Ερώτηση για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους θερινούς κινηματογράφους

Ερώτηση για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους θερινούς κινηματογράφους

Με πρωτοβουλία του Πάνου Σκουρολιάκου, αν. Τομεάρχη Πολιτισμού και βουλευτή Αν. Αττικής και με την υπογραφή άλλων 42 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατατέθηκε ερώτηση για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους θερινούς κινηματογράφους. Οι βουλευτές απευθυνόμενοι στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού ερωτούν εάν θα υπάρξει χρόνος προσαρμογής για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου και εάν η Υπουργός σκοπεύει να καλέσει σε διάλογο την ΠΕΑΚ (Πανελλήνια Ένωση Αιθουσαρχών Κινηματογραφιστών) ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση για την λειτουργία των θερινών κινηματογράφων.

Αφορμή για την ερώτηση είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση της 18.05.2021 για το άνοιγμα των θερινών κινηματογράφων (και με πλαίσιο εφαρμογής από τις 21.05.2021) η οποία προκάλεσε σωρεία καταγγελιών από τους ιδιοκτήτες θερινών αιθουσών. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες θερινών σινεμά σε δημόσιες τοποθετήσεις τους τονίζουν ότι οι κινηματογράφοι αντιμετωπίζονται όχι σαν χώροι πολιτισμού αλλά σαν εστίες υπερ-μετάδοσης του ιού. Κι αυτό διότι ενώ στους περισσοτέρους κλάδους της οικονομίας διαμορφώνεται μια αποκλιμάκωση των μέτρων, ο κλάδος του κινηματογράφου αντιμετωπίζεται a priori ως «ένοχος».

Η ΚΥΑ ορίζει μια σειρά μέτρων, όπως το να διαθέτουν ταξιθέτες όμως το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στην υποχρέωση να εκδίδουν αποκλειστικά ηλεκτρονικό εισιτήριο. Όπως αναφέρουν και σε σχετικές ανακοινώσεις πρόκειται για τον μοναδικό κλάδο που υποχρεώνεται να λειτουργήσει με το συγκεκριμένο σύστημα. Οι αλλαγές που γίνονται στην λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως το ηλεκτρονικό εισιτήριο, χρειάζονται χρόνο προσαρμογής και κατανόησης τόσο από την επιχείρηση όσο και από τον κόσμο γενικότερα. Αυτό όμως δεν συνέβη από το αρμόδιο Υπουργείο πριν την έκδοση της συγκεκριμένης Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι το ηλεκτρονικό εισιτήριο εφαρμόζεται ήδη στις μεγάλες «αλυσίδες» αιθουσών, γεγονός που τους δίνει τεράστιο προβάδισμα σε σχέση με τις μικρές και μεσαίες παραδοσιακές επιχειρήσεις, οι οποίες κινδυνεύουν πλέον με πλήρη αφανισμό. Ή μήπως είναι αυτός ο στόχος του υπουργείου;

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές: Σκουρολιάκος Πάνος, Αβραμάκης Λευτέρης, Αγαθοπούλου Ειρήνη, Αλεξιάδης Τρύφων, Αναγνωστοπούλου Σία, Αραχωβίτης Σταύρος, Αυγέρη Δώρα, Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος , Βαγενά Άννα, Βαρδάκης Σωκράτης , Βασιλικός Βασίλης, Βέττα Καλλιόπη, Γκιόλας Γιάννης, Δραγασάκης Ιωάννης, Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος, Ηγουμενίδης Νίκος, Καρασαρλίδου Φρόσω, Κασιμάτη Νίνα, Κατρούγκαλος Γιώργος, Καφαντάρη Χαρά, Κουρουμπλής Παναγιώτης, Μάλαμα Κυριακή, Μάρκου Κώστας, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μιχαηλίδης Ανδρέας, Μουζάλας Γιάννης, Μπάρκας Κώστας, Μωραΐτης Θάνος, Νοτοπούλου Κατερίνα, Πούλου Γιώτα, Σαρακιώτης Γιάννης, Σκουρλέτης Πάνος, Σπίρτζης Χρήστος, Συρμαλένιος Νίκος, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Φάμελλος Σωκράτης, Φίλης Νίκος, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτου Δημήτρης, Χατζηγιαννάκης Μίλτος, Χρηστίδου Ραλλία, Ψυχογιός Γιώργος