«Ποτέ υπουργός δεν έδωσε τόσο λίγα και τόσο αργά» (video)

«Ποτέ υπουργός δεν έδωσε τόσο λίγα και τόσο αργά» (video)

«Ποτέ υπουργός δεν έδωσε τόσο λίγα και τόσο αργά» τόνισε ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του για τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης των εργαζόμενων στον πολιτισμό (διαβάστε ολόκληρη την ομιλία). Ο Π. Σκουρολιάκος υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων παραμένει εκτός του εύρους των μέτρων, ενώ κατηγόρησε την υπουργό Πολιτισμού ότι συνομιλεί ξεχωριστά με κάθε ένωση μήπως διασπάσει το μέτωπό τους. Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις στην κριτική που δέχεται, η Λίνα Μενδώνη περιορίστηκε στην επανάληψη των μέτρων και ισχυρίστηκε πως έχουν διατεθεί περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ.

Ο Π. Σκουρολιάκος ζήτησε οριζόντια μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σημειώνοντας ότι τα μέτρα που εξήγγειλε το υπουργείο Πολιτισμού είναι «ασαφή», «πρόχειρα» και στερούνται στόχευσης. Ο Π. Σκουρολιάκος επικαλέστηκε την έντονη αντίδραση των καλλιτεχνών και παρατήρησε ότι «αν ήταν ευχαριστημένοι, θα έκαναν συγκέντρωση υπέρ σας». Επίσης, πρόσθεσε ότι «τους δημιουργούς δεν τους ξεγελά κανείς. Σας έχουν γυρίσει την πλάτη».

«Ανακοινώσατε για άλλη μια φορά ένα εκκωφαντικό κενό, το απόλυτο τίποτα» σχολίασε επίσης ο Π. Σκουρολιάκος, παρατηρώντας ότι «εάν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, οι άνθρωποι του πολιτισμού δεν θα ήταν αόρατοι».

Οι άνθρωποι του πολιτισμού είμαστε όλοι ένα μέτωπο, πέρα από κόμματα και ιδεολογίες γι’ αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας, αλλά και για τον απαράδεκτο τρόπο που μας αντιμετωπίζει το υπουργείο Πολιτισμού

Πάνος Σκουρολιάκος
Η αποδόμηση των μέτρων από τον Π. Σκουρολιάκο

Αποδομώντας τα μέτρα που έχει εξήγγειλε το υπουργείο Πολιτισμού, ο Π. Σκουρολιάκος τόνισε ότι το επίδομα των 800 ευρώ καλύπτει μόνο ένα μέρος των πραγματικά εργαζόμενων στον Πολιτισμό, ενώ χαρακτήρισε «εμπαιγμό» την προσθήκη μόλις 2.851 ατόμων κατά τη διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος. Είπε ακόμη ότι πολλοί καλλιτέχνες δεν είναι δικαιούχοι του επιδόματος, καθώς πολλοί επιχειρηματίες διέκοψαν συμβάσεις πριν την καραντίνα λόγω της μείωσης του αριθμού των θεατών και επέκρινε και την εξαίρεση των εργαζομένων στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης από τα μέτρα στήριξης.

Χάβρα αν έκανα τηλεδιάσκεψη με όλους τους εκπροσώπους των ενώσεων!

Λ. Μενδώνη

Η Λ. Μενδώνη για ακόμη μια φορά εμφανίστηκε εριστική, σχολιάζοντας ειρωνικά ότι θα επαναλάβει τα μέτρα στήριξης προκειμένου να τα κατανοήσει καλύτερα ο Π. Σκουρολιάκος. Ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο Πολιτισμού βρίσκεται σε διαβούλευση με τις ενώσεις των καλλιτεχνών για την περίμετρο των μέτρων, η οποία «διευρύνεται συνεχώς». Όσον αφορά την κριτική για διαχωρισμό των ενώσεων και ειδική διαπραγμάτευση με κάθε ένωση ξεχωριστά, η Λ. Μενδώνη επικαλέστηκε τις… τεχνολογικές δυσκολίες! Η Λ. Μενδώνη υποστήριξε ότι η παρουσία πολλών εκπροσώπων στην τηλεδιάσκεψη θα προκαλούσε «χάβρα»!

Παραδοχή ότι παραμένει «αχαρτογράφητο» το πεδίο των εργασιακών σχέσεων στον Πολιτισμό

Παρότι επικαλέστηκε ότι η κυβέρνηση είχε «ολοκληρωμένη στρατηγική» για όλους τους κλάδους, η Λ. Μενδώνη παραδέχτηκε ότι τα στοιχεία για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό «δεν είναι από πουθενά διασταυρωμένα», αναγνωρίζοντας ότι το πεδίο των εργασιακών σχέσεων στον χώρο αυτόν παραμένει «αχαρτογράφητο». Η υπουργός παρατήρησε ότι στο «δεύτερο κύμα» διεύρυνσης των δικαιούχων του επιδόματος των 800 ευρώ περιλαμβάνονται και όσοι είχαν συμβάσεις εργασίας που «έληξαν βιαίως».

Αναφέρθηκε ακόμα στα προγράμματα κοινωνικής απασχόλησης για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό και τη δυνατότητα ένταξής τους στα προγράμματα ανεργίας, όπως και στην αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων και των επιχορηγήσεων για τις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες.

Πηγή: Η Αυγή