Άρθρο του Π. Σκουρολιάκου: «Η καταστροφή ήρθε νωρίτερα…»

Άρθρο του Π. Σκουρολιάκου: «Η καταστροφή ήρθε νωρίτερα…»

“Ανακάλυψαν και άλλη δικαιολογία. «Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ήρθαν… νωρίτερα του αναμενόμενου». Αλήθεια; Σας την έσκασε ο χιονιάς; Και πόσο νωρίτερα ήρθαν; Μία ώρα; Λίγο περισσότερο; Και τα επιτελικά σας μάνιουαλ τι λένε γι αυτήν την περίσταση;”

Γέμισαν τα δελτία ειδήσεων προ της ελεύσεως της «Ελπίδας», με εικόνες από τα απαστράπτοντα μηχανήματα εκχιονισμού και με τους φάρους τους να αναβοσβήνουν αγέρωχα. Μπροστά από αυτά παρατεταγμένοι άνδρες της Πολιτικής Προστασίας με αρχιστράτηγο τον Περιφερειάρχη Γεώργιο Πατούλη. «Είμαστε έτοιμοι» μας διαβεβαίωναν. «Είμαστε επιτελικοί. Έχουμε επιτελικό κράτος!». Ήταν χαρούμενοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση οι κυβερνώντες. Συνέχαιρε (όπως συχνά κάνουν) ο ένας τον άλλον για την ετοιμότητα τους.

Έως ότου ήρθε η «Ελπίδα». Και σε χρόνο μηδέν, κατέρρευσε όλο το επικοινωνιακό σκηνικό που επιμελώς είχαν στήσει. Ξαφνικά, προβολείς και κάμερες, ραδιοσυχνότητες και σόσιαλ μίντια, αποκάλυψαν την ωμή πραγματικότητα. Αμέτρητες οι βλάβες στο ηλεκτρικό, αφήνουν στο έλεος του χιονιά απομακρυσμένα χωριά έως συνοικίες του κέντρου της Αθήνας. Τα τραίνα ακινητοποιήθηκαν, εγκαταλείποντας στο πουθενά τους επιβάτες. Λεωφορεία, Μετρό και ΚΤΕΛ στην Αττική και όχι μόνο, τράβηξαν χειρόφρενο. Οι βασικοί οδικοί άξονες της πρωτεύουσας νέκρωσαν, μετατρέποντας λεωφόρους σαν την Μεσογείων και την Κατεχάκη σε χιονισμένο παρκινγκ εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων. Το ίδιο και η Αττική Οδός, με την ίδια την εταιρεία να έχει την ευθύνη της λειτουργίας της.


Έτρεξαν λοιπόν οι επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να πιαστούν από τα μαλλιά της χρυσοπληρωμένης ιδιωτικής επιχείρησης «Αττική Οδός», επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες σ΄ αυτήν. Και βέβαια έχει ευθύνες η εταιρία που συσσώρευε αυτοκίνητα εντός της την ώρα που έξω από τα τζάμια των υπευθύνων η «Ελπίδα» κάλπαζε. Το κράτος τι έκανε; Παρατηρούσε άβουλο τον εγκλωβισμό χιλιάδων αυτοκινήτων και πολιτών για δύο εικοσιτετράωρα επειδή της ευθύνη του αυτοκινητόδρομου είχε η ίδια η εταιρεία. Έπρεπε να περάσουν είκοσι ώρες για να εμφανισθεί το κράτος, μοιράζοντας σάντουιτς και νερό. Αγανακτισμένοι πολίτες εκλιπαρούσαν μέσω των τηλεοπτικών συνεργείων που έφθασαν στο σημείο του προβλήματος πριν από το κράτος. Το παράπονό τους ήταν πως ακόμα και αν ήταν δύσκολο να απεγκλωβισθούν αμέσως, δεν εμφανίσθηκε κανένας «υπεύθυνος» είτε από την εταιρεία είτε από την κυβέρνηση για να τους δώσει κουράγιο, να εκφέρει έστω και μία συγνώμη για όλο αυτό το παγωμένο δράμα που εξελίσσονταν γύρω τους.

Ανακάλυψαν και άλλη δικαιολογία. «Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ήρθαν… νωρίτερα του αναμενόμενου». Αλήθεια; Σας την έσκασε ο χιονιάς; Και πόσο νωρίτερα ήρθαν; Μία ώρα; Λίγο περισσότερο; Και τα επιτελικά σας μάνιουαλ τι λένε γι αυτήν την περίσταση;

Αν κρατάμε κάτι ακόμα από αυτό το κυβερνητικό κάζο, είναι το πανικόβλητο βλέμμα κάποιων τηλεπαρουσιαστών και τηλεδημοσιογράφων, που μπροστά στην αδιάψευστη εικόνα που παρουσίαζαν τα ίδια τα κανάλια τους, προσπαθούσαν να απαλύνουν το μέγεθος της κυβερνητικής αποτυχίας στην διαχείριση του από καιρό αναμενόμενου φαινομένου.


Κρατάμε επίσης και την απουσία του πρωθυπουργού. Η εικόνα του που κυριαρχεί καθημερινά στα ΜΜΕ, στο γραφείο του, στην παραλία, με το ποδήλατο στο βουνό, στην παραλαβή αεροπλάνων, στα στέκια των άστεγων, συμπαραστεκόμενος αυτός ο πλούσιος άνθρωπος με τα πολλά ακίνητα σε ανθρώπους που κοιμούνται στο δρόμο. Άφαντος ο κ. Μητσοτάκης. Τον έκρυψαν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Δεν είναι σωστό για το προφίλ του να εμφανίζεται πλάι στις εικόνες καταστροφής από όλη την Ελλάδα, σκέφθηκαν.

Η καταστροφή ήρθε νωρίτερα λοιπόν. Ας τελειώσει μια ώρα αρχύτερα και ο βίος αυτής της κυβέρνησης. Είναι ότι καλύτερο για την πατρίδα και τον Ελληνικό Λαό.

Πηγή: Politicalbank.gr