Συνάντηση του Πάνου Σκουρολιάκου με τους εργαζόμενους στο χώρο του χορού – Δελτίο Τύπου

Συνάντηση του Πάνου Σκουρολιάκου με τους εργαζόμενους στο χώρο του χορού – Δελτίο Τύπου

Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής και αναπληρωτής Τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνος Σκουρολιάκος, συναντήθηκε χθες στη Βουλή με αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού (ΣΕΧΩΧΟ). Στη συνάντηση συμμετείχαν ο καθηγητής Κώστας Γαβρόγλου (πρ. ΥΠΠΕΘ) και εκπρόσωποι του Τομέα Πολιτισμού της Κ.Ο. και του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙZΑ-ΠΣ.

Στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε, ότι ο χορός είναι ένας χώρος των παραστατικών τεχνών που πλήττεται δραματικά, αφενός λόγω της υποχρηματοδότησής του από τις κρατικές επιχορηγήσεις και την υποβάθμιση των παραγωγών χορού στις κρατικές περιφερειακές σκηνές και αφετέρου – ένα σημαντικό πρόβλημα του κλάδου, γιατί η τέχνη του χορού δεν «στεγάζεται» κάτω από μια σύγχρονη θεσμική δομή, όπως αρμόζει σε μια χώρα με ιστορία και παράδοση στον πολιτισμό. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΧΩΧΟ αναφέρθηκαν αναλυτικά στα προβλήματα των επαγγελματιών του χορού, την εργασιακή τους αβεβαιότητα, όπως είναι η μη ύπαρξη συλλογικών συμβάσεων, η έλλειψη πρόνοιας κατά τις μεγάλες περιόδους που οι χορογράφοι και οι χορευτές είναι χωρίς εργασία, τα ειδικά ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα που στέκονται εμπόδια στην προοπτική ανάπτυξης της καλλιτεχνικής δημιουργίας τους.

Στις βασικές προτάσεις για τη στέγαση, την ακαδημαϊκή και κοινωνική αναβάθμιση της τέχνης του χορού, συζητήθηκε διεξοδικά η θεσμική κατοχύρωση ενός πλαισίου αναφοράς της λειτουργικότητας αλλά και της ιστορικότητας του χορού, όπου μια κρατική Σκηνή ή «Στέγη» Χορού θα έχει καθοριστικό ρόλο.

Συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι επαφές και να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου θεσμικού πλαισίου προστασίας των ακαδημαϊκών και εργασιακών δικαιωμάτων του κλάδου με κύριο άξονα την ίδρυση Κρατικής Στέγης Χορού. Παράλληλα, αλλά και για το αναγκαίο μεταβατικό στάδιο, δεσμευτήκαμε για μια ειδική πρόβλεψη ώστε να ενισχυθεί η παρουσία του χορού (με συγκεκριμένο αριθμό παραγωγών) στα προγράμματα τόσο των κρατικών πολιτιστικών οργανισμών, όσο και εκείνων της περιφέρειας. Όπως έχουμε δεσμευθεί για την κατάργηση του Π.Δ. 85/2022 το οποίο απαξιώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, δεσμευόμαστε να κοιτάξουμε με προσοχή το αίτημα του κλάδου για τη «Στέγη Χορού», μέσα από σοβαρή μελέτη και την κατάλληλη αντιμετώπιση του επιβεβλημένου αιτήματός τους. Αντίστοιχα δεσμευτική για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η ίδρυση Σχολών Παραστατικών Τεχνών εντός των Πανεπιστημίων, που αποτελεί την οριστική λύση σε ένα χρόνιο και σύνθετο πρόβλημα στον καλλιτεχνικό χώρο.