Ανακοίνωση για τη “Συλλογή Στερν” των 161 αρχαιοτήτων κυκλαδικής τέχνης μετά τις αποκαλύψεις ότι κάποια είναι προϊόντα αρχαιοκαπηλίας

Ανακοίνωση για τη “Συλλογή Στερν” των 161 αρχαιοτήτων κυκλαδικής τέχνης μετά τις αποκαλύψεις ότι κάποια είναι προϊόντα αρχαιοκαπηλίας

Η δημοσιογράφος κ. Πόλυ Κρημνιώτη επανέφερε στη δημοσιότητα, με συνέντευξη (εδώ η συνέντευξη) που έκανε στον κ. Χρήστο Τσιρογιάννη και δημοσίευσε στην ΑΥΓΗ, το ζήτημα των 161 αρχαιοτήτων κυκλαδικής τέχνης και της συμφωνίας που η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ μόνο.

Αφορμή της συνέντευξης ήταν μία έρευνα του Χρήστου Τσιρογιάννη και ένα σημαντικό εύρημά του.

Ο κ. Χρήστος Τσιρογιάννης είναι αρχαιολόγος, μέλος της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ κατά την ίδρυσή της το 2008, ειδικός στην Εγκληματολογία της Αρχαιολογίας, όπως μας πληροφορεί η δημοσιογράφος. Απέδειξε πως ένα τουλάχιστον αντικείμενο της «συλλογής Στερν» συνδέεται με αρχαιοκαπηλικές δραστηριότητες. Ταύτισε το ειδώλιο Νο 29 της εν λόγω συλλογής με το αρχείο του διαβόητου αρχαιοκάπηλου και καταδικασμένου δύο φορές στην Ελλάδα, Μπεκίνα. Το πόρισμα της ταύτισής του έπεσε ως βόμβα μεγατόνων όταν είδε το φως της δημοσιότητας.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων μιλούν για ενδείξεις κατοχής κι άλλων αδήλωτων αρχαιοτήτων, πέραν του ειδωλίου Νο 29, από τον κ. Στερν και ζητούν έρευνα (εδώ το Δελτίο Τύπου) από την Εισαγγελία Αρχαιοκαπηλίας για την προέλευση των 161 αντικειμένων της «Συλλογής Στερν».

Η λαλίστατη σε άλλες περιπτώσεις κ. Μενδώνη, από τις 30/9/2022 που δημοσιεύτηκε το πόρισμα του κ. Τσιρογιάννη, δεν μίλησε, αν και καλείται να τοποθετηθεί σε ερωτήματα που τίθενται και απαιτούν απαντήσεις.

  • Ζήτησε από τη Δ/νση Τεκμηρίωσης του Υπουργείου της να ερευνήσουν το ιστορικό όλων των αντικειμένων της «συλλογής Στερν»;
  • Γιατί δήλωσε, και μάλιστα δύο φορές, στη Βουλή ότι δεν ταυτίζεται κανένα αντικείμενο της «συλλογής Στερν» με τα αρχεία του υπουργείου κ.λπ. σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης; Ο κ. Τσιρογιάννης απέδειξε με την ταύτιση ότι προέρχεται από διεθνώς διαβόητο καταδικασμένο αρχαιοκάπηλο.
  • Πώς είναι βέβαιη ότι στη «συλλογή Στερν» όλα τα αντικείμενα είναι αυθεντικά; Αν έστω ένα αντικείμενο είναι πλαστό, αποτελεί όνειδος για τη χώρα μας και την αρχαιολογική κοινότητα της Ελλάδας να μην το έχουμε αντιληφθεί πριν περάσει τα σύνορά μας και μπει στη χώρα μας.

Η κ. Μενδώνη άσκησε ΙΧ αρχαιολογική πολιτική, όπως τονίσαμε και στην τοποθέτησή μας κατά τη συζήτηση κύρωσης της συμφωνίας στη Βουλή.

Οσο κι αν προσπαθεί με τη στάση της να απωθήσει το ζήτημα στις καλένδες και να ξεχαστεί, ας γνωρίζει ότι είναι πολιτικά εκτεθειμένη και απαντήσεις θα αναγκαστεί να δώσει.