Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού (video)

Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού (video)

Ομιλία του Πάνου Σκουρολιάκου στην Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού.

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

Η επίκαιρη ερώτηση που σας καταθέσαμε, αφορούσε τις ενέργειες σας σε σχέση με την απαγόρευση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας τους επόμενους 6 μήνες. Από την σύνταξή της μέχρι σήμερα μεσολάβησαν απανωτές ανακοινώσεις δικές σας, του κυβερνητικού εκπροσώπου και τέλος από κοινού, στις οποίες ασαφώς και πρόχειρα αναμασούσατε τα ίδια και τα ίδια αναποτελεσματικά μέτρα.

Ανακοινώσατε πως από τον Μάρτιο 45000 μισθωτοί στον πολιτισμό, δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ. Όμως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΘΑ οι εργαζόμενοι στον χώρο ξεπερνούν τους 95,000 άρα η πλειονότητα των εργαζομένων έχει μείνει εκτός των μέτρων στήριξης και του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ.

Αναγγείλατε αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Όμως αυτό το μέτρο απλώς συσσωρεύει χρέη τα οποία  δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν ειδικά μετά την Πολιτιστική Αναστολή που έχετε επιβάλει. Το ίδιο ισχύει και για τις τραπεζικές υποχρεώσεις. Και η περίφημη αυτορρύθμιση της αγοράς θα τσακίσει εργαζόμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο χώρο του πολιτισμού.

Ανακοινώσατε πως όσοι έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα Σεπτέμβριου-Νοεμβρίου 2019 και δεν είναι δικαιούχοι τακτικής ανεργίας α’ τριμήνου του 2020 θα πάρουν τα 800 ευρώ. Μα αυτή η γενναιόδωρη εξαγγελία αφορά ΜΟΝΟΝ 2851 άτομα. Κάνατε τις προσθέσεις κυρία υπουργέ; Τις κάνατε λάθος ή εμπαίζετε τους ανθρώπους του πολιτισμού; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ 45000 οι ωφελούμενοι!

Μας είπατε πως δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης των €800 έχουν καταστεί όλοι οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έληξαν πρόωρα, πριν τον συμβατικό τους χρόνο κατά το διάστημα από 1.3.2020 έως  20.3.2020.

Άλλο ένα ασαφές και εκτός πραγματικότητας μέτρο διότι θεατρικοί επιχειρηματίες που βλέποντας την μείωση των θεατών πριν το lockdown, διέκοψαν τις συμβάσεις των εργαζομένων τους και δεν μπορούσαν να τους δηλώσουν στην αναστολή. Τώρα έρχεται το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας να ανοίξουν μία πλατφόρμα όπου θα μπορούν να τοκάνουν. Όμως εάν γνωρίζατε πώς λειτουργεί η αγορά, θα ξέρατε ότι είναι πιθανόν πολλοί επιχειρηματίες να μην το κάνουν, καθώς το να θέσουν σε αναστολή εργαζόμενους σημαίνει ότι όταν ανοίξουν θα πρέπει να έχουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Το χειμώνα ποιας χρονιάς θ’ ανοίξουν; Με ποια μέτρα;

Αναγγείλατε επίσης στήριξη των εγγεγραμμένων ΑΜΚΕ Πολιτισμού στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ, κατόπιν ειδικής πρόσκλησης με επιχορήγηση απευθείας από το ΥΠΠΟΑ, €2,5 εκατομμυρίων.

Μα κυρία Υπουργέ: ‘Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την μέρα που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου  Πολιτισμού είναι στα χέρια σας  και δεν μπορείτε να διαχωρίσετε τι είναι μέτρο στήριξής και τι πρόσκληση για επιχορήγηση;  Να σας βοηθήσουμε: η πρόσκληση για επιχορήγηση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μέτρο στήριξης για τις ΑΜΚΕ την περίοδο που είναι κλειστά τα θέατρα. Είναι ένα βοήθημα να ξεκινήσουν ξανά την δραστηριότητά τους όταν ανοίξουν ξανά, στο απώτερο μέλλον.

Όσο για το ΜΗΤΡΩΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ, είναι ένα αίτημα των εργαζομένων. Και αφορά και τους τεχνικούς. Σπεύσατε να το οικειοποιηθείτε.

Κυρία Υπουργέ, το ΜΗΤΡΩΟ θα οργανωθεί ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ με την συμμετοχή των εργαζομένων. Των σωματείων, των ενώσεών τους, των ανεξάρτητων φωνών και όχι αποκλειστικά στα γραφεία του Υπουργείου με την συνδρομή -ίσως- κάποιων καλλιτεχνών του περιβάλλοντός σας.

Μας είπατε πως θα οργανώσετε δράσεις ξοδεύοντας 15 εκατομμύρια. Όμως 14 είχατε κόψει από τον προϋπολογισμό, σε σχέση με αυτά που είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη χρονιά. Ποιον κοροϊδεύετε;

Και τέλος, στην δύσκολη αυτή συγκυρία η λύση του προβλήματος των πνευματικών δικαιωμάτων γίνεται επιτακτική. Τι θα κάνετε με τα ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ; Θα σταματήσετε, επιτέλους, την ομηρία των μουσικών, μεταφέροντας τα χρήματα τους από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ;

Κυρία Υπουργέ, αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση, Οι άνθρωποι του πολιτισμού ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΟΡΑΤΟΙ

Βεβαίως οι ανακοινώσεις σας ΔΕΝ στόχευαν τους εργαζόμενους στον πολιτισμό. Στόχευαν τους  πολίτες που δεν ξέρουν το χώρο και τα προβλήματα του.

Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι όμως σας απάντησαν ήδη.

Σας γύρισαν την πλάτη.

Στην δευτερολογία του, ο τομεάρχης πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε ότι η επανάληψη των ίδιων μέτρων γίνεται «μήπως και πείσετε τουλάχιστον τον εαυτό σας γιατί τους ενδιαφερόμενους δεν τους έχετε πείσει και τους προσβάλετε για μια φορά ακόμα εδώ».

«Κυρία Υπουργέ δεν απευθύνεστε στον κλάδο μας αλλά στον υπόλοιπο κόσμο που δεν ξέρει τις ιδιομορφίες του. Μπλέκετε τα μέτρα που έχετε ήδη εξαγγείλει με τα ελάχιστα καινούργια ώστε να κάνετε εντύπωση», τόνισε.

Ο Πάνος Σκουρολιάκος σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για όσους έχασαν προγραμματισμένες δουλειές από τις 20 Μαρτίου και μετά. Ποτέ κανένας υπουργούς «δεν έδωσε τόσο λίγα και τόσο αργά σ’ ένα κλάδο που επιβιώνει σε συνθήκες επισφάλειας με την μαύρη και την ανασφάλιστη εργασία να κυριαρχούν», είπε χαρακτηριστικά. «Ανακοινώσατε για άλλη μια φορά ένα εκκωφαντικό κενό, το απόλυτο τίποτα, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων είναι εκτός μέτρων στήριξης».

Ρώτησε επίσης την Υπουργό γιατί δεν συμπεριέλαβε την ΠΟΘΑ στις σημερινές συνομιλίες της ακυρώνοντας το προγραμματισμένο ραντεβού. «Οι άνθρωποι του πολιτισμού είμαστε όλοι ένα μέτωπο, πέρα από κόμματα και ιδεολογίες γι’ αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας αλλά και για τον απαράδεκτο τρόπο που μας αντιμετωπίζει το Υπουργείο Πολιτισμού».