, η συστηματική αποψίλωση σε όλη την έκτασή του και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, εργασίες που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου 2021, ήταν καθοριστικοί παράγοντες για την προστασία του κτήματος. Τι τελικά συνέβη απ’ όσα με μεγάλη σπουδή ανακοίνωσε το Υπουργείο; Απολύτως τίποτα, όπως περιέγραψε την επόμενη μέρα και το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», αλλά και όπως παραδέχθηκε με πρόσφατο Δελτίο Τύπου το Υπουργείο. Το Τατόι κάηκε, το φυσικό περιβάλλον καταστράφηκε, καθώς και δύο κοντέινερ που βρίσκονταν στον προαύλιο χώρου καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, γεγονός το οποίο αποκρύπτει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Γεννώνται ακόμη ερωτήματα σχετικά με την κατάργηση της επιτροπής ειδικών επιστημόνων και υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών του κτήματος Τατοΐου, που είχε συστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, για την αντιμετώπιση ζητημάτων που για χρόνια ήταν σε εκκρεμότητα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ενώ η κ. Μενδώνη ήταν Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟ. Τα περισσότερα από αυτά μεταφέρθηκαν ύστερα από εισήγηση της επιτροπής και αποθηκεύτηκαν σε ασφαλές κτίριο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.

Συμπερασματικά διαφαίνεται πώς υπάρχουν ευθύνες της Υπουργού Πολιτισμού για την πιθανή καταστροφή κειμηλίων και λοιπών αντικειμένων, πέραν των δύο κοντέινερ που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά.

(φωτογραφία από βίντεο-ντοκουμέντο της “Καθημερινής”, https://youtu.be/g6fgepIB0zs)