Ερώτηση για τ’ αποτελέσματα του προγράμματος: «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

Ερώτηση για τ’ αποτελέσματα του προγράμματος: «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

Με πρωτοβουλία του Πάνου Σκουρολιάκου, βουλευτή Ανατολικής Αττικής και αν. Τομεάρχη Πολιτισμού κατατέθηκε σήμερα ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, την οποία συνυπογράφουν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Με την ερώτηση, ο Πάνος Σκουρολιάκος επανέρχεται στην επίκαιρη ερώτησή του, με θέμα τις αντιδράσεις των Ελλήνων καλλιτεχνών σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Το πρόγραμμα προέβλεπε δράσεις σύγχρονου πολιτισμού στους αρχαιολογικούς χώρους και τους ανοιχτούς χώρους των μουσείων, ενεργοποιώντας τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου. Όμως αμέσως μετά την εξαγγελία του οι εκπρόσωποι των δημιουργών με επιστολές τους κατήγγειλαν το Υπουργείο Πολιτισμού για αδιαφάνεια, απευθείας αναθέσεις προς εποπτευόμενους φορείς και συγκεκριμένους παραγωγούς, δημιουργώντας την αίσθηση ενός κλειστού κυκλώματος και παρουσιάζοντας έλλειψη σχεδίου και προχειρότητα στον καλλιτεχνικό σχεδιασμό.

Στην απάντησή της η Υπουργός είχε τονίσει ότι στόχος είναι να  «δημιουργηθούν προϋποθέσεις απασχόλησης σε καλλιτέχνες, δημιουργούς, τεχνικούς και σε υποστηρικτικό προσωπικό που φέτος έχουν πράγματι προβλήματα στην εργασιακή τους απασχόληση». Είχε υποστηρίξει ότι η μοναδική οδηγία που είχε δώσει ήταν να ανέρχονται σε ποσοστό 91% οι εξωτερικοί συνεργάτες των εποπτευόμενων φορέων.

Δυστυχώς από τότε πέρασαν τρεις μήνες και το πρόγραμμα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αλλά εν τω μεταξύ υπήρξαν νέες καταγγελίες από την πλειονότητα του καλλιτεχνικού κόσμου για το ότι δεν υπήρξε καμία σοβαρή διαγωνιστική διαδικασία με αποτέλεσμα από τη μία να μην αξιολογηθούν σοβαρές και ποιοτικές προτάσεις καλλιτεχνών και από την άλλη να ενταχθούν αμφιβόλου ποιότητας προγράμματα, μόνο και μόνο επειδή οι εμπνευστές τους είναι πολιτικά αρεστοί στο κυβερνών κόμμα.

Στην ερώτηση, ζητείται από την Υπουργό ν’ απαντήσει και να καταθέσει τα σχετικά έγραφα:

  • Πόσες ήταν οι δράσεις του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
  • Πόσο τελικά κόστισε το πρόγραμμα; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
  • Πόσα χρήματα δόθηκαν ανά εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου για την υλοποίηση του προγράμματος; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
  • Πως πραγματοποιήθηκε η διαγωνιστική διαδικασία του προγράμματος; Να κατατεθούν στην Βουλή τα σχετικά έγγραφα ανά εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου.
  • Ποιοι στελέχωσαν και βάσει ποιων κριτηρίων τις επιτροπές αξιολόγησης;
  • Να κατατεθούν στην Βουλή όλοι οι φάκελοι συμμετεχόντων στο πρόγραμμα «όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» καθώς και πίνακας με τα ποσά που έλαβαν οι εξωτερικοί συντελεστές του προγράμματος.

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές: Σκουρολιάκος Πάνος, Αγαθοπούλου Ειρήνη, Αθανασίου Νάσος, Αναγνωστοπούλου Σία, Βαγενά Άννα, Βαρδάκης Σωκράτης, Βασιλικός Βασίλης, Βερναρδάκης Χριστόφορος, Γιαννούλης Χρήστος, Δρίτσας Θοδωρής, Ζαχαριάδης Κώστας, Ηγουμενίδης Νίκος, Καλαματιανός Διονύσης, Κασιμάτη Νίνα, Κατρούγκαλος Γιώργος, Καφαντάρη Χαρά, Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χάρης, Μάρκου Κώστας, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μπαλάφας Γιάννης, Μπάρκας Κώστας, Νοτοπούλου Κατερίνα, Παπαδόπουλος Σάκης, Πέρκα Πέτη, Σαντορινιός Νεκτάριος, Σκουρλέτης Πάνος, Συρμαλένιος Νίκος, Φάμελλος Σωκράτης, Φίλης Νίκος, Χαρίτου Δημήτρης, Χρηστίδου Ραλλία, Ψυχογιός Γιώργος.

Δείτε στην ΕΦ.ΣΥΝ. Πόσο κόστισε το «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»;